»

Ta teden v Ljubljani: Apache Isis, DJ delavnica, Varnost internetne (VoIP) telefonije,, Funkcijsko programiranje v blatu

Varnost internetne (VoIP) telefonijev

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes 12.11 ob 18h (v Mediateki Knjižnice Otona Župančiča) vas vabimo, da si v Kiberpipi ogledate predavanje avtorja Kevin Meyer; Apache Isis (nekdaj znan kot Naked Objects for Java), dobro uveljavljeno ogrodje za hitri razvoj, protitipiranje in nameščanje javanskih aplikacij. Razvijalec mora zgolj zapisati poslovno logiko v par POJO-tov, nakar jo Isis dinamično ponudi klientom bodisi preko spletnega vmesnika bodisi preko RESTful API-ja. Brez skrbi, ne gre (še) za eno ogrodje za generiranje kode, ampak za preprost sistem, ki z introspekcijo pregleda vaše POJO-te jih obogati z nekaj hitrimi anotacijami.

Vsi kul inžinirji govorijo o funkcijskih jeziki, a nikoli niste imeli časa, da bi si jih pobližje ogledali? Naslednje predavanje Do pasu v blatu je priložnost za širjenje...

7 komentarjev

GTX 560 prihaja 25. januarja

vir: VR - Zone
VR - Zone - O GeForce GTX 560, tretji kartici iz osvežitvenega cikla arhitekture Fermi, smo že govorili in takrat povedali, da je pričakovan izid nekje v drugi polovici januarja. Za izid zdaj vemo okviren datum, saj naj bi nVidia svojega konkurenta Radeonu HD 6870 in HD 6950 (sploh gigabajtni različici) predstavila 25. januarja. Kot smo že povedali bo šlo za popolnoma odklenjeno jedro GF114 (384 senčilnikov), v primerjavi z osmino izklopljenih senčilnikov v GF104 (336 vklopljenih), ki je bil srce GTX 460. Poleg tega bo višja še delovna frekvenca jedra (820 MHz na novinki v primerjavi s 675 MHz v primeru tovarniške GTX 460), vse skupaj pa da znatno višjo zmogljivost - GTX 560 namreč po pobeglih informacija v 3D Mark Vantage doseže...

64 komentarjev

ChatRoulette mob: prihodnost interneta?

Slo-Tech - Tom Scott je imel na srečanju Ignite London 2 (gre za kratka, natančno 5 minut dolga predavanja na poljubno temo) futuristično predavanje na temo flashmob množic.

V predavanju Mob: a near-future science fiction story prikaže izmišljen, a vseeno popolnoma mogoč dogodek formiranja hipne množice okrog poljubnega anonimneža. Kar se je še pred petimi leti zdelo nemogoče, se danes že kaže kot možna realnost.

Bo 4chan kmalu orodje teroristov?

15 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Kiberpipa se zbuja po prvem maju

Slo-Tech - Videonadzor, kompaktni fotoaparati, radijsko vodenje in leteče naprave niso le sestavni deli distopične prihodnosti. V torek, 8. maja ob 19.00 vam bo Jure Koren podal pregled posnetkov, nepremičnih in gibljivih, narejenih s pomočjo letalnih in malo manj letalnih naprav, ter kratko predavanje o tem, kako take posnetke in igrače, s katerimi jih lahko posnamemo, napravimo sami. V Ptičji perspektivi.

Od 29. aprila do 2. maja se je v Las Vegasu odvijala konferenca Mix07, kjer Microsoft predstavlja svoje spletne tehnologije kakršna je trenutno vroči Silverlight. Kaj vse je bilo tam videti bo poročal Marko Mrdjenovič v sredo ob 19.00, na Spletnih uricah.

V četrtek pa bo na Večeru inovativnih in podjetnih o Podjetništvu iz investitorjeve...

3 komentarji

Kiberpipa gre naprej

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najbolši kibercenter v Evropi, tudi ta teden pripravlja program za vse, ki jih zanimajo naj-tehnologije.

V torek ob 19.00 vabimo vse malce bolj elektrotehniško ali hardwarsko navdahnjene na predavanje o Arduino. Gre za odprto vezje okoli mikrokontrolerja, ki ga lahko izrabimo za kontrolo vseh mogočih elektronskih naprav. Vezje lahko poceni kupimo ali naredimo sami. Predava legendarni Luka Frelih.

V sredo udarimo s predavanjem The Firefox Desktop. Predava Brian King, avtor knjige Creating applications with Mozilla, ki trenutno za Mozilla corporation razvija plugin FotoFox. Predavanje v okviru Spletnih uric bo seveda v angleščini.

V četrtek kulturno. Vabimo na razstavo računalniških...

