»

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

Podjetje Media Defender napadlo legalen P2P tracker

Wired Blog - Prejšnji teden je podjetje MediaDefender, ki se ukvarja z zaščito avtorskih pravic na internetu in preganjanju P2P piratstva izvedlo DOS napad proti Torrent trackerju Revision3. Na njihovo smolo pa je bilo podjetje popolnoma legitimno, vsebina, ki jo ponujajo preko P2P (DiggNation show še nekaj podobnih oddaj) pa zakonita.

Podjetje, ki je upravljalo z Revision3 trackerjem je na svojem trackerju objavljalo izključno svojo (zakonito) vsebino, potem pa je pri eni izmed nadgradenj del trackerja pozabilo zapreti, P2P pirati pa so to pričeli zlorabljati in na tem delu objavljati torrent povezave do nezakonitih vsebin. Lastnik trackerja trdi, da je bil del trackerja pomotoma odprt samo pet tednov, predstavnik MediaDefenderja pa je izjavil, da so imeli tracker odprt "več let"

Podjetje MediaDefender je zato pričelo z zastrupljanjem P2P prometa in pošiljanjem lažnih torrent meta datotek. Ko so pri Revision3 trackerju nato odkrili napako in jo odpravili, pa je sistem MediaDefenderja zaznal...

23 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

eDonkey kralj P2P omrežij

News.com - Tako kot lansko leto so tudi letos za večino internetnega prometa (nekje od 50 do 70 odstotkov) odgovorni programi za izmenjavo datotek. Spremenil pa se je glavni krivec - lani je nesporno dominiral BitTorrent, ki se je od večine razlikoval predvsem po bolj optimiziranem sistemu za izmenjavo velikih datotek in posledični visoki hitrosti. Njegovo popularnost so opazili tudi Hollywoodski mogotci, ki so se zbali za svoj dobiček in se pognali v boj proti različnim stranem, ki so ponujale torrent datoteke za izmenjavo nelegalnih vsebin. Rezultat je znan - ogromno tovrstnih strani je izginilo z medmrežja, med drugimi tudi naša Suprnova.

Očitno so navedene akcije vlile strah v kosti tudi običajnim uporabnikom, saj letos BitTorrent ni več tako popularen. Prestol je ponovno zasedel stari dobri eDonkey, ki morda ne omogoča tako visokih hitrosti, v zameno za to pa ponuja učinkovito iskanje datotek po omrežju. O novem kralju P2P so poročali na News.com, povedali pa so tudi, da se je...

55 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev