»

Vse več informacij o Socketu AM2

Slo-Tech - Na spletu so se danes pojavili kar trije članki o prihajajočem AMD-jevem podnožju, AM2. Kot je znano, bo le to imelo 940 nožic (ni kompatibilno s starim podnožjem 940!) in podpiralo DDR2 pomnilnik. Na Gathering of Tweakers.net so se pojavile slike matične plošče MSI K9N Platinum (Socket AM2). Na Anandtechu so objavili članek o prihajajočem podnožju in objavili nekaj podrobnih slik podnožja. Na strani VR-Zone pa so objavili članek o prihajajočih nVidiinih veznih naborih za AM2 podnožje.

Veselo branje!

1 komentar

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta

Hartware.net - O tem, da bo AMD spremenil podnožja za svoje, v tem trenutku izredno priljubljene procesorje, smo že poročali ( prvič in drugič). Sedaj pa na nemški strani Hartware nudijo verjetno zelo točne informacije o prihajajočih produktih.

Po napovedih bodo prvi procesorji na voljo že aprila letos in naj bi do konca druge četrtine tega leta že dosegli 25% vseh proizvedenih primerkov.

Kot vemo, je AMD pričel v družini K8 vgrajevati pomnilniški krmilnik v sam procesor, kar tehnološko pomeni predvsem manj zakasnitev pri pretoku podatkov (po nekaterih špekulacijah naj bi po isti poti šel nekoč tudi Intel). Slaba stran vgrajenega krmilnika pa je, da smo vezani na povsem določen tip pomnilnika. V aktualni družini K8 (Athlon 64, FX,...

50 komentarjev

Slike Socket F za Opterone

Socket F

vir: ComputerBase
ComputerBase - Še pomnite, kako smo se jezili, ko je Intel predstavil Socket 775? Od proizvajalcev matičnih plošč je namreč zahteval, da ima prav podnožje pine, ne pa več procesor. Tako naj bi bila draga matična plošča sposobna prenesti zelo malo menjav procesorjev.

Prah se je polegel, karavana gre naprej. Z njo kot kaže tudi AMD. Na spletu so se pojavile prve slike novega podnožja, Socket F, ki je namenjen strežniški seriji procesorjev – Opteronom.

Kolikokrat v resnici zamenjate procesor?

15 komentarjev

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev

Test procesorjev z različnimi jedri proizvajalca AMD

Zmogljivost različnih jeder

vir: Lost Circuits
Lost Circuits - Dejstvo je, da se je v zelo kratkem času mnogo spremenilo na področju razvoja računalniške industrije. Procesorji niso nikakršna izjema – prav tako ne AMD, ki je v zadnjem času nanizal kar nekaj novih modelov in s tem morda povzročil nekaj zmede. Prav zato so pri Lost Circuits na test postavili aktualne AMD-jeve procesorje z različnimi jedri (Winchester, Venice, Clawhammer, Newcastle). Pognali so nekaj testov in prišli do zanimivih sklepov. Za zmagovalca so proglasili jedro Venice, ugotovili so, da je SOI velika prednost, omenili so težave s prihajajočo 65 nm tehnologijo. Več si lahko preberete tukaj.

Na novico nas je opozoril dr.J.

31 komentarjev

AMD, DDR2, Socket M2

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih...

14 komentarjev

Opteroni na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je brez velikega pompa začel pošiljati prve serije Opteronov, izdelanih v 0,09-mikronski SOI-tehnologiji. Trenutno so na voljo modeli 146, 246, 248 in 846 s frekvenco med 2,0 in 2,2 GHz, ki se bistveno ne razlikujejo od 0,13-mikronskih bratcev. Integriranega imajo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in dvokanalni pomnilniški krmilnik za PC3200. Po proizvajalčevih navedbah je maksimalna poraba energije 67 W, v posebnem stanju varčevanja pa porabijo le 21 W.

To je četrta veja procesorjev, ki jih je AMD ponudil v 90 nm tehnologiji; po Athlonih 64 3000+, 3200+ in 3500+ na prehod nanjo še vedno čakajo 3800+, 4000+, FX-53 in FX-55, ki so še vedno na 130 nm. Več o tem.

15 komentarjev

Intelovi in AMDjevi načrti za prihodnje leto

AnandTech - AnandTech je objavil zanimiv članek o procesorjih v letu 2001. Če je za leto 2000 veljalo, da je bilo zelo vroče, kar se tiče novih procesorjev, lahko brez zadržkov rečem, da bo 2001 tudi... Z AMDjeve strani nas bosta naskočili dve novi jedri za Athlone, Palomino in Thoroughbred, pa tudi prvi 64 bitni procesorji za domačo uporabo. Intel nas bo po drugi strani razveseljeval z 0.13 mikronskimi Pentiumi4 in novimi Coppermini-T. Skratka, zanimivo bo, v zgoraj omenjenem članku pa je vse skupaj podano še precej bolj podrobno.

0 komentarjev