»

Države od Googla zahtevajo vedno več osebnih podatkov

Guardian - Lani spomladi smo pisali o številu zahtevkov za dostop do uporabniških podatkov oz. za izbris podatkov, ki jih vladni in sodni organi posameznih držav pošiljajo Googlu. Zdaj so v okrivu projekta Google Transparency Report na voljo številke za prvo in drugo polovico lanskega leta.



Angleški Guardian v povzetku navaja, da je Google samo v zadnjih 6 mesecih lanskega leta prejel več kot 14 tisoč zahtevkov za razkritje podatkov o uporabnikih njihovih storitev, in to večinoma od 26 razvitih držav. Ugodi se med 75% in 90% odstotkom zahtevkom, odvisno od države. Daleč največ zahtevkov pride iz ZDA, sledijo pa Brazilija, Indija (oba Orkut), Združeno kraljestvo in Francija. William Echikson,...

4 komentarji

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev

Lycos v. spammerji - 1:1?

Microsoft software Forum Network - Pred nekaj dnevi je Lycos izdal ohranjevalnik zaslona "Make Love Not Spam" ki pošilja veliko zahtevkov na strežnike ki se oglašujejo v spam sporočilih, oziroma izvaja nekakšen omejen DDoS napad nanje.

"Nekakšen omejen" napad zato, ker naj bi Lycos samo upočasnjeval njihovo delovanje, saj naj bi preverjal da strežnik ni slučajno že klonil pod težo napada, čeprav je BBC News poročal, da sta kljub temu dva strežnika zaradi omenjenega "ohranjevalnika zaslona" že prenehala delovati.

No, ena izmed napadenih spletnih strani ( www.moretgage.info, ki je sicer registrirana na Poljskem) pa je začela vse zahtevke preusmerjati na Lycosovo makelovenotspam.com, ki je zato trenutno v stanju "STAY TUNED".

Se nam obeta nova kibervojna?

Na novico nas je opozoril Delfi.

35 komentarjev

Ohranjevalnik zaslona omogoča upočasnitev spammerskih spletnih strežnikov

The Register - Kot poroča The Register, je Lycos Europe pričel ponujati ohranjevalnik zaslona, ki na spletne strežnike, oglaševane v spam sporočilih, pošilja veliko število zahtevkov in s tem upočasnjuje njihovo delovanje.

Spletne strežnike, ki jih upočasnjujejo, izbirajo iz različnih virov, naprimer iz Spamcop-a. Ohranjevalnik zaslona komunicira s strežnikom Lycos, ki koordinira napad in z različnimi preverjanji poskrbi, da ne pride do preobremenitve napadene strani (DOS napada). Stran je tako še vedno dostopna, vendar so odzivni časi zelo povečani.

Lycos meni, da bodo z veliko količino prometa spammerjem povzročili dodatne stroške in s tem uničili njihovo dejavnost.

68 komentarjev

Grafična zgodovina nezaželene elektronske pošte

Slashdot - Raymond Chen, sicer zaposlen v Microsoft-u, je shranil vsako nezaželjeno elektronsko sporočilo, ki ga je prejel na službeni elektronski naslov od leta 1997. Iz kopice pošte je na koncu sestavil grafični prikaz vsega spam-a ter virusov. Tu na kratko pa še nekaj superlativov:
  • Prvo arhivirano sporočilo - 22. april 1997
  • Največje sporočilo - 1,3 MB, s precej slikami in teksta
  • Najmanjše sporočilo - 372 bajtov
  • Najslabši dan glede na količino spam-a po velikosti: 8. januar 2004
  • Najslabši dan glede na količino prejetega spam-a: 22. avgust 2002
  • Najslabši dan glede na velikost in količino virusov: 24. avgust 2003 - zmagovalec tako po velikost (1,7 MB) kot tudi po količini (49)
Ko je Raymond vse skupaj seštel, je prišel do približno 19000 nezaželjenih sporočil s skupno velikostjo 227,6 MB, ter 3500 virusnih sporočil s skupno velikostjo 61,8 MB.

24 komentarjev

Prvo desetletje spama

NetCraft - V petek smo "obhajali" že deseto obletnico spama, kot ga poznamo danes. Netcraft nas je namreč spomnil, da je 5. marca 1994 odvetniška pisarna (nič čudnega, da so odvetniki tako nepriljubljeni med navadnimi smrtniki) Canter & Siegel zasmetila novičarske skupine z reklamami za svoje storitve pri znani ameriški loteriji za "zelene karte". Ker niso takoj našli učinkovitega načina za blokado tega in še nekaj naslednjih spamov iste odvetniške pisarne, so idejo kmalu pograbili tudi ostali in zgodilo se je, česar so se mnogi bali: počasen zaton novičarskih skupin. Medtem je hkrati s popularnostjo interneta krepko naraslo tudi število spletnih strani, kjer so neprevidni avtorji objavljali svoje in tudi druge el. naslove in spam se je preselil v el. pošto, stvari pa so prišle že tako daleč, da nekateri že napovedujejo počasen zaton tudi te storitve in napovedujejo nove oblike el. pošte, npr. simbolično poštnino za vsako poslano sporočilo ipd.

Za "zgodovinarje" bo morda zanimiva tudi...

1 komentar

V ZDA sprejeli zakon o omejitvi spama

Wired News - Ameriški kongresniki so včeraj soglasno sprejeli CAN-SPAM Act of 2003 (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003), zakon, ki omejuje pošiljanje nezaželjene elektronske pošte oz. spama.
Zakon omogoča vzpostavitev posebnega "do-not-spam-me" seznama, ki ga bo vodila FTC (Zvezna komisija za trgovino). Pošiljateljem, ki tega seznama ne bodo upoštevali grozi do pet let zaporne kazni.
Nadalje zakon prepoveduje pošiljanje elektronske pošte s ponarejenimi podatki o izvoru (lažni povratni naslov, ponarejene "routing information"), delno prepoveduje nabiranje elektronskih naslovov preko spleta ter obvezno možnost odjave (opt-out). Glede nabiranja elektronskih naslovov preko spleta, zakon ne prepoveduje kakršnegakoli zbiranja elektronskih naslovov, pač pa samo zbiranje elektronskih naslovov uporabnikov spletne strani, spletnega foruma ali drugega spletnega servisa brez soglasja uporabnikov ter naključno generiranje elektronskih naslovov - skratka tiste...

12 komentarjev

Ohranjevalniki zaslona

Slo-Tech - Še ena od Kocija:

Mnogi uporabljamo ohranjevalnike zaslona in se pogosto jezimo nad majhno paleto ohranjevalnikov, ki so vgrajeni v operacijski sistem. Na spletnem mestu www.free-savers.com lahko poiščete prav poseben ohranjevalnik, takšen kot ga zagotovo nima še nihče . Na navedenem mestu je na voljo več tisoč brezplačnih ohranjevalnikov, ki so razdelejeni v različne tematske kategorije. Spletna stran je tudi pravo mesto za tiste, ki ste naredili svoj ohranjevalnik zaslona in bi ga radi ponudili še komu. Vse podrobnejše informacije poiščite na spletni strani free-savers.

1 komentar