»

Commodore se vrača!

Pro-G - Podjetje Commodore Gaming je najavilo, da bo na letošnjem CeBit-u po 25 letih, ki so pretekla od izida originalnega Commodore osebnega računalnika, na police trgovin poslalo nov izdelek pod isto tržno znamko. Pravijo, da bo šlo za izjemen igričarski sistem (kar je bil tudi izvirnik), prvi srečneži bodo lahko v Hannovru že 15. tega meseca uživali v igrah na njem, po besedah ustvarjalcev pa lahko pričakujemo nekaj zelo zanimivih za zdaj še neodkritih podrobnosti.

Izvorna novica.

35 komentarjev

GPL vs. D-Link - 2:0

gpl-violations.org - Pripadniki gibanja s spletne strani gpl-violations.org so že pred časom ukrepali proti podjetju D-Link, ki je v eni od svojih omrežnih naprav uporabilo določene dele Linux kernela v neskladju s pogoji GPL, pod katerimi je omenjen kos kode izdan. Podjetje se je sprva dokaj korektno odzvalo in omenjene izdelke nehalo tržiti, ni pa hotelo povrniti stroškov sojenja in nakupa njihovih naprav strani gpl-violations.org z izgovorom, da GPL po njihovo ni pravno obvezujoč. Zato je nedavno sledila še ena tožba, v kateri so ponovno prevladali odprtokodneži in si priborili zahtevano plačilo, o zadevi pa lahko berete kar na njihovi strani.

Zahvaljujemo se PicNiK-u, ki žal ni imel časa spisati novice, a je zato obvestil nas.

6 komentarjev

Kršitve GPL

ZDNet - Kljub temu, da nekateri dajejo v nič vse, kar kakorkoli spominja na odprto kodo, se spet drugi ne morejo upreti skušnjavi, da ne bi kdaj pa kdaj pokukali vanjo in si česa "izposodili", pa čeprav so jih sicer polna usta o spoštovanju avtorskih pravic.

Harald Welte, razvijalec Linuxovega jedra, ki med drugim vzdržuje tudi stran GPL Violations, je na letošnjem CeBIT-u pisno opozoril predstavnike 13 podjetij, ki domnevno uporabljajo dele programja z licenco GPL, ne da bi objavili izvorno kodo svojih programov. Iz te trinajsterice sta navadnim smrtnikom verjetno najbolj znana Motorola in Acer. Do sedaj so odgovorili le pri tajvanskem podjetju X-Micro Technology in se pokesali zavoljo grehov, češ da na tem otoku še ni razvita kultura spoštovanja avtorskih pravic.

Čeprav bi omenjena podjetja v podobnem primeru najverjetneje reagirala na dosti bolj drastičen način, Welte upa, da se bo nesoglasja dalo rešiti po mirni poti, zato se zaenkrat še ne razmišlja o tožbah.

Če že sami niso...

102 komentarja

Primerjava MS EULA in GPL

HULK - Zagotovo ste med nameščanjem kakega komercialnega ali pa odprtokodnega izdelka že kdaj morali potrditi, da se strinjate s pogoji dovoljenja z auporabo programa (licence). Takrat vas je bila večina verjetno preveč neučakana, da bi brali vso pravniško latovščino, zato ste po najhitrejšem postopku označili možnost, da se strinjate, in kliknili "Naprej". Kljub vsemu pa je vse prej kot slabo, če se vendarle pozanimate, kakšna pravila igre (tudi z vdorom v vašo zasebnost!) ste s tem sprejeli. Naši kolegi iz Avstralije so si vzeli čas in pripravili 30 strani dolg dokument PDF, ki se "sprehodi" čez celotni obe najpogosteje uporabljeni dovoljenji (MS EULA in GPL), ob tem pa lahko najdemo vsak odsek še "preveden" v navadnim smrtnikom razumljivejši jezik.
Na dokument so nas opozorili naši južni sosedje in ob tem posebej poudarili 10. stran, kjer avtorji analize izpostavljajo dejstvo, da ima po MS EULA Microsoft pravico, da brez vaše vednosti namešča ali nadgrajuje programje v vašem stroju....

9 komentarjev

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja

Kraja GPL kode Mplayerja

M Player HQ - Podjetje KISS, znano predvsem po DVD predvajalnikih, ki zmorejo predvajati tudi posnetke, zakodirane z DivX kodekom, smo precej verjetno ujeli pri tatvini.

Fantje, ki razvijajo Mplayer, program za predvajanje video datotek na Linux operacijskih sistemih, so pri primerjavi firmware-a odkrili marsikatero podobnost. A odgovorni pri podjetju KISS so to očitno opazili, zato so novejši firmware "spremenili" -- ga zazipali.

Če se proizvajalci video komponent za v vašo dnevno zanašajo na Linux...bi se splačalo preizkusiti tale Mplayer!

Toda! Da ne bomo ostali samo pri besedah, si lahko vsi, ki ste se odločili preizkusit Mplayer na lastne prste in oči, ogledate tudi kratkek pregled možnosti, ki vam jih ponuja Mplayer in članek o finem nastavljanju tega predvajalnika.

14 komentarjev

Sigma Design kršil GPL

Slo-Tech - Fantje skupine XVID, ki piše zastonjske mpeg kodeke pod licenco GPL, so ugotovili, da komercialno podjetje Sigma Design uporablja njihovo izvorno kodo in nato program prodaja naprej kot del lastnega produkta. Po tem, ko so našli takorekoč popolno binarno kopijo svojega programa znotraj Sigmnih produktov, so zagrozili Sigmi in ta je obljubila, da bo v različici 1.1 RealMagic codeca problem odpravila. V resnici so ugotovili, da je Sigma le uporabila nekaj novih trikov (različni parametri prevajalnika, ipd.), da bi zakrila sledove ukradene kode. Iz protesta so fantje prenehali z razvojem kodekov, verjetno pa jim bo FSF pomagal tožiti podjetje.

5 komentarjev