»

Google prvo podjetje z več kot milijardo obiskovalcev na mesec

Slashdot - Zadnje statistike podjetja ComCast za mesec maj kažejo, da je Googlu uspelo zbrati več kot 1 milijardo unikatnih obiskovalcev na mesec. S tem naj bi postali prvo podjetje s to lovoriko, najbližji zasledovalec pa je Microsoft z vsemi svojimi spletnimi mesti (~900 mio. na mesec), Facebook in Yahoo pa se oba gibljeta blizu 700 mio. unikatnih uporabnikov na mesec.

Google je povedal, da je največ obiskov iz Indije in Južnoafriške republike, najmanj pa jih (pričakovano) beležijo iz Severne Koreje in Kitajske.



Nasprotno pa naj bi Facebookovi uporabniki na strani preživeli malo več časa - skupaj tako kar 250 milijard minut na mesec (to je skoraj 6 ur na uporabnika na mesec, oz. 12 minut na dan). Microsoft je drugi z 204 milijardami, Google pa šele tretji z okroglimi 200 mrd.

...

6 komentarjev

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Linux Educacional bo do leta 2009 uporabljalo 52 milijonov brazilskih šolarjev

Linux Educacional 2.0 temelji na Debianu, uporablja KDE 3.5, KDE-Edu in KDE-Games, priložena pa so tudi posebna učna orodja, ki so jih razvili za omenjeni projekt

vir: Slashdot
Slashdot - Brazilsko šolsko ministrstvo je predstavilo nekaj številk o projektu ProInfo, ki bo do leta 2009 zagotovil 52 milijonom šolarjev poleg odprtokodne programske opreme tudi računalnike z dostopom do svetovnega spleta. Do konca letošnjega leta bodo z operacijskim sistemom Linux Educacional 2.0 opremili 29.000 učilnic, kar bo zadostovalo za 36 milijonov šolarjev. Načrt predvideva do konca leta 2009 namestitev v 53.000 učilnicah, kar pa naj bi bilo dovolj za 52 milijonov šolarjev.

Predvidevajo, da bo v vsaki učilnici nameščen strežnik in 7 terminalov, kar bo zagotavljalo 15 uporabniških mest, v ruralnih območjih pa bodo strukturo učilnic prilagodili. Glede na to, da je novic o množičnih...

5 komentarjev

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev

Patenti prihajajo v Indijo

Slashdot - Indija utegne še pred novim letom dobiti novo patentno zakonodajo. Po sedanji je mogoče patentirati le postopke, kar je pripomoglo predvsem k nižji ceni zdravil. Od novega leta dalje pa bo v Indiji moč uveljavljati tudi druge patente, med drugim softverske in hardverske. Žal se velika večina Indijcev ne zmeni za morebitno novo zakonodajo, zato je medijska predstavitev znotraj same države sila skromna.

K zmanjšanju česa pa bo pripomoglo patentiranje programja?

20 komentarjev

Hitrost interneta

Tweak3D - Ko sem šel malo na lov za novicami, sem na Tweak 3Dju opazil novico o gigabitni internetni povezavi za domače uporabnike. Vse kar sem lahko naredil je, da sem se smejal... no, pa nadaljujmo. Pravijo, da optična vlakna morda le niso samo daleč oddaljene sanje, temveč, da se znajo dokaj kmalu pojaviti tudi pri domačih uporabnikih, saj so se, po besedah predstavnika podjetja Optic Solutions, cene optičnih vlaken močno znižale in se še vedno nižajo. Prav tako se širijo tudi proizvodnje zmogljivosti optičnih vlaken. Po njegovih besedah je edino vprašanje v primerjavi optičnih vlaken z kabelskim internetom in xDSLom cena namestitve in ne cena vlaken! Prenos podatkov po optičnih vlaknih pa dosega tudi hitrosti 10 gigabitov na sekundo. Še vedno pa je ta novica novica za od Slovenije razvitejši svet ter za prebivalce območij z večjo gostoto prebivalstva, tako da bomo mi še kar nekaj časa "kleli" počasne Dial-up in ISDN povezve....

13 komentarjev