»

Abit AW9D-MAX prihaja

Slo-Tech - Abit bo v kratkem izdal z najrazličnejšimi funkcijami naphano matično ploščo, ki bo bazirala na veznem čipovju Intel 975X. V skladu s tradicijo se bodo seveda potrudili izdelati izdelek višjega razreda, prijazen overclockerjem, in ker že nekaj časa iz njihove tovarne ni prišlo ničesar, bo splavljenje nove matične plošče, za katero Abit vsekakor upa, da bo hitrostna kraljica, toliko bolj zanimivo. Zaenkrat so izdelali zgolj inženirske primerke, ki pa so jih v roke dobili pri AnandTechu in pri NordicHardware. Vas zanimajo rezultati testov? Hehe, ju boste morali kar sami prebrati -- tako enega kot drugega.

19 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Abit bo prestavil polovico proizvodnih kapacitet v ECS

DigiTimes - Abit očitno opravlja čistko v podjetju, do konca leta nameravajo zamenjati upravni odbor, v načrtu pa imajo tudi odplačilo slabih $130 MIO posojil. Za dosego tega cilja bo treba zmanjšati proizvodne stroške, zato so se odločili, da bodo približno polovico proizvodnje (predvsem vstopne modele) preselili v podjetje Elitegroup Computer Systems, znano predvsem po svojih cenejših namiznih rešitvah. Naprednejše matične plošče, namenjene zahtevnim uporabnikom, se bodo še naprej izdelovale na dosedanji lokaciji, v kitajskem mestu Suzhou.

Novico, skupaj z obsežnim pregledom poslovnih rezultatov, je včeraj objavil DigiTimes, o njej pa nas je obvestil bozicek, za kar se mu tudi zahvaljujemo.

23 komentarjev

Abit predstavil tehnologijo Silent OTES

AnandTech - Za hlajenje veznega čipovja na matičnih ploščah ponavadi skrbijo majcena hladilna rebra, na katerih je občasno tudi brenčeč ventilatorček. Obe možnosti sta precej nebogljeni, posebno če se lotimo navijanja, takrat je ponavadi potrebno uporabiti aftermarket rešitev. Abit se zato je odločil, da svojim uporabnikom ponudi hladilni sistem, ki je boljši od povprečja, obenem pa ostaja pasiven in posledično neslišen - predstavili so Silent OTES. Sistem sestavlja manjši hladilnik na samem čipu, ki je s toplotno cevjo povezan z rebri ob robu matične plošče, kjer so tudi priključki. Do reber tako priteka hladnejši zunanji zrak, ker so neposredno na zadnji strani ohišja. Celotno novico lahko preberete na AnandTechu.

12 komentarjev

ABIT KV8-MAX3

Extreme Overclocking - Vsi poznamo izdelovalca osnovnih plošč ABIT in njegove zelo dobre in kvalitetne izdelke. ABIT KV8-MAX3 je njihova najnovejša osnovna plošča, ki temelji na čipovju VIA K8T800. Plošča je namenjena procesorjem AMD Athlon64 in poleg standardnih stvari poseduje še nekaj bonbončkov kot so naprimer Gigabitni LAN, SATA RAID in seveda tehnologijo μGuru za nadzorovanje in navijanje sistema direktno iz operacijskega sistema.

Največja zanimivost na plošči pa je zagotovo serijsko hlajenje MOSfetov in kondenzatorjev s tehnologijo OTES (poznamo jo že iz ABIT-ovih grafičnih kartic), kar da osnovni plošči še nekaj več prostora za navijanje. Ploščo so ocenili z oceno 4.5 od 5. Obvezno branje!

0 komentarjev

Abit AN7 v1.0, pokaži nam svojo moč!

Overclockers.com - Medtem, ko na sončni strani Alp večina ljubiteljev Abita in AMD-ja še vedno uporablja že skorajda legendarno matično ploščo Abit NF7-S, je dotični proizvajalec na tržišče poslal posodobljen izdelek. Abit AN7, kot jo je poimenoval, je zgrajena na temeljih NF7-S s polno močjo čipovja nForce 2 Ultra 400. Izdelek se po videzu skorajda ne razlikuje od predhodnika. Ena izmed zelo zanimivih razlik je postavitev priključka za napajanje, saj je obrnjen za 90 stopinj. Na Overclockers.com so preizkusili najnovejše čudo izpod rok Abitovih tehnikov in prišli do zelo zanimivih zaključkov. Klik!

9 komentarjev

Abit IC7-MAX3 - revolucija ali nateg?

Abit IC7-MAX3

vir: ABIT
več strani - Po napornem popoldnevu, ki sem ga žrtvoval za moj prihodnji članek, sem se malce zdolgočaseno podal na Slashdot in tam odkril kar zanimivo novico o Abitovi nedavno predstavljeni matični plošči IC7-MAX3, ki jo Abitova stran, posvečena temu izdelku, omenja kot najboljšo stvar odkar obstaja singingbrdklok™ [:D]. Plošča na prvi pogled izgleda dokaj impresivno in poleg lepega dizajna, ki bo gotovo pritegnil pozornost marsikaterega računalniškega navdušenca, ki mu ni vseeno, kakšen kos tiskanega vezja leži v njegovem ohišju, in spodobnih dodatkov, kot se za MAX serijo spodobi (firewire, USB 2.0, AGP 8x Pro, gigabit ethernet, SerialATA, ...), posebno izstopata dve Abitovi tehnologiji - OTES in Secure IDE.

Tehnologija OTES je že stara znanka iz Abitovih grafičnih kartic,...

8 komentarjev

Srečelov kot način privabljanja v Seti

SETI@Home - Pri Seti ekipi Team Seti USA so se odločili, da organizirajo že drugi srečelov, ker jim je že pri privem uspelo nabrati precej novih članov. Nagrade so precej bogate, saj je prva nagrada kar celoten AMD XP1700+ računalnik, druga nagrada je Barton 2500+, tretja pa komplet za vodno hlajenje IceBerg. Ekipa imenu navkljub ne računa samo Seti paketkov, ampak še celo vrsto drugih DC projektov, kot so na primer Folding@Home, RC5-72 in RSAttack576.

V žrebanju lahko sodelujejo tudi srečelovci iz Slovenije, kamor bodo nagrade v primeru dobitka tudi prispele. Več o tem projektu si lahko preberete tukaj

5 komentarjev

Abit hladi z OTES

X-Bit Labs - O tem smo sicer na Slo-Techu že poročali, a vendar lahko ponovimo zadevo z drugega zornega kota, kajne. Na X-Bit Labs so si namreč danes ogledali ne tako novo Abitovo pogruntavščino, ki sliši na ime OTES ali daljše Outside Thermal Exhaust System. Tokrat so si ogledali Abitovo GeForce 4 Ti4200 izvedenko z hlajenjem OTES ter jo navili do konca in preizkusili kako se obnese še z navadnim hladilnikom. Klik!

2 komentarja

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

Izboljšanje hlajenja veznega čipovja

Tech Patrol - No tole pa je za začetnike zelo dober članek. Pove in pokaže nam, kako izboljšati hlajenje veznega čipovja, dodam pa lahko, da se tako izboljša hlajenje kateregakoli čipa.
Proizvajalci so ponavadi škrti s termalno pasto, tako da pomaga že samo nanos le te med čip in hladilnik. Če koga to zanima, zve vse detajle tukaj. Dodal bi samo še tole, po mojih izkušnjah, je dal tip v tem članku na čip preveč termalne paste.

0 komentarjev