»

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Slo-Tech - Splošno znano je, da lahko zvok v igri odžre dokaj visoko število sličic pri izrisu na zaslon ( FPS) v igrah. Vendar koliko natančno? Je nakup samostojne zvočne kartice v času močnih in dvojedrnih procesorjev še smiseln, ali je bolje denar ta vložiti v procesor, oziroma v grafično kartico?

Odgovore na zastavljena vprašanja so poizkušali poiskati na 3DCenter. Ob bok so postavili danes najbolj uporabljeni AC'97 kodek, Realtek ALC658 in vsem znano zvočno kartico Audigy2, podjetja Creative.

Metodologija testa je bila domiselno sestavljena, saj so poizkušali izvedeti tudi, koliko vpliva surova moč procesorja na sposobnost izrisovanja sličic. Tako so testirali (poleg izklopljenega zvoka kot reference) obe rešitvi pri enaki frekvenci procesorja (2 GHz), dodali pa so meritev zmogljivosti kodeka pri procesorju, ki je bil na 2.4 GHz.

V igri Far Cry, na najzahtevnejših nastavitvah – Sound 5.1 + EAX 2.0, se na zaslon izriše 69 FPS (ALC658), če pa zvok obdela Audigy, pa 78. Če frekvenco...

59 komentarjev

Athlon XP vs. Athlon 64

3dcenter - K8 arhitektura, ki jo poznamo predvsem pod imeni Athlon 64, Athlon FX in Opteron, navdušuje računalniške zanesenjake. Celo najbolj zagrizeni pristaši nasprotnega tabora pri nakupu vsaj resno premislijo o alternativi, saj je prej omenjena arhitektura, razen na področju video obdelav, hitrejša kot Intel-ova.

Kako se ta arhitektura pri poganjanju strojno vse zahtevnejših iger izkaže v primerjavi s starejšo, a še vedno zelo razširjeno arhitekturo K7, poznano predvsem pod imenom Athlon XP? Na 3DCenter.de so primerjali zadnjo izdano različico, Athlon XP 3200+ (Barton), ki bije pri 2.2 GHz in Athlon-a 64 (Winchester), kateremu so spreminjali frekvenco delovanja in tako dobili boljši vpogled v obe primerjani arhitekturi.

Athlon XP je zasedel mesto nikjer drugje kot na legendarni matični plošči Abit NF7-S, medtem ko je Athlon 64 bil na malce zastareli plošči Abit AV8, zgrajeni okrog VIA K8T800 Pro veznega nabora. Nvidia je namreč že pred časom izdala hitrejši in naprednejši vezni nabor...

12 komentarjev

AMD Athlon 64 FX-57 na obzorju

X-Bit Labs - Pojavila se je novica o morebitni AMD-jevi izdaji njihovega najzmogljivejšega procesorja, izdelanega v 90 nm tehnologiji in z uporabo SOI tehnologije, ki so ga poimenovali Athlon 64 FX-57. Še pred prihodom dotičnega procesorja v drugi četrtini prihodnjega leta pa načrtujejo izdajo Athlona 64 FX-55 s frekvenco 2,6 GHz, ki bo izdelan v 0,13 mikronih.

Ker so FX-izdaje Athlonov 64 namenjene najzahtevnejšim kupcem, AMD ni pozabil tudi na spodnji del trga in načrtuje prihod Athlonov 64 4000+ v zadnji četrtini letošnjega leta, 4200+ v prvi četrtini in 4400+ v drugi četrtini leta 2005. Vsi novi Athloni 64 bodo združljivi s Socket 939 podnožjem, ki lahko oskrbi procesor s 105 W energije. Izvirna novica.

2 komentarja

Athlon 64 3400+: testi, testi, testi ...

Athlon 64 3400+

vir: AMD Zone
Overclockers Australia - Poročali smo že, da je AMD začel prodajati Athlona 64 3400+, sedaj pa so ga tudi uradno najavili. Vse večje tuje strani so ga že dodobra preizkusile, tako da se vam obeta zajetna bera branja.

17 komentarjev

Prvi "barebone" sistem z Athlonom64

X-Bit Labs - Shuttle je prvi predstavil "golokostni™" sistem z Athlonom64 in nForce 3 matično ploščo. Zanimive so specifikacije tega malčka, ki vase sprejme vse socket754 Athlon 64 procesorje na matično ploščo nForce 3 150 in do 2 GB DDR pomnilnika v dve DIMM reži.

Razširitvene možnosti zagotavljata en PCI in AGP 8x. Na samo plato so pricinjeni še 6-kanalni AC97 Realtek ALC 650 s SPIDF izhodom in vhodom (zvočna kartica, da ne bo pomote), OgnjenaŽica, Realtekova 10/100 mrežna kartica ter USB 2.0. Tu je še mesto za en 3,5" diskovni pogon in en optični pogon standardnih velikosti. 240 W bi moralo vse skupaj dobro napajati, če pa bo to slušajno...

5 komentarjev

AMD Athlon XP vs. Intel P4

Tom's Hardware - Novico spisal in poslal Jernej Hostar:

Ljudje pri Tom's Hardware so nas (spet) presenetili s testom procesorjev. Pod njihove roke je prišlo 12 osebkov, ki slišijo na ime Intel Pentium 4 ali pa AMD Athlon XP. Izvedli so razne teste od Quake 3 Arena, preko kodiranja mp3, do arhiviranja datotek... Ker pa je stran tudi overclockerska, vam bodo povedali kaj tudi o tej vrsti zabave. Ogled priporočlijv za vse, ki kupujete nov sistem, drugi pa si lahko pogledate, kaj je trenutno v modi... Klik!

5 komentarjev