8 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

Pipin odprti termin: Blogi

Slo-Tech - Tokrat v torek 8. marca ob 19.00 Domen Savič v Pipinem odprtem terminu (Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, Slovenija, Evropa, Zemlja, Mlečna Cesta, Stvarstvo) predava o blogih.

Takole nekako: Kdo je blog? Kaj dela in kje živi? Kako je spremenil dojemanje interneta in sveta okoli nas in kaj nam je storiti? Od začetkov do sedanjosti, pogled v prihodnost bloganja, primeri, praksa in teorija. Kako lahko z blogom postanete slavni, kaj morate storiti, če hocete da vas odpustijo in zakaj je blog naslednik interneta...

Toplo vabljeni in še topleje vabljene!

27 komentarjev

POT: Wikipedia - predavanje

Slo-Tech - Pipini odprti termin je ta torek zaradi praznika počival, a se že pripravlja na nov udarec! V torek 15. 2. ob 19.00 vam namerava Roman Maurer v Kiberpipi (klet Kersnikove 6, Ljubljana) razložiti vse o Wikipediji.

Vsi ste zanjo že slišali, vsi ste si v njej že pogledali pomen AYBABTU in izvedeli kako je nastal sendvič, nekateri ste že popravili kakšno geslo ali vpisali svoje, a vsi želite vedeti kakšna tehnologija stoji zadaj in kakšne motive imajo sploh njeni soustvarjalci.

Na kratko bomo pogledali zgodovino spletišč vrste Wiki in pobližje pogledali Wikipedijo, prosto enciklopedijo v nastanku. Prikazano bo urejanje strani s programsko opremo MediaWiki, omenili pa bomo tudi pravila in navade v slovenski in angleški Wikipediji ter možnosti za sodelovanje.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Latex

Slo-Tech - V torek, 1. februarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na Pipin Odprti termin: LaTeX. Predava Igor Kolar.

LaTeX je urejevalnik besedila, posebej pripraven za pisanje matematičnih in drugih strokovnih dokumentov. V dvournem predavanju si bomo ogledali vse potrebno za udobno delo. Pogledali si bomo vse od osnovnega oblikovanja dokumenta do tabel, matematičnih funkcij in slik.
LaTeX se veliko uporablja predvsem po tehničnih fakultetah (za besedila matematičnih izpitov na primer) in za pisanje znanstvenih člankov.


"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana. Več o legendarnemu LaTeXu pa izveste na tej strani.

35 komentarjev

POT: Kožuharjenje

Kiberpipa - V torek, 25. januarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na POT: Kožuharjenje. Predava Matija Šuklje.

"Kožuharjenje" bo predavanje o tem, kako se da Linux okrasiti in prilagoditi posameznemu uporabniku. Vključevalo bo osnovno prilagajanje Bash, spreminjanje videza in občutka KDE ter Fluxbox in nekaterih drugih programov. V predavanje bo vključeno precej primerov in povezav do raznih strani s temami.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

7 komentarjev

POT: Odprta koda - za koga in zakaj?

Slo-Tech - V torek 18. januarja ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na POT: Odprta koda - za koga in zakaj?, predava David Klasinc (na Slo-techu poznan kot BigWhale):

Džipl, fri in open surs, ... In še mali milijon podobnih besednih zvez, kratic in malo morje ostalih traparij. Kaj to sploh je? Tokrat prosto programje malo drugače, na precej bolj poljudno znanstveni način, govora bo o tem kaj je komu namenjeno in zakaj je to tako. Predstavljene bodo prednosti, slabosti in pasti prostega programja. Dejstva na eni, dejstva na drugi strani. Odgovorili bomo tudi na tista najbolj bizarna in trapasta vprašanja, ki se vam utegnejo poroditi.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

57 komentarjev

POT: Varnost, zaupnost in zanesljivost podatkov na Linuxu

Slo-Tech - Novoletni prazniki so mimo in Pipini odprti termini so spet tu. V torek 11.1 ob 19.00 bo imel Andraž Sraka predavanje z naslovom Varnost, zaupnost in zanesljivost mojih podatkov na linuxu:

Kako varni so moji podatki na mojem računalniku, kako varni so pred ostalimi uporabniki računalnika/strežnika in pa predvsem kako varni so pri komunikaciji v omrežju? Vprašanje, ki si ga vselej preredko postavljajo današnji uporabniki. Pojavi se pa seveda, ko je to že prepozno. Takrat so naši podatki že uničeni zaradi malomarnosti samih uporabnikov, strojne opreme ali pa v rokah nepooblaščene tretje osebe. Na predavanju si bomo pogledali kakšna je meja med samo zasebnostjo in zanesljivostjo/dostopnostjo (redundanco) naših podatkov na (linux) datotečnih sistemih. V ta namen bo predstavljenih nekaj metod, kot so kriptiranje podatkov/diskovnih polj in varovanjem dostopa na nivoju datotečnega sistema, za povečanje zasebnosti naših podatkov. Za povečanje zanesljivosti pa metode postavljanja zrcalnih...

