»

OCZ predstavil Neutrina

X-Bit Labs - Na hannovrskem CeBIT-u je proizvajalec OCZ predstavil nov netbook, ki nosi ime Neutrino. Oglašujejo ga kot prvi netbook iz svoje serije DIY (do-it-yourself oz. napravi sam), saj ga bo uporabnik lahko kar dobro prilagodil po svojih željah in zahtevah. Vse izvedenke bodo imele 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 in procesor Atom N270, več svobode pa bodo ponujale v svojem drobovju. Tako bo končni uporabnik izbral in kasneje brez izgube garancije zamenjal količino pomnilnika ter velikost in vrsto trdega diska (klasični ali SSD). Ali bo OCZ ponudil tudi izbiro med tovarniško vgrajenim enojedrnim in drugimi dvojedrnimi Intelovimi Atomi še ni znano, prav tako se ne ve, ali je v vse skupaj zgrajeno na starem Intelovem naboru 945 GSE ali novejšem GN40. V ZDA ga pričakujemo v drugem četrtletju letos.

2 komentarja

Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali na svojem namiznem računalniku uporabljate tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja. Le slaba tretjina uporablja ali Cool'n'Quiet (AMD) ali EIST (Intel). Dobri petni je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek, približno enakemu številu pa sistem te funkcije ne podpira. Predvsem pa upamo, da se bo zmanjšal delež tistih, ki te tehnologije sploh ne poznajo.

Na mojem namiznem računalniku uporabljam tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja:
moj sistem (procesor/m. plošča) tega ne podpira25%
(294)
Cool'n'Quiet (AMD)24%
(286)
ne uporabljam, ker mi je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek22%
(253)
sploh ne poznam21%
(246)
E.I.S.T. (Intel)5%
(56)
drugo (Mac...)3%
(34)
Skupaj glasov: 1169


Tokrat je vprašanje enostavno. Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?

53 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Intel v letu 2005: Centrino za namizja

Google News - Ob predstavitvi finančnih rezultatov so predstavniki Intela orisali smernice podjetja v prihajajočem letu. Potem ko so letos uvideli, da z visokofrekvenčnimi enojedrnimi procesorji ne bo enostavno doseči masovne proizvodnje, so ustavili razvoj kar dveh enojedrnih tipov procesorjev.

Kot poudarjajo, so prisluhnili strankami, ki jih ne zanima le hitrost in zmogljivost, pač pa tudi varčnost z energijo in dodatne zmogljivosti. Kot uslišan primer so predstavili uspeh platforme Centrino, ki je združila varčne Pentiume M in brezžični internet. Podobne rešitve lahko pričakujemo že v prvi polovici leta 2005 tudi za namizne računalnike.

Platforma z razvojnim imenom Lyndon bo v digitalne domove in pisarne prinesla procesorje s 64-bitnimi razširitvami ukazov arhitekture x86. Active Management Technology (AMT) bo skrbnikom omrežij omogočil dostop do omrežnih računalnikov, tehnologija Enhanced SpeedStep pa večjo varčnost. Pozneje lahko pričakujemo tudi dvojedrne procesorje, tudi za prenosnike.

9 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Intel naznanja

CNet - Na današnji konferenci je Intel govoril o svojih namiznih in prenosnih različicah Pentium 4 procesorjev: trenutno prodajajo namizne različice pri 2.4 gigaherca, konec tega kvartala bodo dosegli 2.53 GHz ter v četrtem kvartalu letošnjega leta še 3 GHz. 2.53 GHz različica procesorja bo s sabo prinesla tudi hitrejše vodilo, ki bo tiktakalo pri 533 MHz namesto sedanjih 400 MHz, kar je obljubljano že dolgo časa. Tako lahko pričakujemo prve primerke 3 GHz procesorjev še letošnje leto. Celoten članek tukaj.

2 komentarja

1 GHz Duron v ponedeljek?

The inquirer - Po poročanju na theinquirer.net naj bi AMD v ponedeljek predstavil svoj nov 1GHz Duron procesor. Prav tako pa naj bi napovedali ponovno znižanje cen njihovim procesorjem. Če je verjeti napovedim pa naj bi AMD tudi prenehal z dobavo Athlon procesorjev počasnejših od 1GHz. Cena 1GHz Durona še ni znana, prav tako pa se sprašujejo, če novi Duron že bazira na novem Morgan jedru, ki potrebuje za delovanje še manjše napetosti. Pred septembrom pa tudi naj ne bi dočakali novega 1.53GHz Athlon in AthlonMP z 1.4GHz procesorja.

3 komentarji