»

Kuba izdala alternativo Wikipediji

BBC - Na Kubi so zagnali svojo alternativo prosti spletni enciklopediji Wikipediji, ki se imenuje EcuRed: Enciclopedia cubana. Uraden pričetek delovanja strani je napovedan za danes, a je bila dosegljiva že včeraj. Kot pravijo skrbniki strani, je "namenjena ustvarjenju in delitvi znanja vseh in za vse s Kube po vsem svetu". Njena filozofija je "zbiranje in razvoj znanja z demokratičnega, neprofitnega, objektivnega, dekolonizatorskega vidika". Trenutno ima 19.345 člankov, medtem ko jih ima španska Wikipedija slabih 700 tisoč.

Posebej zabaven je prispevek o ZDA v novi enciklopediji. Že v uvodu piše, da gre za imperij našega časa, ki si je svoje ozemlje s silo pridobil od drugih držav in dal na razpolago podjetjem in monopolom. Državljani te države porabijo četrtino svetovne energije. Za...

19 komentarjev

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Encarta prek MSNja

Slo-Tech - Uporabniki MSN Messengerja lahko preizkusite zanimivo stvar, avtomatizirani sistem za iskanje odgovorov prek Microsoftove enciklopedije Encarte, imenovano Encarta Instant Answers. Računalniškemu sogovorniku postavljate vprašanja, ta pa vam na to odgovori z jedrnatimi odgovori in/ali vam v oknu Messengerja prikaže stran z željenimi informacijami.

Pod kontakte dodajte naslov encarta@conversagent.com in na spisku kontaktov se pojavi Encarta, s katero lahko takoj začnete pogovor. Primeri vprašanj, ki jih sistemu lahko zastavljate (zna tudi računati [8-)] - prikaže tudi postopek!) so:
  • Show me the flag of Slovenia
  • What is the time in Somalia?
  • How many calories are there in an orange?
  • What is five times two?
  • Solve 2x^2+7x=5
Seveda lahko poskusite tudi običajen pogovor in se zabavate ob domiselnih odgovorih, s katerimi vam sogovornik postreže [8-)]

84 komentarjev

Angleška Wikipedia z več kot milijon članki!

Slashdot - Urejevalci angleškega dela največje enciklopedije Wikipedija so sporočili, da jim je predvčerajšnjim uspelo ustvariti članek, ki je pomenil pomembno prelomnico -- bil je namreč milijonti v bazi. Članek govori o železniški postaji Jordanhill v Glasgowu na Škotskem, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je nekemu madžarskemu uporabniku uspelo že davnega novembra 2004 napovedati, da bo ta prelomnica nastopila 1. marca letos. V celoti obsega Wikipedija 3,38 milijona člankov, od tega je slovenskih približno 24 tisoč. Novico smo našli na Slashdotu.

9 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

Papirnata Wikipedija

Yahoo News - Jimmy Wales, ustanovitelj največje proste spletne enciklopedija Wikipedija, je v ponedeljek dejal, da razmišlja o papirnati izdaji Wikipedije. Za zdaj je dosegljiva le prek interneta, kar je po njegovem mnenju ovira za dosego cilja proste dostopnosti znanja po celem svetu, ne le tistem koščku s hitrimi internetnimi povezavimi. Tako lahko od sredine prihodnjega leta dalje pričakujemo prvo tiskano izdajo Wikipedije, prav tako pa tudi verzije na CD-jih in DVD-jih, namenjene deželam v razvoju.

Wales je razmišljal tudi o spletnem vandalizmu, težavi, ki prizadene vse spletne strani, kjer uporabniki lahko prosto spreminjajo ali dodajajo vsebine. Kritični članki v Wikipediji so predvsem tisti, ki obravnavajo aktualno problematiko ali kontroverzne teme, naprimer iraško ali vietnamsko vojno, religijo itn. ( Primer vandalizma v članku o vietnamski vojni.) Takšne izpade sicer skrbniki relativno hitro popravijo, a so kljub temu moteči. Jimmy Wales je dejal, da Wikipedija razvija novo...

25 komentarjev

Encarta podobno kot Wikipedia

Slo-Tech - Microsoft se je odločil uporabnikom svoje enciklopedije Encarta ponuditi podoben pristop, kot ga je pionirsko predstavila prosta spletna enciklopedija Wikipedia. Odslej bo pri vsakem članku v Encarti opcija Edit this article (torej uredi članek po slovensko), ki bo bralcu omogočila članek dopolniti oz. spremeniti in odposlati Microsoftu. Slednji bo z vrsto korakov -- najprej s preverbo dejstev, potem z oceno berljivosti in koherence in nenazadnje preverbo skladnosti članka z Encarto kot celoto -- ocenil, ali se bo popravljeni članek pojavil v Encarti. Kako se prijaviti.

12 komentarjev

Juhej!

Jaz - Okies, končal sem trnovo pot popravljanja in indeksiranja VSEH člankov na Slo-Techu. Tako boste sedaj našli popolne sezname trikov, testov in člankov in kar je še pomembneše: povezave celo delujejo . Poleg tega sem ročno obdelal še vsaki članek posebej in dodal razne kozmetične popravke ter spremenil vse mrtve ali napačne povezave. Nova definicija Sizifovih muk? Hell yeah !

0 komentarjev