»

Kiberpipa, ker je svet zunaj

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najboljši kibercenter v Evropi, nadaljuje svoje poslanstvo in prinaša nova znanja, izkušnje in zanimivosti vsem, ki hočete več.

Ste že slišali za Googlov Summer of Code, poletno študentsko delo na odprtokodnih projektih za 4500 USD? Morda. Zagotovo pa ne veste, da sta prejšnje poletje tako prekodirala tudi dva slovenca. Eden izmed njiju, dolgoletni član Kiberpipe, Uroš Trebec, vam bo v torek ob 19.00 zaupal svoje izkušnje z Google Summer of Code in obiskom Googla v Londonu.Za vse, ki programirate svoje spletne servise pa je verjetno zanimiv globalni aventikacijski sistem OpenID. Podporo so mu napovedali AOL, Digg in drugi, v sredo ob 19.00 pa bo o tehnični izvedbi OpenID in kako ga integrirati v svojo spletno stran predaval Sebastjan Trepča na Spletnih uricah.V torek štartamo tudi z

17 komentarjev

POT: Trenutno nestabilna prihodnost Linux namizij

Slo-Tech - Zopet vas vabimo na Pipin odprti termin, tokrat v torek 11. oktobra ob 19.00 v Kiberpipo. Jure Čuhalev bo predaval o nestabilni prihodnosti namizja Linux:

Ljudi pogosto najbolj zanimajo stvari, ki jih ne morejo dobiti. V svetu klasične - lastniške programske opreme se tako pogosto čudimo čudovitim slikam in predstavitvam izdelkov in iger, ki bodo prišli do nas čez nekaj davnih mesecev. V odprtokodnem svetu pa je način dela drugačen.

Znani Raymondov stavek - "izdajaj zgodaj, izdajaj pogosto" odlično povzema stanje programske opreme, ki mu je priča povprečni uporabnik namizja Linux. Naokoli njega je polno čudovitih tehnologij in izdelkov, ki bi jih želel uporabljati že včeraj, a tudi jutri verjetno še ne bodo pripravljeni.

36 komentarjev

Pipin odprti termin: Ubuntu

Kiberpipa - Iz Afrike z ljubeznijo, Ubuntu! Torek 3. maj ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Predava Matjaž Horvat.

"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "prijaznost do drugih". Distribucija Linuxa z enakim imenom širi duh Ubunta na področje programske opreme, zato je najbolj priljubljena med uporabniki Linuxa na namizju. Odlikujejo jo preprosta namestitev, učinkovita nastavitev, inovativne programske rešitve in široka skupnost uporabnikov, ki si zagotavljajo medsebojno podporo. Bo razviti svet začel prisegati na tehnologijo s črne celine?.


Vabljeni!

30 komentarjev

Pipin odprti termin: Urejevalnik Vi

Slo-Tech - Po nedavni predstavitvi urejevalnika Emacs je seveda nujno, da se predstavi tudi njegov večni tekmec za hekerska srca - vi. Na pipinem odprtem terminu v torek, 29. marca ob 19.00 bo Tomaž Šolc (med drugim glavni pipin gasilec) pokazal kaj vse moramo vedeti o viju, da bi ga lahko resnično ljubili.

Vi je urejevalnik besedila, za katerega bi se lahko reklo, da izhaja iz kamene dobe računalništva. Zaradi za današnje čase precej nenavadnega uporabniškega vmesnika se ga novi uporabniki pogosto izogibajo. Kljub temu se vsaj osnovno znanje uporabe vi hitro izplača, saj je to urejevalnik, ki ga najdemo prav na vseh unixu podobnih sistemih. Poleg tega sodobne izpeljanke po zmogljivosti prav nič ne zaostajajo za ostalimi urejevalniki, skozi leta izpopolnjen vmesnik pa omogoča izkušenemu uporabniku hitro in učinkovito urejanje besedila.

Vabljeni!

25 komentarjev

Pipin odprti termin: Emacs never dies

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu urejevalnik zaradi katerega programerjem rastejo dodatni prsti. Urejevalnik zaradi katerega se z večnim rivalom vijem netijo svete vojne v hekerski deželi. Neobaročni urejevalnik, ki je vse razen kuhinjskega korita. V torek 22.3. ob 19.00, v Kiberpipi vas bo Uroš Trebec popeljal v skrivnostni svet Emacs.

Veliko je urejevalnikov besedil v odprtokodnem svetu, malo manj je takih, ki so zares dobri. Nekaj njih je legendarnih, a le eden je Emacs. Pravi "švicarski nož" med programi uporabniku ponuja ogromno, naprednim uporabnikom pa še veliko več.

Po POT bo potekalo drugo podpisovanje certifikatov Thawte. Vabljeni!

23 komentarjev

Bootchart in optimizacija zagonskega procesa GNU/Linux

Slo-Tech - Pipin odprti termin se bo zopet zgodil ta torek, 22. februarja, ob 19.00 v Kiberpipi. Tokrat bo na sporedu strokovnejša tema in sicer kako zmanjšati zagosnki čas operacijskega sistema Linux.

Žiga Mahkovec bo predstavil, kako poteka zagonski postopek v Linuxu, kako ga je mogoče izboljšati in kako lahko to počnemo s specializiranim orodjem Bootchart, katerega avtor je. Program uporabljajo predvsem izdelovalci distribucij, saj lahko z njim učinkovito iščejo ozka grla ob nalaganju sistema.Tukaj lahko vidite zagonske grafe vseh najbolj popularnih distribucij -- iz njih se jasno vidi kaj bi se dalo pri zagonu pospešiti.

Čas,...

38 komentarjev

Pipin odprti termin: Latex

Slo-Tech - V torek, 1. februarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na Pipin Odprti termin: LaTeX. Predava Igor Kolar.

LaTeX je urejevalnik besedila, posebej pripraven za pisanje matematičnih in drugih strokovnih dokumentov. V dvournem predavanju si bomo ogledali vse potrebno za udobno delo. Pogledali si bomo vse od osnovnega oblikovanja dokumenta do tabel, matematičnih funkcij in slik.
LaTeX se veliko uporablja predvsem po tehničnih fakultetah (za besedila matematičnih izpitov na primer) in za pisanje znanstvenih člankov.


"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana. Več o legendarnemu LaTeXu pa izveste na tej strani.

35 komentarjev

LukenjXP

The Register - Na tapeti je tokrat Outlook v navezi z Wordom kot urejevalnikom e-poštnih sporočl oz. "memotov". Urejevalnik je -- v nasprotju z vdelanim Outlookovim urejevalnikom -- klican v nezaščitenem načinu ter ne loči med stvarjenjem novega ter spreminjanjem prejetega elementa, ob čimer pa rad zažene ZlobnoKodo™. Microsoft se je pak odzval v svojem stilu: Klik!

0 komentarjev