»

Zaposleni na švicarski SOVI odnesel več TB tajnih podatkov

BBC - Švicarsko zvezno varnostno-obveščevalno službo NDB pretresa resni škandal: neimenovani višje postavljeni sistemski administrator naj bi nekje med pomladjo in poletjem na zunanji disk skopiral več terabajtov tajnih podatkov, ter jih preprosto odnesel iz varovane stavbe na sedežu agencije. Podatke naj bi potem skušal prodati zainteresiranim tujim obveščevalnim službam oz. komercialnim kupcem.

Dogodek bi morda ostal neodkrit, če ne bi največja švicarska banka UBS NDB opozorila, da skuša eden od njihovih zaposlenih odpreti tajni bančni račun (očitno za prejem kupnine za odtujene podatke). Oblasti so potem septembra preiskale njegovo stanovanje, našle omenjene zunanje diske, ter ga tudi aretirale. Trenutno še ni jasno, ali je podatke že uspel prodati, ter če, komu.

Šlo naj bi za talentiranega...

25 komentarjev

Veliki internetni mrk v boju zoper avstralsko cenzuro

Primer zatemnjene strani

TG Daily - Avstralce pred neprimernimi vsebinami na internetu že nekaj časa ščiti Australian Communications and Media Authority (ACMA), ki je uvedla črni seznam spletnih strani, ki na najmanjšem kontinentu niso dostopne. Seznam je bil sprva tajen, a je kmalu ušel. Avstralci nad tovrstnim nadzorom in omejevanjem niso preveč navdušeni, kar kažejo na razne načine.

Včeraj so praznovali nacionalni praznik Australia Day in na ta dan so uprizorili Veliki avstralski internetni mrk. V inciativi, ki se ji je pridružilo več kot 150 spletnih strani, so se dogovorili, da bodo za en teden ugasnili svoje spletne strani. Namesto pričakovane vsebine bodo obiskovalci videli črnino in pojasnilo, proti čemu se...

10 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Seznam poljskih vohunov na internetu

Slashdot - Kot kaže, so tudi na poljskem dobili svojo afero udba.net.
Na internet je namreč pricurljal "Windsteinov seznam" 240.000 tajnih agentov, informantov, uslužbencev obveščevalnih agencij, pa tudi njihovih žrtev.

Po poročanju Slashdota je omenjena spletna stran postala takojšen hit, saj je iskanje tega seznama preseglo iskanje besedice "sex", kar so avtorji seveda brž izkoristili in na njej začeli vrteti oglase.

Za razliko od slovenskega "udbaškega seznama", ki je bil dostopen le v poskeniranih PDF datotekah, pa je Wildsteinov seznam objavljen v tekstovni obliki, mogoče je tudi iskanje, na voljo pa so celo informacije v kar petih jezikih.

In kdaj lahko pričakujemo objavo podobnih seznamov zahodnih tajnih služb?

5 komentarjev

Konec Phrack magazina?

Slashdot - Leta 1985 je skupina navdušencev pričela izdajati spletni hekerski "magazin" Phrack. Do sedaj so izdali 62 številk, v reviji pa so obravnavali številna zanimiva področja povezana z informacijsko varnostjo ter uporabo (oziroma zlorabo) komunikacijske tehologije. Po poročanju Slashdota pa bo 63 izdaja tudi zadnja, čeprav nekateri upajo, da si bodo pri Phracku kot že nekajkrat doslej premislili.

Se iz hekerskega prizorišča res poslavlja še ena legenda?

3 komentarji

Odločbe za varnost osebnih podatkov ISPji ne morejo izpolniti

Finance - Nekateri člani združenja internetnih ponudnikov so prepričani o ničnosti in neveljavnosti odločbe za prepoved dostopa do spletišča udba.net. Po njihovem je treba tovrstne težave reševati pri viru, in ne pri posrednikih. In seveda imajo prav, saj smo priča nadpovprečni uporabi proxy strežnikov, ki nimajo slovenske cenzure -- tudi sodeč po temah v forumu.

Direktor Arnesa Marko Bonač dogajanje primerja kar s prepovedjo izdaje časopisa, ki objavi za oblast problematično vsebino. Uradna novica.

3 komentarji