»

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev

Bitka med poceni grafičnimi rešitvami

The inquirer - Intel želi še bolj poseči na trg poceni (integriranih) grafičnih rešitev in pripravlja novo rešitev na tem področju - GMA 950. Govorimo o solidni grafični rešitvi, ki bo del i945G veznega čipovja, kar je zanimivo za proizvajalce računalnikov, namenjenih uporabi v pisarnah. Tako bosta najbrž Dell in HP veliko uporabljala to rešitev - je poceni in dovolj zmogljiva. Šušlja se, da bi naj bila sposobna poganjati celo Doom 3, vsaj tako piše v tej novici.

Kar pa je seveda slaba novica za Nvidio in ATI, ki lahko na račun novosti ostaneta brez lepega deleža trga. Intelova rešitev bo neposredni tekmec izdelkom kot so 6200TC, 6200 ali X300SE, X300HM ter X300 – X550. Veliki proizvajalci računalniške opreme bodo raje posegali po ugodnejši Intelovi rešitvi, ker jim bo ta omogočala večji zaslužek.

36 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Intel v letu 2005: Centrino za namizja

Google News - Ob predstavitvi finančnih rezultatov so predstavniki Intela orisali smernice podjetja v prihajajočem letu. Potem ko so letos uvideli, da z visokofrekvenčnimi enojedrnimi procesorji ne bo enostavno doseči masovne proizvodnje, so ustavili razvoj kar dveh enojedrnih tipov procesorjev.

Kot poudarjajo, so prisluhnili strankami, ki jih ne zanima le hitrost in zmogljivost, pač pa tudi varčnost z energijo in dodatne zmogljivosti. Kot uslišan primer so predstavili uspeh platforme Centrino, ki je združila varčne Pentiume M in brezžični internet. Podobne rešitve lahko pričakujemo že v prvi polovici leta 2005 tudi za namizne računalnike.

Platforma z razvojnim imenom Lyndon bo v digitalne domove in pisarne prinesla procesorje s 64-bitnimi razširitvami ukazov arhitekture x86. Active Management Technology (AMT) bo skrbnikom omrežij omogočil dostop do omrežnih računalnikov, tehnologija Enhanced SpeedStep pa večjo varčnost. Pozneje lahko pričakujemo tudi dvojedrne procesorje, tudi za prenosnike.

9 komentarjev

Intel dosegel končno hitrost

PC World - Po pričakovanjih je Intel danes predstavil procesor Pentium 4 570 s frekvenco 3,8 GHz. Procesor naj bi tako doživel zadnje zvišanje frekvence, saj Intel meni, da povečevanje ni več smotrno, saj procesorji že tako oddajajo veliko toplote in porabljajo veliko električne energije, kar pa pomeni, da so potrebna še dolgotrajnejša (in dražja) testiranja.

Intel bo procesorjem P4 v prvi polovici leta 2005 tako dodal več predpomnilnika (2 MB namesto 1 MB), kar je hladnejši [8-)] in predvsem lažji način za povišanje hitrosti.

62 komentarjev

Intel in Microsoft bosta predstavila naprave z XP Media Center Edition

PC World - Omenjeni podjetji sta se združili s skupnim namenom: pripeljati XP Media Center 2005 na namenskem računalniku v vsak (ameriški) dom. Tako se danes, 8. novembra, začne obsežna reklamna kampanja za promocijo multimedijskih kompletov za v dnevno sobo.

Windows XP Media Center 2005 bo vseboval kar nekaj novosti, med drugim tudi drugi servisni paket in pa zmožnost snemanja oddaj tudi na DVD ploščke, česar prejšnja različica ni podpirala.

Cena se giblje od 1200 do 1700 dolarjev, kar "prevedeno" znaša od 220 do 320 tisočakov in glede na opisane zmožnosti niti ni tako velika vsota.

Drž'mo pesti, da virusi na XP Media Edition ne bi delovali.

8 komentarjev

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev