»

Prvi test LEGO mindstorms NXT

Ars Technica - Lego je pred kratkim izdal nov mindstorms komplet, imenovan NXT. Na Ars technici pa so se odločili narediti en majhen test te luškane stvarce.

Pravijo, da je "igrača" zanimiva tako za otroke, kot odrasle, saj je programska oprema odprtokodna in dopušča pisanjne lastnih programov za krmiljenje funkcij 32 bitnega procesorja, ki poganja sistem. Najbolje da si več preberete v samem opisu.



Škoda je le, da bodo verjetno v Sloveniji te stvarce videli samo tisti, ki si jo bodo naročili iz tujine.

34 komentarjev

New Orleans - samo Windows uporabniki lahko zahtevajo denarno pomoč

Ars Technica - FEMA (Zvezna agencija za upravljanje v katastrofah) je onemogočila Mac in Linux uporabnikom, da bi zaprosili za denarno pomoč. Agencija je postavila internetni center, ki deluje samo z Internet explorerjem 6. Do sedaj je uspelo iz tabora ne-Windows uporabnikov samo Mac uporabnikom, ki so imeli nameščeno Opero (ki se lahko identificira kot IE6), da se lahko povežejo na center. Uporabniki drugih brskalnikov sicer lahko brskajo po strani, ampak ko se hočejo prijavit jih pričaka sledeče sporočilo:
In order to use this site, you must have JavaScript Enabled and Internet Explorer version 6.

Ars Technica poroča, da so delavci agencije FEMA obupani nad tem, da so vezani na Windows sisteme za potrebe njihovega servisa. Porabit morajo namreč precej denarja, namenjenega za pomoč, za nakup Windows licenc, da lahko pomagajo več tisoč žrtvam da vložijo zahtevo za pomoč.

Pritožujejo se, da traja celo večnost, da usposobijo in pokrpajo Windows delovne postaje preko windows update, medtem ko bi...

44 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

OS X 10.4 Tiger je zunaj!

Ars Technica - Včeraj je bil verjetno srečen dan vseh Mac uporabnikov, kajti Apple se je potrudil in je tako kot je bilo obljubljeno 28. aprila izdal naslednika OSX Panther. Seznam pomembnih sprememb je ogromen, bojda so jih v zadnjih 18 mesecih opravili čez dvesto. Za vse tiste, ki vas zanima kako izgleda operacijski sistem za drugačne - na ars technici so se potrudili in spisali zelo poglobljen pregled sprememb.
Zame, kot windows uporabnika so spremembe tipa: "računalnik deluje hitreje z novim OS" še vedno nekaj neverjetnega. Ob vseh dodatkih, ki jih uporabniki OSX dobijo vsakih 12-18 mescev je to skoraj neverjetno. Kdaj smo lahko nazadnje uporabniki Windowsov lahko zatrdili isto?

Včasih si želim da bi imel maca.

Dodatek: Apple je že na sodišču zaradi imena "Tiger", očitno se "Tiger Direct" ne strinja z uporabo. Več.

214 komentarjev

Mi smo zakon

FiringSquad - Računalničarji namreč. Vsaj jaz tako mislim... Tu si MORATE prebrati spopad med konzolami in računalniki. Avtor našteje nekaj slabosti in prednosti računalnika ter nekaj slabosti in prednosti konzole. Ta članek JE OBVEZNO branje za vsakogar, ki se smatra za vsaj malo povezanega z računalniki! Sicer je avtor bolj na strani konzol (kao so mu všeč preproste stvari), ampak je se je vseeno potrudil in spisal zelo objektiven članek.

3 komentarji