»

Nemški zavarovalniški gigant prehaja na Linux

ITworld.com - Običajno preberemo, da ta ali oni del javnega sektorja prehaja na Linux, v čemer prednjačijo Nemci in to v obe strani. Pri državnih prehodih na Linux se vedno poleg ekonomske upravičenosti zastavi tudi vprašanje, ali je nemara migracija še kako drugače motivirana, medtem ko v zasebnih podjetjih teh drugotnih ciljev ni. Zdaj se je tudi nemški zavarovalniški gigant LVM Versicherungen odločil za prehod na Linux na vseh računalnikih.

LVM je sicer že uporabljal Linux na nekaterih svojih računalnikih, zato odločitev ni presenetljiva. Toda sedaj bodo Linux namestili na vse svoje računalnike, torej tri tisoč namiznih in prenosnih na sedežu v Münstru in sedem tisoč v pisarnah po vsej državi....

45 komentarjev

Red Hat odlično v tretjem kvartalu

Reuters - Red Hat je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje, ki se je končalo 30. novembra. Rezultati so glede na trenutno gospodarsko stanje zelo dobri, saj so napovedi celo presegli. Prihodki so se povečali za 22 odstotkov na 165,3 milijona dolarjev, dobiček pa za slabih dvajset odstotkov na 24,3 milijona dolarjev. Izvršni direktor podjetja je dejal, da je svetovna kriza prednost zanje, saj si podjetja vedno težje privoščijo drago lastniško programsko opremo in tako vedno pogosteje posegajo po cenejših alternativah, ki jih trži Red Hat. Delnice podjetja so po objavi na newyorški borzi pridobile desetino svoje vrednosti.

22 komentarjev

Linux v šolah pol cenejši od Alternative

Vnunet - Agencija Becta (British Educational Communications and Technology Agency) je izdala poročilo, iz katerega je razvidno, da lahko šole, ki uporabljajo odprtokodne alternative komercialni programski opremi, razpolovijo stroške v sektorju IT. Poleg tega je poročilo ovrglo legendo o dragi podpori odprtokodnih rešitev, saj je strošek zanjo lahko manjši celo za 60 odstotkov.

Na novico nas je opozoril gfighter.

65 komentarjev

Red hat požel še eno zmago Linuxa

Tech World - Red Hat je naznanil nekaj namestitev Linuxa velikih razsežnosti v Evropi, vključno s pogodbo o namestitvi Linuxa na več kot 8000 računalnikov za največjo nemško zavarovalnico LVM Versicherungen.
Pogodba z njo, ki je bila naznanjena v ponedeljek, je eden največjih uspehov za Linux. Po Red Hatovih poročilih, naj bi z Unixa na Linux prešli še BPU Banca, ki je sedma največja italijanska banka z 8000 računalniki in Statoil, največje norveško naftno podjetje.

Slednje že od vsega začetka ni uporabljalo Oken, po besedah direktorja, zaradi pretežkega nadgrajevanja in krpanja. Po zelenih terminalih so prešli na IBM-ove računalnike kasneje pa na njihov lastni Linux, izdelan po knjigi Linux From Scratch, ki je delal točno to kar so želeli. Sedaj so se odločili za Red Hat Linux, ker so opazili, da delajo sami tisto, kar delajo distributerji Linuxa, in ker je njihov sistem postal pretežak za upravljanje.

BPU Bianca bo s selitvijo na Linux in Intel prihranila 50% stroškov za strojno in...

74 komentarjev

Skupni stroški lastništva: Linux v. Windows

Slashdot - Slashdot je objavil povezavo na avstralsko študijo o skupnih stroških lastništva (TCO - total cost of ownership), programske opreme.

Študija je pokazala, da podjetje s 250 zaposlenimi lahko prihrani do 36 odstotkov če zaposleni preidejo na odprtokodni operacijski sistem in programsko opremo.

Seveda prehod za nekatera podjetja ni primeren, saj nekateri programi pod Linuxom še ne delujejo. A to se utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti...

109 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

Virtualna prestolnica

24 ur - Tridimenzionalni model Ljubljane, ki omogoča prikaz vseh 80.000 zgradb znotraj obroča ljubljanske obvoznice, je pripravil Oddelek za urbanizem MOL, model mesta pa je bil izdelan v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije. Tako so se lahko mestni veljaki (vključno z županjo) s pomočjo polarizacijskih očal sprehodili po ulicah Ljubljane kar iz sejne sobe, v virtualni obliki pa so videli tudi nekatere objekte, ki so še v fazi načrtovanja. Klik!

17 komentarjev

Podpora v deželi linuxaški

ZDNet - Raziskovalna skupina Gartner je naredila raziskavo o tehnični podpori, ki jo ponujajo distributerji Linux-a (Red Hat, Suse, Caldera...) ter proizvajalci oz. prodajalci opreme z naloženim Linux operacijskim sistemom (Dell, HP, IBM, Compaq...). Raziskava obsega vse od morebitnih podpornih 'paketov', odzivnosti ter nasploh vse, kar morajo pred nabavo Linux sistemov upoštevati predvsem podjetja (pa tudi posameznikom lahko pride prav). Klik!

0 komentarjev