»

Devet desetin uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije Išči

Slashdot - Dan Russell, ki dela kot antropolog pri Googlovem iskalniku, je postregel z zelo zanimivo statistiko: 90 odstotkov ameriških uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije iskanja, do katere pridemo s pritiskom tipk Ctrl + F. To pomeni, da ti ljudje na dolgo iščejo in prebirajo cele dokumente, tudi kadar iščejo le eno ključno besedo. Russell ob tem pravi, da ga nepoznavanje osnovnih prijemov za delo z računalnikom, kamor gotovo sodijo tudi bližnjice za ukaze Izreži, Kopiraj, Prilepi, Razveljavi in Ponovi, vedno znova preseneča, čeprav je izjemno široko razširjeno.

Google se trudi, da bi na tem področju poskrbel za napredek. Tako so pripravili program, ki v kratkih lekcijah nauči učence...

77 komentarjev

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Microsoft predstavil Exchange 2010 beta

Microsoft - Koledarskega leta je že skoraj konec in počasi je čas, da si ogledamo Microsoftove produkte, ki nosijo letnico 2010. Prvi med njimi je Exchange strežnik, katerega so pred dnevi predstavili v prvi javni preizkusni različici (beta po domače). Bolj abstraktne prednosti, ki jih prinaša so nižji stroški upravljanja skozi boljša orodja, skladnost z zakonodajo glede hranjenja elektronske pošte ter izboljšana produktivnost skozi ultimativno uporabniško izkušnjo.

Med bolj praktičnimi novostmi pa je zmožnost opozarjanja uporabnikov pred napakami (npr. CC: velikemu številu naslovnikov), utišaj gumb za bolj nadležne skupine pogovorov in nova orodja za upravljanje z glasovno pošto.

Končno različico obljubljajo za drugo polovico letošnjega leta. Vsekakor pa ne pozabijo povedati, da se bo super skladala z novimi različicami Offica, SharePointa in ostalih orodij za večjo produktivnost.

Za vse, ki preživite večino dneva v poštnem predalu: so predstavljene novosti dovolj, da vas bodo prepričali...

6 komentarjev

krugle

Wired News - Naslednji mesec bo splet izzvala nova storitev krugle, iskalnik posvečen odprtokodnim projektom. Specializiranost bo prinesla možnost (eksplicitnega) iskanja po dokumentaciji ali izvorni kodi. Najuporabnejša novost pa je nedvomno kombinacija dodajanja lastnih zaznamkov k najdenemu, zdrževanje zanimivih zadetkov v lastno zbirko in deljenja slednje z drugimi.

Bo takšna storitev omilila NIH sindrom med odprtokodniki?

7 komentarjev

Google Video Upload

Google - Google je po Google Mailu in Google Desktopu javnosti ponudil novo storitev, ki bo verjetno naletela na podoben pozitiven odziv kot predhodnika.

Google Video (Beta) omogoča uporabniku, da prenese svoje lastne video datoteke na Googlov strežnik in jih tako ponudi celotni internetni javnosti v ogled ali pa jih obdrži v zasebni lasti v obliki internetnega video arhiva. V naslednji izvedbi (Beta 2?) bo celo možno postaviti ceno za svoj video posnetek kar bo pomenilo pravo revolucijo v ultra nizko proračunskih filmih [:D]

Pravila za objavo video posnetka na Google Video so :
* Imeti morate avtorsko lastništvo za avdio in video, ki se pojavljata v datoteki
* Upload datoteke mora biti možen po elektronski poti
* Video ne sme vsebovati pornografske ali obscene vsebine

...in tako so šle moje sanje po AvalonisPr0n-4-Every1 po vodi [;)]

Prijavite se lahko na glavni strani, kjer dobite tudi povezavo do aplikacije s katero lahko pošljete datoteke na Google strežnik brez uporabe web...

34 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev