»

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade

Hkepc - Na hkepc so nam ponudili opis matične plošče Asrock 939 Dual-SATA2, ki bazira na ULI M1695 northbridge-u. Poleg možnosti nadgraditve na AMD-jevo podnožje prihodnosti s kodnim imenom M2 (predviden prihod v začetku naslednjega leta), nam ponujajo še PCI Express režo ter AGP 8x režo za grafične kartice.
Plošča se v primerjavi z NF4 čipovjem odreže odlično, kako odlično, pa si sami poglejte.



Originalno novico lahko preberete tukaj, za ostale, nevešče pismenk, pa je poskrbela čudežna riba.

65 komentarjev

Širokozaslonsko igranje

Igra Mafia na treh monitorjih

vir: Matrox
Slo-Tech - Pred leti je Parhelia, zadnja Matroxova grafična kartica, za tisti čas spodobno zmogljivostjo poganjati zahtevne 3D igre, obljubljala veliko, tudi Surround Gaming, večzaslonsko igranje. Na kartico smo lahko enostavno priključili tri monitorje in uživali na večji igralni površini. Kljub temu, da je bilo, v primerjavi z običajno rešitvijo, torej igranjem na enem monitorju (1024x768), večzaslonsko igranje izjemen napredek in doživetje, večje popularnosti in razširjenosti ta rešitev ni prinesla. Kljub naprednim funkcijam, je bila Parhelia ravno na meji zmogljivosti poganjati aktualne igre v večzaslonskem igranju. Tudi cena ob izidu je bila visoka, saj je Matrox od kupca želel okrog 130 tisočakov. Predvsem pa oddelku za marketing ni uspelo prepričati širše populacije, da bi si kupila še dva monitorja za popoln igralski užitek.



Matrox potem ni...

15 komentarjev

ULi M1695: Triple Graphics Interface

Matična plošča z M1695 veznim naborom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tajvansko podjetje ULi je predstavilo nov vezni nabor za procesorje AMD. Poglavitna novost nabora z imenom M1695 je možnost poganjanja treh grafičnih kartic na različnih vodilih: PCI-E 16×, AGP 8× in PCI. Glavni razlog načrtovanja takšnega nabora je uporabniku omogočiti mehak prehod na nove grafične kartice na vodilu PCI-E, predvsem pa možnost priklopa več monitorjev hkrati.

Vse od predstavitev jeder grafičnih kartic NV25 (NVidia) in R300 (ATi), je mogoče na grafični kartici poganjati dva monitorja hkrati, saj prej omenjena jedra vsebujejo dva RAMDAC-a. Če smo želeli poganjati še več monitorjev, smo enostavno dodali eno ali več PCI kartic. Finančniki in ostali, ki morajo pri...

22 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

ATI pripravlja svojo različico tehnologije SLI

The inquirer - Nvidia očitno ne bo več dolgo edini proizvajalec grafičnih procesorjev, ki lahko delujejo v SLI-načinu. Na CeBitu se namreč šušlja, da ATI izbranim novinarjem razkazuje svojo različico zgoraj omenjene tehnologije, vendar trenutno ni na voljo podrobejših informacij o njihovem pristopu. Rešitev kanadskega proizvajalca je zmožna glede na poročanje The Inquirerja poganjati dve različni kartici, pri čemer se hitrejša prilagodi taktu počasnejše. V demo-sistem sta zataknjena dva Radeona X850 XT PE, ampak zaenkrat še ni na voljo kakšnega benchmarka. Čaka nas torej še dolg in hud boj za hitrostno krono, ki jo trenutni drži v rokah Nvidia ...

3 komentarji

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

PCI-E in AGP na eni plošči

Digit Life - Odkar je Intel izdal novo generacijo veznih čipovij (i9x5), se je veliko uporabnikov pritoževalo nad nepodporo AGP vodilu, saj je bilo do sedaj na teh ploščah uporabljati samo PCI Express grafične kartice, ki pa so zelo redke in tudi dokaj drage.

Sedaj pa je ECS (EliteGroup) predstavil osnovno ploščo, ki odpravi to pomanjkljivost. ECS 915P-A ponuja tako priključitev PCI-E kot AGP grafičnih kartic, kar pa je še bolj razveseljivo, je dejstvo, da lahko uporabljamo obe reži hkrati. Tako da izgleda, da nVidia nForce 4 SLI ne bo edina osnova za sisteme z dvema grafičnima karticama.

Vendar to še ni vse, ta plošča je pravi hibrid, saj omogoča uporabo DDR, kot tudi novejšega DDR2 pomnilnika. Na Digit-Life so že objavili nekaj slik, ki si jih lahko ogledate, za test tega čuda pa bo treba še malo počakati.

23 komentarjev

Več monitorjev zvišuje storilnost

Slashdot - Na Slashdotu so objavili dobro novico za vse računalniške uporabnike, ki imajo na svoje mlinčke priklopljenih več monitorjev in doživljajo zbadanje, da je to le nepotreben luksuz. Znanstvena študija, ki so jo skupaj opravili NEC/Mitsubishi, ATi in Univerza v Utahu namreč potrjuje, da uporaba več monitorjev pripomore k zvišani storilnosti delavcev. Že efektivna uporaba dveh monitorjev zviša produktivnost za več kot deset odstotkov, z nadaljnjim dodajanjem monitorjev pa povišanja niso več zelo opazna. Več si lahko preberete v izjavi za medije. Klik!

4 komentarji