»

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

Nov članek: ASCII Videowall

Ozdaje videozida

Slo-Tech - Če ne veste točno za kaj gre, naj vam namignem, da imate v primeru posedovanja (ali dostopa do) več starih zaprašenih "tadebelih" zaslonov izjemno priložnost, da si izdelate pravi pravcati kino z enim samim velikim zaslonom, kot to do najmanjših podrobnosti natančno v našem novem članku predstavljajo Boštjan Špetič, Martin Hribar in Andraž Tori. Nujno in razburljivo branje! MMG, svojevrstno računalniško čudo sliši na ime ASCII-videozid (ali po domače: ASCII Videowall).

55 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev