»

Protipiratski Vistin SP1

Microsoft - Pirate v naslednjih nekaj mesecih znova čaka delo. Microsoft je namreč napovedal, da bo prvi servisni paket za Windows Vista, izšel naj bi v prvi četrtini naslednjega leta, onemogočil dva znana načina za izogib aktivaciji. Tako naj sistema ne bi bilo več mogoče prelisičiti s spremembo oznake BIOSa, ki bi Okna prepričal, da gre za OEM različico. Ravno tako naj se ne bi več dalo spreminjati časa med namestitvijo in aktivacijo (Grace Timer).

Uporabniki, ki si bodo Okna z razgledom™ omislili na livadi ali v Salamonovem oglasniku, naj bi sicer lahko uporabljali vso funkcionalnost izdelka, le uporabniška izkušnja naj bi se "popestrila" z opaznimi sporočili o nelegalnosti programske opreme in napotki, kako jo legalizirati.

Ali bo servisni paket prinesel še kakšno izboljšavo za uporabnike legalnih Oken, izvirna novica ne poroča.

53 komentarjev

Microsoft bo zaračunaval Office Beta

CNet - Office 2007 Beta 2 je bil do sedaj prenesen že 3 milijonkrat. To naj bi bilo 5 krat več, kot so predvidevali pri Microsoftu. Zato bodo začeli prenose zaračunavati. Od srede naprej vas bo prenos bete stal 1,5 dolarja. Pri Microsftu še pravijo, da to ne bo postala stalna praksa. Za dosedanje uporabnike bodo tehnične osvežitve in nadgradnje še naprej brezplačne.

Za navdušence torej prihajajo zadnji dnevi za zastonj beta 2 verzijo. Z opozorilom, da bo normalno delala le do februarja 2007...

46 komentarjev

Windows 2003 včeraj dobil prvi paket popravkov

OSNews - Korporacija Microsoft je včeraj izdala kupček popravkov za strežniške Windows 2003.

Paket vsebuje popravke za različne komponente operacijskega sistema, podporo bitu NX, ki do pomaga preprečevati izvajanje virusov, Windows Firewall, kakršnega smo vajeni iz Windows XP Service Pack 2, in tudi t.i. Post-Setup Security Updates, kar v praksi pomeni ob sveži namestitvi vklopljen požarni zid, doker niso nameščeni vsi popravki. Dobrodošel je tudi novi čarovnik za nastavljanje varnosti, ki vam pomaga onemogočiti nepotrebne zagnane servise. Vmes so se prikradli tudi varnostni popravki za Internet Explorer, blokiranje pojavnih oken in tudi Outlook Express sedaj zaradi varnosti kaže html sporočila kot golo besedilo.

Ta okroglih 330 MB velik paket prinaša marsikaj koristnega, pa tudi kaj nekoristnega, npr. Windows media player 10, ki ga na strežniku večina ljudi ne potrebuje - ali pač?

Ob tej priložnosti velja omeniti tudi članek na slo-comp.net, ki vam pomaga narediti CD z že vključenim...

20 komentarjev

Microsoft in EU dogovorila ime

News.com - Kot poroča CNET News.com, sta se Microsoft in EU dogovorila o novem imenu, ki ga je EU zahtevala za različico operacijskega sistema Windows, ki ne bo imel vključenega predvajalnika Windows Media Player.

Ime, za katerega je Microsoft sprva hotel da bi bilo Windows XP Reduced Media Edition, so sedaj po dogovoru spremenili v Windows XP Home Edition N oz. Windows XP Professional Edition N. Poleg teh imen so bili v igri še imena Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N in Windows XP/B.

394 komentarjev

Nič več reaktivacije Windows XP prek interneta

News.com - Microsoftovi kontroverzni koraki v boju proti gusarjem se nadaljujejo. Pred kratkim so uporabnikom legalnih kopij, ki jih poganjajo pod Wine (emulator okolja Windows pod Linux), preprečili posodobitve, z najnovejšo potezo pa so " razveselili" tiste uporabnike legalnih Oken XP, ki so jih dobili že prednameščene.

Če bo namreč tovrstni uporabnik iz kakršnegakoli razloga opravil ponovno namestitev, po novem ne bo več mogel izvesti aktivacije prek interneta. Namesto tega bo moral poklicati ustrezen MS oddelek, kjer mu bodo zastavili nekaj vprašanj in dodelili novo kodo. Nova politika, ki bo stopila v veljavo konec meseca, bo omejena le na Windows sisteme, ki so jih uporabniki kupili prednameščene skupaj z novim računalnikom (t.i. OEM-različice).

79 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

Popravki za IE od sedaj samo za Windows XP

Slashdot - Microsoft se je odločil, da bo od danes naprej izdajal varnostne popravke samo za Internet Explorer za Windows XP in novejše sisteme. Tako je skoraj 200 milijonov uporabnikov, ali 49.2 odstotka, ostalo brez kakršnih koli varnostnih izboljšav za svoje Windows 2000, ME, 98 in 95, slednje pa je vse prej kot v skladu z Microsoftovimi obljubami o varnosti. Microsoft svojo odločitev utemeljuje z odgovorom, da je logično, da so najnovejše različice najbolj varne, obenem pa je zanikal, da izkorišča trenutno varnostno situacijo za monopoliziranje trga.

A če na situacijo pogledamo še iz druge luči - morda bo pa to pomenilo dodatnih 200 milijonov uporabnikov za alternativne brskalnike in večjo konkurenco za Microsoft. Sicer vam pa tudi ostane 'poceni' nadgradnja tako programske kot tudi s tem povezane strojne plati vašega računalnika.

29 komentarjev

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev