»

Najneumnejše IT-prigode zadnjih deset let

Slashdot - Z iztekom leta se počasi začenjajo pregledi različnih dogodkov, izdelkov in ljudi, ki so zaznamovali bližnjo preteklost. Letos so še posebej popularni pregledi zadnjega desetletja, pa čeprav nam matematiki skušajo dopovedati, da ker se je tretje tisočletje pričelo z letom 2001, se bo njegovo prvo desetletje končalo šele z iztekom leta 2010.

Prvi tak pregled nas spomni na 87 najbolj neumnih tehnoloških potez v letih 2000--2009. Začelo se je seveda še globoko v prejšnjem desetletju, ko smo zapravili milijarde za boj pred zloglasnim hroščem Y2K, ki naj bi nas pojedel, na koncu pa od njega ni ostala niti resnejša zgaga. Videli smo vrsto zgrešenih prevzemov, denimo AOL-ov prevzem Time Warnerja in nekaj skrajno dolgih snubitev, kot je bil...

3 komentarji

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Stanje (psihofizično) OOoCon 2005

Slo-Tech - Datum Konference OpenOffice.org 2005 (OooCon 2005) je zabetoniran od 28. do 30. septembra 2005; dogajala se bo v središču mesta Koper na različnih lokacijah: v prostorih Primorske Univerze, Gledališča Koper, Pokrajinskega muzeja, Italijanske skupnosti in še kje (živa stvar). Kotizacije ni, lahko pa boste prispevali kakšen goldinar za majico, CD ali kaj podobnega. Potrebna bo registracija udeležencev; ob registraciji dobite kartonček z imenom in trakec okrog vratu. Prvi dan konference je namenjen OOo Community - ljudem, ki se ukvarjajo z OOo na kakršenkoli način in ni predavanj. To pomeni, da bodo nekateri dogodki zaprtega tipa, ne pa vsi - ta dan imate idealno priložnost, da se v živo pogovorite z ljudmi s celega sveta o temi, ki vas zanima. Ostala dva dneva sta namenjena predavanjem, predstavitvam in delavnicam. Ker je konferenca mednarodna, bodo vsi dogodki v angleškem jeziku. Več informacij o konferenci najdete na domači strani letošnje konference.

17 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev

OpenOffice.org Conference 2005 morda v Sloveniji!

OpenOffice.org Slovenija - Vsako leto se člani OpenOffice.org zberejo na uradni konferenci OOoCon. Njen namen je, da se lahko člani srečajo osebno in si izmenjajo nasvete, načrte, nove tehnologije, strategije, metode in zgodbe o uspehu z namenom, da bi naredili še boljši skupni projekt in izdelek.

Za organizacijo letošnje OOo konference se borita mesti Lyon iz Francije in Koper iz Slovenije! Na tem naslovu lahko glasujete za vašo najljubšo lokacijo, prej pa se morate prijaviti kot uporabnik na stran OOo

Rok za oddajo glasov je 30. April 2005, zato pohitite! Lokacija bo objavljena kmalu po izteku roka. Več

39 komentarjev

Open Office za Okna

The inquirer - Če ste bili na Inteinfosu in ste se sprehodili mimo Lugosove stojnice, niste mogli zgrešiti zgoščenke z Open Officom. Če ste podobno kot jaz tudi sedaj še vedno oklevali, ali se splača paket namestiti, potem je tale članek za vas.

Dejansko ne gre v članku za nič udarnega, fantje na Inquererju so zgolj ocenili splošno uporabnost, vrednost glede na ceno (ki je dobila 11/10[:D] ), in pa naredili primerjavo s konkurečnim paketom MS Office. Če še vedno ne veste, ali bi dali 20 minut dela z namestitvijo in testiranjem, je članek ravno pravi za vas..

Kot ponavadi, v nedeljo dobivate teste..

8 komentarjev

AMD vs. Intel

ZDNet - Ker se podjetji ne moreta in ne moreta zmeniti, kdo je boljši, so to čast prepustili ljudstvu, ki sedaj lahko glasuje za svojega favorita. Za tak pristop so se odločili pri ZDNetu. Trenutno vodi Intel, vendar se lahko stanje tudi spremeni. Glasujte za svojega favorita .

7 komentarjev