»

Klasični katodni zasloni

Tom's Hardware - Čeprav se LCD zasloni cenijo in cenijo ter postajajo dostopnejši, se navadni, katodni zasloni ne dajo kar tako. Na Tom's Hardwareu so napisali zelo dober članek o teh zaslonih. Od osnovnih principov delovanja - obstreljevanja fosforja z elektroni, zgodovine - črnobelo k barvnem, pa do bolj zapletenih načinov nastavljanja in izničenja konvergence. Na koncu je dodanih tudi nekaj nasvetov za nakup zaslona samega, kjer, tako kot večina zaslono-buljenja veščih, priporočajo nakup točno tistega zaslona, ki ga gledate, ker si niti dva zaslona nista identična. Članek je zelo informativen, branje pa priporočam vsem.

2 komentarja

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev

MPEG - 4

Tom's Hardware - Stric Tom nam je zopet pripravil en zelo dober članek. Tokrat so pregledali kodek za stiskanje videa in sicer MPEG 4, bolje poznan kot DivX. Podrobno so tudi pregledali program za encodanje, Flask. Ustavili so se pri vsaki podrobnosti, kot je recimo ali izbrati low-motion ali high-motion DivX codec, kakšno naj bo kodiranje, kakšna zrnatost in tudi kakšen zvok. Članek je zelo dobro napisan in ogled vam toplo priporočam, še posebej, če ste v tem "poslu" začetnilk.

7 komentarjev

Dober članek o Peltierjih

PC Mechanic - Na PC Mechanicu so objavili zares dober članek o peltierjih. Te zadevce so lahko ključ do zelo nizkih temperatur, lahko pa vam mimogrede izžgejo luknjo v procesorju. Verjetno ste že vsi videli slikice zoglenelih procesorjev. To seveda pomeni, da previdnost nikoli ni odveč pri delu s peltierji in dobra izobrazba je nujna za vsako igračkanje. Če se torej nameravate ukvarjati s peltierji, si PC Mechov članek le oglejte. Na Slo-Techu smo o peltierjih pisali že kar nekaj časa nazaj, naš članek pa lahko preberete tukaj.

0 komentarjev