»

Čas Office XP se izteka

ComputerWorld - Microsoft je še enkrat opomnil vse uporabnike pisarniškega paketa Office XP, da se letos poleti izteče podpora zanj. Verzija, ki je izšla 5. marca 2001, bo podprta do torka, 12. julija 2011. To je drugi torek v mesecu juliju in zadnji datum, ko bo Microsoft še vključeval Office XP v nabor aplikacij, za katere vsak drugi torek v mesecu izidejo redni popravki. Po desetih letih se podpora izteče in od takrat Microsoft, razen v izjemni primerih, ne krpa več odkritih ranljivosti. Lani se je na primer končala podpora...

17 komentarjev

S popravki bogat torek

bit-tech.net - Čeprav so veliko ranljivost v vseh še vedno podprtih sistemih Windows pri Microsoftu zakrpali že prejšnji teden, le tega danes ne bo pogrešati. Microsoft namreč običajno popravke izda na drugi torek v mesecu, ki je prav danes, a bo skrbnike sistemov in ostale uporabnike danes razveselil podatek, da je popravljenih kar 34 napak v operacijskih sistemih Windows in zanj namenjenih izdelkih. Popravkov bo sicer le 14, a jih je kar 8 izmed njih kritičnih. Ponoven zagon sistema bo, jasno, nujen.


Poleg podprtih operacijskih sistemov, Windows 7, Vista, XP SP3 na namizju ter vseh strežniških različic, bodo popravke dobili še pisarniški paket Office, spletni brskalnik Internet Explorer in Microsoftov konkurent Adobovemu Flashu, Silverlight. Nekaj več o popravkih si lahko preberete tudi v Microsoftovi najavi popravkov na TechNet.

Ogrejte Windows Update!

46 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi - delavnica ASP.NET

Slo-Tech - Kot smo obljubili na predavanjih, smo pripravili začetniško delavnico o tehnologiji ASP.NET 1.1. Potekala bo v računalniški učilnici LRI2 na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v sredo, 20. 4. 2005, od 17:00 do 21:00.

V slabih štirih urah si bomo ogledali:
- ustvarjanje začetnega projekta ASP.NET
- uporabo vgrajenih kontrolnikov
- branje in pisanje v podatkovno bazo MSSQL
- uporabo DataGrida
- izdelavo lastnih uporabniških kontrol
- avtentikacijo obrazcev
- …

Za lažje razumevanje snovi je zaželeno predznanje osnov:
- HTML-ja
- objekto orientiranih programskih jezikov
- skladnje SQL

Udeležba je za vse brezplačna, število mest pa žal omejeno, zato pohitite s prijavami na kodirnici.

13 komentarjev

Po kratkem premoru spet popravki iz Microsoftovih logov

Slo-Tech - Po dveh mesecih so spet na voljo novi popravki, kot je v navadi, jih je Microsoft izdal drugi torek v mesecu.

Tokrat je na voljo skupno 8 popravkov, od tega jih je 5 označenih kot 'Critical', 3 pa kot 'Important'. Popravki so v večini namenjeni operacijskim sistemom, brskalniku Internet Explorer, nekaterim orodjem Office in MSN Messenger 6.2.

Vse informacije o novih popravkih si lahko preberete tu, za namestitev pa obiščete windowsupdate.microsoft.com.

Ko smo že ravno pri popravkih; zlobni ljudje so začeli razpošiljati elektronsko sporočilo, ki vas hoče prepričati, da so na voljo novi popravki in vam prikladno ponudijo tudi povezavo na windowsupdate.microsoft.com, ki pa je seveda napačna. Ne nasedajte!

25 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

Microsoft in EU dogovorila ime

News.com - Kot poroča CNET News.com, sta se Microsoft in EU dogovorila o novem imenu, ki ga je EU zahtevala za različico operacijskega sistema Windows, ki ne bo imel vključenega predvajalnika Windows Media Player.

Ime, za katerega je Microsoft sprva hotel da bi bilo Windows XP Reduced Media Edition, so sedaj po dogovoru spremenili v Windows XP Home Edition N oz. Windows XP Professional Edition N. Poleg teh imen so bili v igri še imena Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N in Windows XP/B.

