»

Zaznavanje lokacije in gibanja osebe v zaprtem prostoru s pomočjo radijskih valov

Wired Blog - Raziskovalca Joey Wilson in Neil Patwari iz University of Utah sta razvila napravo, ki s pomočjo radijskih valov omogoča zaznavanje gibanja posameznika znotraj zaprtega prostora.

Gre za postopek, ki sta ga poimenovala variančno radio tomografsko slikanje (ang. variance-based radio tomographic imaging), postopek pa temelji na merjenju in prikazovanju sprememb v radijskih valovih, ki potujejo skozi stavbo.

Raziskovalca sta uporabila 34 točkovni sprejemnik razmeščen okrog hiše ter brezžični protokol IEEE 802.15.4. Vsekakor gre za zanimivo raziskavo, ki omogoča marsikatero koristno uporabo pa tudi zlorabo. No, za vse zaskrbljene pa je na voljo tudi že zaščita v obliki barve, ki absorbira radijske valove in tako onemogoča prehod radijskim...

13 komentarjev

Igranje iger, domače naloge in Harry Potter

New Scientist Tech - Raziskovalci Univerze v Michiganu in Univerze v Austinu so raziskovali vpliv video iger na ameriške šoloobvezne otroke med tednom in vikendi. Prišli so do ugotovitve, da otroci namenijo manj časa za izdelavo domačih nalog in branje. Predvsem fantje namenijo zaradi iger manj časa branju, okoli 30 %, dekleta pa zaradi igranja iger namenijo manj časa izdelavi šolskih nalog, okoli 34 %.

Vendar raziskovalci ugotavljajo, da igranje iger ne vpliva na čas namenjen druženju s sovrstniki in svojimi starši. V Teksasu so ugotovili, da 36 % otrok igra igre, od tega predstavljajo fantje največji delež, kar 80 %. Povprečen šoloobvezen predstavnik moškega spola v Teksasu med tednom igra v povprečju 58 minut ter dobro uro in pol med vikendom. Šibkejši spol med tednom uživa v igranju iger 44 minut, med vikendom eno uro in štiri minute. Hope Cummings, raziskovalka na Univerzi v Michiganu, ugotavlja, da so igralci bolj učinkoviti pri pisanju domačih nalog, saj jih napišejo hitreje. Ena od ugotovitev...

15 komentarjev

Bo Microsoft izdeloval procesorje?

Slo-Tech - New York Times poroča, da naj bi Microsoft začel razvijat lasten procesor. V ta namen je ustanovil raziskovalni oddelek, na čelo katerega je postavil Charlesa P. Thackerja. Z razvojem lastnega procesorja želi Microsoft postati neodvisen od drugih dobaviteljev procesorjev. Microsoftovi procesorji naj bi bili namenjeni predvsem za izdelke lastne blagovne znamke, predvsem za Xbox naslednje generacije.

Več v New York Times-u.

39 komentarjev

Nič več "špricanja" v šoli

Slashdot - New York Times je objavil članek, kjer opisuje nov način uporabe RFID-tehnologije. Gre za tehnologijo, ki je bila razvita kot naslednica črtne kode, le da omogoča identifikacijo izdelka iz oddaljenosti nekaj metrov s pomočjo radijskih valov.

Nek šolski okoliš v Teksasu je uvedel RFID za beleženje prihodov in odhodov študentov. Zabeleženi podatki se samodejno posredujejo tako šolski administraciji kot tudi mestni policiji.

Na Slashdotu so mnenja, da za "špricanje" ni več veliko možnosti ... 1984 prihaja.

33 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev