»

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Slo-Tech - Proizvajalci računalniških komponent, v želji za čim večjimi prihodki iz prodaje, na trg redno pošiljajo nedokončane izdelke. Povedano velja tudi za proizvajalce matičnih plošč, na katerih uporabniki in proizvajalci šele za tem, ko se plošče že prodajajo, odkrijejo neljube žužke v strojno-programski opremi (BIOS). Bolj nemarnim proizvajalcem je vseeno za podporo uporabnikov (tako pokaže izračun), plošče priznanih znamk, običajno tudi višjega cenovnega razreda, pa so deležne večkratnih posodobitev BIOS-a.

Torej, na spletu je na voljo nova različica BIOS-a. Posodobiti ali ne? Dela že sedaj vse tako kot mora? Želim izkoristiti nove možnosti-nastavitve, ki jih obljubljajo? Preberite si nov članek, v katerem boste izvedeli vse o posodabljanju BIOS-a, avtorja Friderika Backa.

25 komentarjev

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Bit Technologies - Po izidu serije nForce 4 SLI x16 so standardna čipovja SLI postala skorajda nepotrebna. Novo čipovje je namreč ponujalo več, najpomembnejša razlika je bila predvsem v številu PCI Express stez, ki se je podvojilo z 20 na 40 (32 jih je namenjenih PCIe x16 režam). Toda vsi si ne morejo privoščiti dragih plošč, zasnovanih na nForce 4 SLI x16 čipovju, zato je nVidia naredila lepo potezo in za manj zahtevne uporabnike Intelovih procesorjev splavila nForce 4 SLI XE.

Gre za osvežen SLI čip, ki je v novi inkarnaciji namenjen bolj povprečnim uporabnikom, kot nadomestilo Intelovim družinam 945 in 955. Novo čipovje podpira SLI (kar ste najbrž že razbrali iz imena), prav tako kot nForce 4 Ultra pa tudi HD Audio. Začuda tako Ultra kot SLI izvedenka čipovja XE podpira le 8 vtičev USB 2.0, prav tako pa je izostala mrežna zaščita Active Armor. Testov zaenkrat ni nikjer, saj matične plošče še niso prišle v obtok, na voljo pa je slika ene izmed njih v izvorni novici

10 komentarjev

Nvidia in nova vezna čipovja

The inquirer - Nvidia pripravlja nova vezna čipovja, ki pa za razliko od slavnega Nforce 4 ne bodo na voljo v obliki enega čipa, ampak bo tokrat rešitev bolj klasična - torej severni in južni mostiček. Nov izdelek bo slišal na ime Tforce, na voljo bo pa v dveh izvedbah.

Severna mosta bosta dva - in sicer bosta oba imela integriran grafični krmilnik, kar v tem primeru pomeni okleščen GF6200 TC, ki bo imel na voljo le dva cevovoda in bi naj konkuriral ATI-jevemu Radeon Xpress 200. Bo pa boljša izvedba, Tforce 6150 za razliko od Tforce 6100 podpirala še Pure Video in PCIe režo za zunanjo grafično kartico.

Prav tako bosta na voljo dva južna mostička, poimenovana Nforce 420 in Nforce 410. Nforce 420 bo vseboval podporo za štiri S-ATA priključke, Gigabit LAN in RAID, medtem ko bo Nforce 410 podpiral dva S-ATA priključka, RAID in 10/100 Mbit LAN vmesnik.

12 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

Težave z nForce 3 in 4

The inquirer -

Epox in Abit sta potrdila poročila o težavah plošč, osnovanih na veznem čipovju nForce 3 in nForce 4. Težave se pojavljajo pri uporabi Athlon 64 procesorjev z revizijo jedra E in sicer se nekatere plošče v navezi s temi procesorji (ki jih še ni na trgu) nočejo zagnati ali pa se samodejno izklapljajo. Nvidia je sicer zanikala težave, o katerih so se prva poročila pojavila na CeBIT-u.

Kakorkoli že, težave niso prehude, saj jih je mogoče odpraviti s posodobljenim BIOS-om za problematične plošče. Za nekatere plošče so že na voljo nove različice BIOS-a, proizvajalca pa zagotavljata, da bodo težave odpravljene pravočasno. Težavo je povzročil AMD, ki je v novi reviziji jedra spremenil termalno regulacijo, kar je povzročilo zgoraj opisane travme. Še povezava do izvirne novice.

5 komentarjev

nForce 4 - govorice se širijo

Digit Life - Na več internetnih straneh so se pojavile govorice, da naj bi nVidia 19. ali 20. oktobra izdala že težko pričakovano vezno čipovje nForce 4. Po prvih neuradnih podatkih anj bi bile izdane štiri različice:
  • nForce 4 - 2 x SATA, AGP 8x, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 SLI - 2 x SATA, 2 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 Ultra - 2 x SATA, 1 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 scaled edition - 1 x SATA, 800 MHz HyperTransport, Socket 754
Prva naj bi na trg prišla nForce 4 in nForce 4 Ultra, kasneje pa naj bi se jima pridružila še SLI in SE različici.

Seveda v specifikacijah ostaja Sound Storm 7.1 zvočni kodek, ki smo ga tako pogrešali v nForce 3, matične plošče na teh čipovjih pa bomo parili z DDR400 pomnilnikom. Koliko je resnice v teh informacijah pa bomo videli čez 3 tedne.

10 komentarjev

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

ABITov FlashMenu

HardOCP - Za večino drugih proizvajalcev se je na področju flashanja BIOSa zganil tudi ABIT in najavil FlashMenu aplikacijo. Gre za programček, ki ob zagonu preveri trenutno različico BIOSa, se poveže z ABITovo web stranjo in vam pomaga izbrati in uporabiti novi BIOS. Seveda vse poteka iz Windowsov, tako da čisti DOS in boot diskete dokočno postajajo stvar preteklosti. Za več informacij in spisek plošč, ki zadevo podpirajo pa pojdite sem.

1 komentar