394 komentarjev

Microsoft novice

Slo-Tech - Na Microsoftovi strani so objavili nekaj informacij o prihajajočem Visual Studio 2005. Ena izmed novosti bo recimo Visual Studio 2005 Express Edition, ki je namenjena začetnikom na področju programiranja. Ta je že danes na voljo v Beta različici. Na voljo so Visual Basic, Visual C#, Visual C++, Visual J#, Visual Web Dev in SQL Server, ki pa jih lahko snamete tukaj.
Poleg tega bo izšel SQL Server 2005, oba skupaj z Visual Studio 2005, ki sta bila najprej načrtovana za konec leta 2004, kasneje za prvo polovico 2005, pa sta sedaj spet doživela preložitev za drugo polovico tega leta.

Na t.i. Web chat-u je Microsoft razkril nekaj omrežnih novosti, ki zadevajo operacijski sistem v nastajanju, z imenom Longhorn. Le-ta bi naj vseboval nov t.i. stack, tako za IPv4, kot za IPv6, ki bo optimiziran tako za počasne brezžične, kot hitre gigabitne povezave. Prav tako bi naj bil bolj fleksibilen. Dodali bodo tudi vgrajeno podporo za 802.11i in 802.1x brezžično omrežje, priložili pa bodo tudi...

19 komentarjev

Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool

Microsoft - Danes, nekaj dni po izidu AntiSpyware Beta1, je Microsoft izdal še program za odstranjevanje zlobnih programov. Med te programe spadajo Berbew, Blaster, DoomJuice, Gabot, MyDoom, Nachi, Sasser in Zindos.

Program deluje na Windows 2000, XP in 2003, za njegovo uspešno delovanje pa morate biti prijavljeni kot administrator. Ko program poženete, se je potrebno strinjati s pogoji uporabe, nato pa program začne iskati po vašem disku za zgoraj omenjenimi zlobnimi programi. Na koncu tudi izpiše, ali je vaš računalnik okužen s kakšnim od teh zlobnih programov, ali ne.
Prav tako je možno preveriti, če so na vašem računalniku zlobni programi, kar preko internetne strani.


Kot...

16 komentarjev

Po dnevu zatišja -- Microsoft in RPC

Slo-Tech - Takole, ker nismo hoteli z "bum" novico zbujati več panike kot bi jo proizvajalci antivirusnih programov želeli, da jo, smo z objavo novice nekoliko odlašali.

Precej uporabnikov sistemov, temelječih na jedru Windows NT (torej Windows NT 4.0, 2000, XP in 2003 Server), je bilo že od izdaje operacijskega sistema ranljivih na hrošč v kodi sistema RPC (Remote Procedure Call, oddaljeno klicanje procedur). ZliUporabnik je lahko izzval prekoračitev izravnalnika in na ciljnem računalniku...

65 komentarjev

Microsoft Software: Love Essentials

The Register - Naj se mi oprosti tale copy/paste:
Visio 2002 - When you finally get your date back to your flat you need to make sure everything is in place for the perfect romantic evening. So use Microsoft's diagramming and graphics tools to plot the position of your stereo to give the perfect mood music and the drinks cabinet to serve the all important nightcap.
Klik!

p.s.: klik se izplača že zaradi dveh fletnih slikic >:D

12 komentarjev

MS Office: hekerjevo priljubljeno orodje

The Register - Velikan je v jabolčni paket pisarniških orodij Office v.X vdelal tudi piratsko zaščito: če program zazna več tovrstnih produktov na mreži, ki uporabljajo isti 'PID' (Network Product Identification), zapre vse Officeove programe. Kakorkoli pač, v mrežnem filtru, ki brska za 'PID'i (ne, niso pooblaščene investicijske družbe), pa se nahaja golazen, ki se zadavi ob specifično oblikovanem paketku, s čimer pa sesuje program. Vsled tega obstaja nevarnost DOS napada (hehe, Denial of using MS software?); nevarnost bi moral odpraviti vsak požarni zid. Klik!

0 komentarjev