»

Izšel Solaris 11

Techworld - Dolgo časa je minilo od izida zadnje velike verzije na Unixu osnovanega operacijskega sistema Solaris. Verzija Solaris 10 je izšla daljnega leta 2004, ko je zanj skrbel še Sun. Vmes je Sun pohrustal Oracle (in ubil OpenSolaris), tako da sedaj slednji nastopa kot izdajatelj novih verzij. Verzija Solaris 11 Express, ki je bila neke vrsta generalka za prva enajstico, je izšla lani novembra, ta teden pa je Oracle izdal še pravi Solaris 11. Novosti je precej, v glavnem pa Oracle promovira večjo prilagojenost za oblake in tesnejšo integracijo z ostalimi Oraclovimi izdelki, kot so Database 11g, Fusion Middelware 11g, Enterprise Manager Ops Center (kratek pregled najpomembnejših izboljšav).

Oracle pravi,...

5 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev

Legenda se vrača

Konzola Atari 7800

Slashdot - Ko začnemo premišljevati o naši preteklosti, predvsem računalniški, se zelo redko in težko izognemo podjetju, ki je eden izmed pionirjev na področju računalniških iger, Atariju. Legendarni ustvarjalec iger, ki so v času Quaka, Dooma, Unreal Tournamenta in Call Of Dutyja že povsem predpotopne, nas je navduševal z inovacijami, kot so Centipede, Asteroid, Pong, Breakout, Solaris, Battlezone ipd. In ker je mnogo uporabnikov še vedno navdušenih nad staromodnimi igrami, podjetje za november pripravlja paket Atari Anthology, v katerem bo izdalo 85 svojih starih iger za PlayStation 2 in Xbox za vsega 20...

7 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Linus, na pomoooč!

OSNews - Linux Australia, Inc., ki združuje avstralske razvijalce in podpornike prostega operacijskega sistema, je naletelo na neko južnoavstralsko podjetje, ki želi registrirati blagovno znamko Linux. Zato so se obrnili kar na Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je znamko registriral že leta 1997 v ZDA. Prosijo ga, da enako stori tudi v Avstraliji. Po besedah Jeremyja Malcoma, odvetnika, ki predstavlja Linux Australia, bi registracija imena s strani nekega drugega podjetja povzročila zmedo in ne bi pomagala nobeni strani. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

1 komentar

Solaris 10 bo poganjal aplikacije za Linux

OSNews - Prihajajoči operacijski sistem Solaris 10 bo prinesel nove zmogljivosti, ki bodo omogočile poganjanje aplikacij za Linux. Projekt s kodnim imenom Janus (rimski bog Janus, Januaris ima dva obraza, tako da z enim gleda v staro, z drugim v novo leto) obljublja poganjanje večine aplikacij za Linux ob približno enaki hitrosti kot v Linuxu. Storitev za jedro operacijskega sistema bo brezplačna, ustrezala pa bo specifikacijam Linux Standard Base. Klik!

2 komentarja

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Obliži gor, obliži dol

Slo-Tech - Za dobro jutro vam ponujamo še eno zgodbo o bližnjem koncu sveta oz. novem zalogaju Microsoftovih popravkov, ki se po resnosti lahko kosajo z napako, ki jo je izkoristil črv Blaster. Analitiki so že napovedali, da lahko podoben napad črvov pričakujemo že v roku naslednjih dveh tednov. Kot zanimivost naj omenimo še, da so pri Microsoftu za napako izvedeli že septembra. Popravila se prej niso lotili zato, ker so menili, da je še nihče ne izkorišča.

Doktrino poznega pošiljanja popravkov zagovarja tud Bill Addington v svojem članku na Computerworld. Mnenje je, da se večina virusov napiše šele po tem, ko je bil popravek izdan. Lažje je namreč razstaviti popravek kot se prebijati skozi celotno aplikacijo. Zato predlaga, da najprej vsem uporabnikom pošlje proizvajalec popravke v šifrirani obliki tako, da jih nepooblaščene osebe ne bodo mogle preučiti. Šele čez čas, ko ima večina uporabnikov ta popravek pri sebi podjetje izda še majhno datoteko, v kateri je ključ in vsem uporabniki so...

21 komentarjev