»

EU zoper glasbena industrija: Nismo Amerika.

Ars Technica - Ars Technica poroča o zanimiv potezi odbora evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje, ki je zavrnil predloga glasbene industrije o obveznem filtriranju internetnega prometa in o uskladitvi zakonodaje z ameriško.

Predlog o obveznem filtriranju bi ponudnike internetnih storitev obvezal preprečevati uporabo programja za izmenjavo datotek, na kar se je odzvala organizacija EFF Europe, uskladitev evropske zakonodaje ki zadeva avtorske pravice z ameriško pa bi podaljšala življenjsko dobo avtorskih pravic nad zvočnimi in filmskimi posnetki s trenutnih 50 let po smrti avtorja na 70 let po smrti avtorja.

Odbor je zavrnitev utemeljil z nezdružljivostjo zahtev v amandmajih z začrtano kulturno politiko EU.

33 komentarjev

"Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije

RTV Slovenija - Spletni portal rtvslo.si poroča, da bosta filmska in glasbena industrija na trg poslali brezplačen program, ki bo z računalnika odstranil programe za izmenjavo nelegalnih avdio in video datotek.

Program naj bi deloval tako, da na računalniku poišče programe za izmenjavo datotek, lahko pa tudi izbriše avtorsko zaščitene avdio in/ali video datoteke.

Za razvoj programa z imenom Digital File Check so se pri Mednarodni zvezi fonografske industrije odločili zaradi želje po zmanjšanju izmenjave piratskih multimedijskih vsebin. Zainteresiranim uporabnikom bo na spletu na voljo brezplačno. Predstavniki filmske in glasbene industrije upajo, da bo program uporabilo čim več ljudi, ciljajo pa zlasti na delodajalce in starše.

Več o programu lahko preberete tukaj.

Brez komentarja.

63 komentarjev

Sony podpisal pogodbo o legalni izmenjavi glasbenih datotek

BBC - Svetovni gigant Sony BMG in angleško podjetje PlayLouder MSP sta podpisala pogodbo s katero podjetje PlayLouder MSP svojim uporabnikom omogoča legalno izmenjavo glasbenih datotek, katerih založnik je Sony BMG, s pomočjo p2p omrežja. Playlouder MSP bo svojo storitev začel tržiti konec septembra, naročnina pa bo znažala 27 angleških funtov (dobrih 9600 SIT) na mesec za osnovni 1 Mbps paket. Datoteke se bodo izmenjevale z že obstoječimi rešitvami, omrežje podjetja pa bo temu početju posebej prirejeno. Seveda izmenjava z uporabniki drugih ponudnikov dostopa do interneta ne bo možna.

Pojavila se je tudi hipoteza, da bi lahko glasbena industrija s podobnimi pogodbami z ostalimi ponudniki dostopa do interneta na leto zaslužila približno 13 milijard dolarjev dobička, seveda ob predpostavki, da bi pogodbo sklenili vsi ponudniki širokopasovnih povezav.

Kakašna bi bila cena te storitve v Sloveniji? Pustimo se presenetiti ...

8 komentarjev

Snemanje filmov bo uradno prepovedano

Slashdot - V Kaliforniji nameravajo ljudske oblasti uvesti nov zakon - prepoved vnosa snemalnih naprav v kinomatografe. Do tega bi naj jih prisililo dejstvo, da večino filmov, ki so na internetu, posnamejo z raznimi kamerami, kar pa odžira dnevni kruh tako velikim filmskim združbam, kot tudi navadnim prebivalcem, ki delajo v Hollywoodu.

Kazen, če te seveda sploh dobijo, naj bi znašala 2,500 ameriških dolarjev, čaka pa te lahko tudi zaporna kazen do enega leta. Zakon, ki trenutno prepoveduje navadne kamere, telefone in druge elektronske naprave z kakršnimikoli kamerami, bodo stalno dopolnjevali, da bo šel v korak z razvojem elektronike in bo redno vključeval nove prepovedi na različne naprave. Klik!

Seveda pa lahko film posnamejo še v 1000 drugih dvoranah...

19 komentarjev

Eppur si mouve

Electronic Frontier Fundation - DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je definitivno evil. O tem ni dvoma, ampak zakon v ameriki velja in zaradi tega je ilegalnih veliko čisto normalnih stvari (od igranja DVDjev na Linuxu, do reverse inženiringa protokolov). DMCA je pač produkt holywoodske in glasbene industrije, ki želi navijati cene in ustvarjati mastne zaslužke (80% glasbene industrije je v rokah 5 velikih založb, ki so itak povezane v kartel RIAA, konkurenca my ass). Namen velikih založb je seveda obdržat monopol. Prvo želijo poskrbet, da presnemavanje ne bo poceni. Zaradi tega so pred leti uspešno zavrli splošno rabo DAT (Digital Audio Tape, kar bi moral zamenjat navadne avdio kasete), napadli pa so tudi RIO mp3 player. No ampak to jim ni bilo dovolj, odločili so se, da jim tudi mp3 ni všeč, ker ni pod njihovim nadzorom. V ta namen so izoblikovali SDMI (Secure Digital Music Initiative). Sporna stvar pri tem je, da se poskuša kontrolirati kdo in s katerim predvajalnikom sme uporabljati glasbo. Pa to še ni...

9 komentarjev

Veliki brat nas gleda...

Jaz - Pa tudi še kaj drugega. Kako naj si potem lahko razložimo dejstvo, da se, v bran pred kopijami Napsterja, organi poslužujejo tudi moralno dvoumljivih sredstev? Stvar je bolj poznana kot Internet Anti-Piracy System. Ta program išče programe, ki bi lahko bili povezani z izmenjavo MP3 datotek, ter jih shranjuje v svojo bazo. Beleži tudi vse (pazite sedaj to) IRC pogovore. Če program slučajno odkrije uporabo programa za izmenjavo, pri ponudniku interneta odredi prepoved uporabe. To je pa že preveč! Do kam bo morala prlesti glasbena industrija, da se bo končno zavedla, da štancanje glupih komadov na predrage cedejke pač več ni uporabno? Evolucija narekuje... Vinilke --> kasete --> cedejke. Od tu pa naprej v dve skrajnosti. DVD-A/SACD ter mp3. Mp3 bo prevladal. Glasbena industrija bo asimilirana. Upor je brezpredmeten. Thnx, AA Unique

5 komentarjev

Še enkrat o Napsterju...

CNet - Glasbeni industriji že dolgo časa gre v nos, da si lahko uporabniki s pomocjo Napsterja&Co programov brezplačno izmenjavajo glasbene datoteke preko interneta. Kar je nelegalno. Kar pa večino uporabnikov Napsterja&Co programov sploh ne moti.
Glasbena industrija pa zdaj razvija programje, s katerim bo lahko avtomatično odkrivala ljudi (uporabnike), ki si nelegalno (beri: brezplačno) izmenjavajo glasbene datoteke preko interneta. IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) upa, da bo s tem programjem lahko zaustavila poseganje v intelektualno lastnino, ali po domače povedano, da bo s tem zaustavila odtekanje dobička.
In kako to deluje? Zaenkrat se obesijo na tiste uporabnike, ki dajejo drugim na voljo za dol-vleko veliko količino glasbenih datotek, se pravi na "velike ribe". Najprej jim pošljejo kakšno sporočilce, naj nehajo s tem početjem, nato pa še eno pismo, nato pa povabilo na sodišče.

Hm, časi brezplačne dol-vleke mp3-jev bodo očitno kmalu mimo...

Več o tem pa...

1 komentar