»

Firefox 1.1 preklican

Mozilla.org - Jap, fantje pri Mozilla Foundation so to obelodanili včeraj. Preden pa se greste metat z visokih zgradb, preberite novico do konca. Nič pretresljivega se ni zgodilo, ekipa se je zgolj znova odločila poigrati s številkami različic. Tako jeseni ne bomo ugledali rdeče pande 1.1, ampak bo poskočila kar na 1.5.

Razlog za preskok bi naj bilo izjemno veliko število popravljenih hroščev, in višja številka naj bi to povedala tudi neukemu povprečnežu. 1.5 je pa ja bolje kot 1.1, mar ne?

Več o novem številčenju boste izvedeli na potovalnem načrtu, ki ga na Mozillini strani tako radi popravljajo.

60 komentarjev

PCWorldovih 100 najboljših

Slashdot - Revija PCWorld je objavila seznam 100-tih najboljših izdelkov iz sveta računalništva v letu 2005. Aboslutni zmagovalec je brskalnik Mozilla Firefox, kar uredniki argumentirajo s preprostimi besedami: "je pač najboljši" in pa "naj se vojne brskalnikov spet začnejo".

Firefoxu sledijo Googlov Gmail, Applov OS X 10.4 Tiger in Belkinov brezžični usmerjevalnik ter kartica za prenosnike Belkin Wireless Pre-N, peterico pa zaključuje Dellov 24-palčni širokokotni zaslon LCD Ultrasharp 2405FPW. Celoten seznam veličastnih 100.

Lanski zmagovalec Opera je končal povsem na repu - na 88. mestu. Kljub temu smo na domači strani še pred kratkim zasledili, da slavijo zmago. Zdaj so napako popravili, a le na prvi strani, saj v sporočilu za javnost še vedno govorijo o zmagi, o javnem opravičilu pa Skandinavci očitno ne razmišljajo.

18 komentarjev

Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8

Slashdot - Mozilla Foundation je izdal Firefox 1.0.4 in Mozillo 1.7.8, ki odpravljata tri znane varnostne luknje: MFSA 2005-42, MFSA 2005-43 in MFSA 2005-44.

Obenem se je na spletu zelo hitro začelo razširjati nekaj oglasnih filmčkov za Firefox, ki jih lahko najdete na funnyfox.org. A ker je stran podlegla Slashdotu, poskusite raje neoriginalni zrcalni strežnik.

POSODOBITEV: Na voljo je že tudi slovenska različica.

121 komentarjev

Novosti iz sveta Firefoxa

Slashdot - Začel bom z slabo novico - nedavno je bila odkrita varnostna luknja v brskalniku Firefox, ki naj bi crackerjem omogočala, da popolnoma prevzamejo nadzor nad sistemom žrtve. Že z enim samim klikom na stran, ki izkorišča napako, bi se lahko pognala ZlobnaKoda™ (na primer v obliki .exe datoteke), kar dopušča praktično brezmejne možnosti zlorabe. Varnostni prepust je ocenjen za kritičnega, prisoten pa je v vseh obstoječih verzijah Firefoxa. Očitno lahko kmalu pričakujemo različico 1.0.4.

Bolj vzpodbudne pa so napovedi o prihajajočem Gorečem Lisjaku verzije 1.1. Veselimo se lahko lahko zanimivih novosti, naj jih naštejem samo nekaj:
  • vgrajena podpora za SVG (o kateri smo že pisali)
  • funkcija Sanitize (hitro in enostavno brisanje vseh občutljivih podatkov iz uporabniškega profila)
  • optimizirano pomnjenje obiskanih strani, kar pomeni instantno izrisovanje pri premikanju naprej in nazaj (uporabniki Opere že dolgo uživajo v tej funkciji)
  • posodobljen sistem nastavitev (po novem so...

24 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

Najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja Linux

LinuxDevices - Po besedah proizvajalca najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja različiča Linuxa, vam je sedaj na voljo za 99€.

Picotux je le malo večji od standardnega mrežnega priključka RJ45, ponuja pa 55 MHz procesor ARM7, 8 MB pomnilnika RAM, že omenjeni mrežni priključek, serijski priključek, 2 MB pomnilnika flash in deluje na napetosti 3,3 V. Vse skupaj poganja uClinux (2.4.27 kernel). V razvoju je tudi brezžična izvedba, ki temelji na standardu 802.11b. Glede uporabnosti rešitve v praktične namene pa se prepustite domišljiji ...

19 komentarjev

Mozilla Firefox 1.0.2 v vsej svoji mogočnosti je tu!

Mozilla.org - Že kar nekaj časa je preteklo od izida prejšnje različice enega najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov ta trenutek -- Mozilla Firefoxa, zato so se vrli programerji odločili, da nam ponudijo nekaj novejšega, boljšega. Tako so poskrbeli, da bomo lahko s Firefoxom še varnejši in da bo brskalnik še stabilnejši, hkrati pa so dodali nekaj bombončkov za uporabnike Linuxa. V ta namen je nastala različica, ki se bohoti z oznako 1.0.2. Brskalnik, katerega namestitvena datoteka je velika 4,7 megabajta, si lahko prenesete z Mozilline domače strani.

Pa veselo brskanje! ;)

Na novico nas je prijazno opozoril Racer D.

113 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

Thunderbird ne bo dovolil infokraje

Mozillazine - Mozilla Foundation ne pripravlja novosti samo v svojem brskalniku, pač pa tudi v njegovem bratu - poštnem odjemalcu Thunderbirdu.

Že pred dnevi je Scott MacGregor predstavil sprotno črkovanje v različici za Windows. Med vnašanjem besedila se besede, ki niso v izbranem slovarju, obarvajo z rdečo vijugasto črto, podobno kot v urejevalniku besedil in tudi nekaterih poštnih odjemalcih. Poskusite lahko razvojno različico z vgrajeno noviteto, vendar pred tem preberite opozorila in opombe v forumu. Najnovejša pridobitev Thunderbirda pa je zaščita pred...

11 komentarjev

Maxthon 1.1.067

Maxhton - Izšla je nova različica brskalnika, oziroma dodatka za InternetExplorer, Maxthon (preimenovan iz MyIE). Kaj je tako posebnega v novem skupku kode boste vprašali? Razvijalci Maxthona so se požvižgali na Microsoft ter sami izdelali "popravek" za prekoračitev medpomnilnika IFRAME. S tem je Maxthon postal varnejši od ostalih IE-nadgradenj (vsem jim je namreč skupno, da uporabljajo za prikazovanje internetnih strani srce Internet Explorerja). Maxthon vam poleg standardnih funkcij za brsaknje ponuja še napredne, kot recimo odstranitev lebdečih reklam.

78 komentarjev

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev

Nautilus 1.0.4

Linux Today - Kljub temu, da je Eazel zaprl svoja vrata (beri bankrotiral), se upravljalnik datotek Nautilus razvija dalje. Izšla je Različica Nautilus 1.0.4, ki je v bistvu bolj bugfix in speedup release, tako da ne prinaša nekih novosti. Očitno je GPL res zagotovilo, da program ne bo umrl takoj, ko bo umrlo podjetje, ki ga izdeluje.
Skratka, Nautilus je ful fancy oh in sploh upravljalnik datotek za GNOME in še mnogo več. Z njim si lahko pomagajo tudi najbolj neuki uporabniki, ker so stvari res _enostavne_, originalni razvijalci so namreč delali tudi uporabniški vmesnik za legendarnega Maca. Za napredne uporabnike pa ponuja veliko malih detajlov, ki res lahko olajšajo delo, tako da se ga splača poskusit.

1 komentar