»

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev

Podrt rekord v Space Invaders

Legendarna igra

vir: Wikipedia
TG Daily - Brez dvoma ena izmed najbolj legendarnih iger ter ena izmed največjih klasik, Space Invaders, ima nov rekord. Po kar 27 letih je namreč padel rekord Scotta Safrana, ki ga je postavil daljnega leta 1982 (ste bili takrat sploh že rojeni?). Scott je 41.336.440 točk dosegel na klasični arkadni napravi, ki so bile zbrane v t.i. video arkadah, popularnih predvsem med mladeniči. Rekord je znan kot najdlje stoječi v zgodovini računalniških iger.

Nov rekord je postavil John McAllister, ključavničar iz Seattla. Njegov dosežek, prav tako...

50 komentarjev

IBM podira rekorde

The inquirer - IBM-ov superračunalnik, Blue Gene/L, je postavil nov rekord v hitrosti procesiranja. Prejšnji rekord (ki si ga tudi lasti IBM), ki znaša 92 terafopov, je po komaj šestih mesecih zelo izboljšal, saj nov rekord znaša ogromnih 183.5 teraflopov. IBM upa na še nadaljnje povečanje hitrosti, ponovno čez pol leta - do takrat bi naj Blue Gene dosegel 367 teraflopov. Če vas zanima, kako so možni taki skoki v hitrosti, si oglejte domačo stran Blue Gene, izvirno novico pa lahko najdete tukaj.

23 komentarjev

IBM krepko presegel vse

Google News - Že ptičke na drevesih čivkajo, da NEC-ov Earth Simulator ni več najhitrejši superračunalnik na svetu. Za las ga je presegel IBM Blue Gene/L, kasneje pa z rekordnimi 51,9 teraflopi še Silicon Graphics s Columbijo.

Le par dni pred ponovno objavo seznama najhitrejših superračunalnikov TOP500 pa je IBM pohitril Blue Gene/L, ki naj bi presegel neverjetnih 70 teraflopov. Poročajo mnogi.

Kje je meja?

36 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev

Rekord je padel

Linux Weekly News - Ker že kar dolgo časa nisem poročal o Linuxu in ker je ta tematika postala že kar malce zapostavljena, bo marsikatere bralce, ki dobesedno stradajo za Linux novicami razveselil podatek o novem rekordu, ki so ga dosegli pri prevajanju jedra (kernela). Prejšnji rekord je znašal 10 sekund, sedaj pa so z izboljšanim računalnikom, ki je bil sestavljen iz 32 procesorjev PowerPC64 s frekvenco 1.1 GHz ter 60 GB pomnilnikom dosegli nov rekord, ki znaša 7.52 sekund.
Zanimivo bi bilo tudi, če bi se kdaj pa kdaj kdo spomnil podirati rekord v prevajanju Mozille, ki je vsaj po mojem mnenju še bolj zafrknjena aplikacija in kar dodobra zaposli sistem. Več o podiranju rekorda tukaj.

4 komentarji

Našli lastnika rekorda v Space Invadersih

Slashdot - Mogoče se bo tole slišalo malce smešno, vendar pa je res, da so šele pred kratkim našli človeka, ki je med vsemi na svetu dosegel najvišji rezultat v legendarni igri Space Invaders. In ne, lastnik ne prihaja iz Japonske, kjer so igro prav tako nabijali kot nori, ampak iz Amerike, točneje iz New Jerseya. Lastnik rekorda je bil sicer uradno priznan s strani Atarija in Twin Galaxies, kjer imajo shranjene rekorde, ki so jih dosegli igralci iger, vendar so se s selitvijo Atarijevih pisarn podatki o lastniku rekorda izgubili. No, sedaj so ga spet našli, vendar pa so ugotovili, da je Scott Safran, lastnik rekorda na žalost umrl leta 1989. Kljub vsemu pa bo s svojimi 41,336,440 točkami ostal zapisan v zgodovini te izjemne igre. Več o Safranu in o njegovemu iskanju si preberite tukaj.

0 komentarjev

NASA spet poletela visoko

CNN - Ker se Slo-tech ne ukvarja samo z računalništvom, ampak tudi z bolj vesoljskimi stvarmi (SETI), vas bo gotovo zanimala novica o Nasinem podiranju višinskega rekorda. NASA sicer še vedno naskakuje višino 100 000 čevljev (1 čevelj je 37 cm)(rakete ne štejejo), vendar bo tudi novi rekord na 85100 čevljih (31487 metrov) najbrž zadostoval za nekaj časa. Novi rekord je postavilo precej čudno zračno plovilo, ki je v bistvu eno samo krilo z nekaj propelerji, ki jih poganjajo sončne celice. Vendar pa plovilo ni pomembno samo za postavljanje rekordov, saj hoče NASA preizkusiti, če taki primerki letijo na 100 000 čevljih - predvsem zato, ker je taka atmosfera precej podobna oni na Marsu. Če bi Nasi uspelo, potem gotovo nebi bilo več skrbi kako izpeljati pristanek na tem planetu (NASA naj bi v prihodnosti na Mars poslala človeško posadko). Poleg vseh teh znanstvenih namenov, pa je taka zasnova zračnega plovila idealna za razne "satelite za revne" (krilo stane 1 milijon $, kar je mnogo manj od...

2 komentarja