17 komentarjev

POT: Varna IP-omrežja

Kiberpipa - V torek 7. decembra, ob 19.00 vas vabimo na Pipin odprti termin (saj veste kam): Varna IP omrežja, predava Andraž Sraka:

Na predavanju bo predstavljen protokol ipsec, kot varen način komunikacije med posameznimi sistemi in tudi posameznimi omrežji v internetu. Pregledali bomo osnovna odprtokodna orodja (predvsem pod Linuxom), ki omogočajo implementacijo ipsec. Bolj kot praktični prikaz bo predavanje namenjeno osveščanju uporabnikov, kako si zagotoviti čim večjo stopnjo varnosti in zasebnosti pri komunikaciji in uporabi interneta.

11 komentarjev

Predavanje: Digitalizacija avdiovizualnih arhivov

Cyberpipe -

Digitalno snemanje in obdelava materialov dokončno izpodrivata analogne načine dela. Veliko bolj neraziskan teritorij pa je digitalno arhiviranje.

Bodo računalniki čez 10 let še znali prebrati stare CD plošče? Kako trajni so zapisljivi CDji in DVDji, pa DV trakovi? Kakšne formate zapisa izbrati? Koliko virtualnega in fizičnega prostora bodo zasedle digitalne zbirke? Kako pretvoriti obstoječe arhive v digitalne ter kako ustvarjati nove? Kako ponuditi streaming? In koliko bo vse skupaj stalo?

Odgovore je Jure Longyka raziskoval v diplomski nalogi z naslovom Digitalizacija avdiovizualnega arhiva. Možnosti, ki se ponujajo je obdelal v šestih konkretnih slovenskih primerih. Prvo predavanje na to temo bo imel v sredo, 15. januarja ob 19:00 v kinodvorani Kiberpipe, nadaljeval pa teden dni kasneje.

Predavanji bosta zanimivi za vse, ki se srečujejo s potrebo po trajnejšem hranjenju avdiovizualnih del - vse od domačih posnetkov do del profesionalnih ustvarjalcev.

Več o predavanju pa je možno...

3 komentarji

Spremenite videz svojih Oken

Slo-Tech - Obstaja ogromno programov, ki so namenjeni spreminjanju videza starih Oken. Eden izmed njih je tudi Talisman, le da te program lahko popolnoma spremeni tudi videz Windows-ov XP oziroma 2000. Program nam da precej proste roke pri izdelovanju svojega uporabniškega vmesnika, saj omogoča ogromno različnih možnosti ter funkcij. Tako lahko na primer za ikone uporabimo katerekoli slike (po končnici oziroma po velikosti), izbiramo teme in podobno. Na žalost je program plačljiv, toda 30 dnevna preizkusna doba je vseeno tu. Lighttek Software. Hvala V.i.p.!

8 komentarjev

Abort 2001

Cyberpipe - Če danes nimate kaj početi, potem lahko obiščete Abort2001. Začne se ob 10:00 zjutraj in traja pozno v noč. Lahko prinesete celo mašino sabo, saj je se bo veliko dogajalo, internet link je pa tudi ok. Torej vabljeni v Kiberpipo!

0 komentarjev

Kiberpipa

Cyberpipe - Že lep čas se po ljubljanskih koluarjih šušlja, da se v mestu nekaj dogaja. Bolje obveščeni vedo povedati, da v kleti Kersnikove 6 že kak mesec kar pošteno vre (kljub klima napravi). V našem malem mestu se namreč pripravlja prvi pravi kibernetični center - Kiberpipa.

Pred dobrim letom se je zbrala četica različnih ljudi in skupin, ki se ji je zdelo, da bo treba nekaj narediti in zdaj se kažejo prvi rezultati. Stvar je v fazi, ki smo jo poimenovali "underconstruction", pomeni pa, da uradno še ni odprta, ampak se vseeno skoraj vsak dan nekaj šraufa, montira, instalira, zato si jo lahko vsak pride ogledat.
In kaj naj bi Kiberpipa sploh bila? V načrtu je knjižnjica, kino dvorana, prostor za DJje, delovne postaje (tudi za video editing) in seveda obvezni internet terminali. V njej bodo lahko delale različne skupine in predstavljale svoje delo, v kino dvorani tekle projekcije (anime, dokumentarci, ...), se dogajala predavanja, delavnice itd.
Kmalu se načrtuje v sodelovanju s slo-techom...

6 komentarjev