»

Rekordno število prijavljenih patentov v Evropi

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil poročilo o delovanju v letu 2010, v katerem je brati, da je bilo to rekordno leto. Število vlog za podelitev patenta se je povečalo za 11 odstotkov in doseglo rekordno vrednost 235.000 zahtevkov, medtem ko je prej dve leti upadalo.

Od tega je bilo 92.500 vlog iz Evrope (38 držav članic Evropske patentne organizacije, EPOrg, ki skrbi za EPO). Daleč največ patentov prijavijo Nemci, ki so na prvem mestu z 8,5 odstotka. Sledijo jim Francozi, Švicarji, Britanci in Nizozemci. Med tujimi državami vodita ZDA (26 odstotkov) in Japonska (18 odstotkov), povečuje pa se tudi število patentnih prijav iz Južne Koreje in Kitajske, ki imata po petodstotni delež.

Razrez po kategorijah pokaže, da je največ patentov podeljenih za tehnologijo v medicini, sledijo...

8 komentarjev

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih

Slashdot - Čeprav je Evropski parlament pred nedavnim zahteval, naj se direktiva o programskih patentih napiše znova od začetka, je predsednik Evropske komisije José Manuel Durao Barroso sklenil, da bo še enkrat ignoriral sklepe edine neposredno izvoljene evropske institucije - Evropskega Parlamenta.

Zahteva Evropskega parlamenta o ponovni presoji direktive je tako zavrnjena, Barroso pa je direktivo v dosedanji obliki predal v nadaljnji postopek Svetu za konkurenco.

Glede na to, da Slovenija ni glasovala proti obstoječemu predlogu direktive (kljub temu, da je bilo priporočilo ukinjenega MID-a, naj ministrstvo za gospodarstvo direktive ne podpre), morda ne bi bilo odveč še enkrat povprašati kakšno je stališče slovenskih poslancev Evropskega parlamenta o tej zadevi ter jih pozvati, naj se zavzamejo za ponovno obravnavo sporne direktive v Svetu Evropske unije:
- Mihael Brejc
- Mojca Drčkar Murko
- Romana Jordan Cizelj
- Jelko Kacin
- Ljudmila Novak
- Borut Pahor
- Alojz Peterle

- predsednik...

168 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Predstavitev in razprava o programskih patentih

Slo-Tech - Zaradi vse glasnejših pozivov nekaterih podjetij iz slovenskega IT (predvsem razvijalcev programske opreme) se je decembra Urad za intelektualno lastnino vendarle zganil in obljubil organizirati posvet o programskih patentih, predlogu nove direktive in slovenskem stališču do nje.

No, očitno smo se nadejali malce preveč, saj smo kljub obljubam o posvetu, na koncu dobili le enosmerno predstavitev, ki pa jo bo nadgradila razprava. Vse skupaj se bo zgodilo to sredo, 19. januarja ob 13:00 v dvorani B v stavbi Gospodarske zbornice Slovenije. Predstavitev je odprta za javnost in tako dostopna vsem, dobro pa je, da se najavite na tem naslovu.

Mimogrede, zaenkrat so med govorci našteti izključno zagovorniki trenutne oblike evropske direktive (ki programskim patentom odpira prosto pot naprej). Je pa zato pričakovati toliko bolj žolčno razpravo.

Še posebno je zanimivo, da se zadnje dni o direktivi in pomanjkanju razmisleka o njej piše tudi v drugih medijih - na primer v Delu in Financah....

39 komentarjev

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Slo-Tech - Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova...

49 komentarjev

Programski patenti

Slo-Tech - Je že kdo slišal pravljico o demokratični Evropi? Kaj pa pravljico o transparentnem delovanju slovenskih političnih predstavnikov? Tudi ne? Hmmm, kaj pa o moči lobijev in kapitala? No, tule je ena.
Direktiva o programsko izvedenih izumih bo kljub opoziciji s strani evropskih malih in srednjih podjetij (tudi slovenskih - glej nekaj novic nazaj) kljub opoziciji prostokodnih razvijalcev, kljub peticiji na kateri je zbrano čez 300.000 podpisov proti direktivi v tej obliki, med njimi tudi nekaj tisoč akademikov in direktorjev podjetij, sprejeta jutri. In kot da je demokratični proces v evropi farsa, jo bo sprejemal svet kmetijskih ministrov. Brez razprave, se ve.

Slovensko Ministrstvo za gospodarstvo si ob protestu proizvajalcev programske opreme ni kupilo še nekaj časa, kar bi storilo tako, da bi na predzasedanju glasovalo za nadaljne usklajevanje in ne za brezdebatno sprejetje na zasedanju kmetijskih ministrov.
Nekdo si očitno zares želi, da gre direktiva čimprej v veljavo.

...

45 komentarjev

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Slo-Tech - Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije)

48 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

Komisarski kandidat za raziskave in razvoj brez pojma o patentih!?

RTV Slovenija - Kandidat za komisarja iz Slovenije v Evropski komisiji Janez Potočnik, ki naj bi bil pristojen za področje znanosti in raziskav, je na današnjem zaslišanju pred Evropskim parlamentom na vprašanje poslanca Zelenih (Greens/EFA) Davida Hammerstein Mintza, kakšno je njegovo stališče do nameravanega sprejema direktive o patentih in intelektualnih pravicah odgovoril z - nimam pojma. To je lepo razvidno tudi iz prispevka TV Slovenija v Dnevniku, medtem ko je Potočnikova izjava v objavi na spletni strani ravno v tem delu skrajšana.

Po Lojzetu Peterletu, Romanu Jakiču in Majdi Širca je Potočnik tako še eden izmed evrofunkcionarjev, ki o patentnem pravu očitno ne ve praktično ničesar. Tokrat je toliko hujše, ker bo sam zadolžen ravno za raziskave in razvoj, področij, ki naj bi ju omenjena direktiva najgloblje prizadela. "Težnja k odličnosti ob iskanju ravnotežja in upoštevanju enakega dostopa za majhne in velike," kar je Potočnik izpostavil kot skupen cilj prednostnih nalog, v tem kontekstu...

14 komentarjev