»

Novice Mozillovih

Mozillazine - Danes se je nabralo kar precej novosti o Mozilli in njenih sorodnikih, ki smo jih zbrali v eni novici. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Izšla je Mozilla 1.7.6, najnovejša različica poslednje Mozilline veje, ki odpravlja napake, ne prinaša pa novih zmogljivosti. Odpravljenih je nekaj varnostnih lukenj, prav tako pa je Mozilla stabilnejša in manj hroščasta kot kadarkoli prej.

Izšel je tudi nov Thunderbird, in sicer različica 1.0.2, saj so 1.0.1 kar izpustili. Tudi ta različica odpravlja varnostne pomanjkljivosti in jo lahko uporabite namesto aspirina ali lekadola, če sta vam slednja lajšala glavobolečine ob sesutjih prejšnje različice (saj ne da bi bila tako pogosta, ampak sliši se dobro).

In še malo o brskalnikih: Firefox je presegel 6 odstotkov "tržnega" deleža, torej je na dobri poti, da do konca leta preseže obljubljenih 10 odstotkov. Uporabniki Mozillinega brskalnika za Mac OS X, Camina, pa so dobili posebno spletno stran, ki služi podpori uporabnikom.

Ali niso nekje nedavno...

15 komentarjev

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Mozilla in Firefox brez privzete podpore IDN

NetCraft - O možnosti prikrivaja spletnih naslovov in s tem povezani kraji zaupnih podatkov zaradi možnosti IDN, ki v naslovih omogoča praktično katerikoli znak iz nabora Unicode, smo že poročali. Pri projektu Mozilla so se odločili, da bodo zaradi tega v prihodnjih izdajah svojih paradnih konjev (brskalnika Mozilla in Firefox) podporo IDN privzeto izklopili. Uporabnik, ki jo bo želel, pa si jo bo lahko ročno vklopil, pri čemer bo opozorjen, v kakšno tveganje se spušča. Do izida novih različic pa lahko v naslovno polje vpišete "about:config" in "network.enableIDN" nastavite na "false". Razvijalci omenjenih brskalnikov še upajo, da bo ta "rešitev" le začasna in da bodo registratorji domen začeli upoštevati napotke ICANN.

3 komentarji

Thunderbird ne bo dovolil infokraje

Mozillazine - Mozilla Foundation ne pripravlja novosti samo v svojem brskalniku, pač pa tudi v njegovem bratu - poštnem odjemalcu Thunderbirdu.

Že pred dnevi je Scott MacGregor predstavil sprotno črkovanje v različici za Windows. Med vnašanjem besedila se besede, ki niso v izbranem slovarju, obarvajo z rdečo vijugasto črto, podobno kot v urejevalniku besedil in tudi nekaterih poštnih odjemalcih. Poskusite lahko razvojno različico z vgrajeno noviteto, vendar pred tem preberite opozorila in opombe v forumu. Najnovejša pridobitev Thunderbirda pa je zaščita pred...

11 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev

Tečajček uporabe Mozilla Composer

Slo-Tech - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Delavnico bo vodil Matjaž Horvat, na Slo-techu bolj poznan kot mathjazz, potekala pa bo kje drugje kot v Kiberpipi, v ponedeljek 18. oktobra ob 19.00.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti na naslov: matjaz@owca.info

9 komentarjev

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev