»

Videokonferenčni sistem kot točka vdora v podjetje

vir: The H
The H - Varnostni strokovnjaki pri podjetju HD Moore so v tromesečni raziskavi poskenirali približno 3% vseh IP naslovov na Internetu, iščoč javno dostopne videokonferenčne sisteme po protokolu h.323. Našli so jih blizu 5000 - vse od ustrezno opremljenih sejnih dvoran v podjetjih, finančnih inštitucijah, pa pravnih pisarnah in raziskovalnih ustanovah. Večinoma je šlo za sistema podjetja Polycom, ki v privzeti konfiguraciji sprejemajo klice s poljubnega naslova (auto-answer).

Tekom raziskave so lahko potihoma nadzorovali številne sestanke, kvaliteti zvoka in slike pa naj bi bile obe odlični. V nekaterih primerih so lahko z zoomiranjem na ključne dokumente ali na tipkovnico razbrali sistemska gesla in...

12 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

V Britaniji se pripravlja akcija opozarjanja P2P piratov pred izključitvijo

Independent - Eden največjih britanskih ponudnikov dostopa do interneta za domače uporabnike, Virgin Media, bo prihodnji teden pričel svojim uporabnikom, ki uporabljajo P2P omrežja pošiljati opozorila, naj takoj prenehajo s svojim nezakonitim početjem.

Virgin Media pri tem sodeluje z združenjem britanskih glasbenih založnikov British Phonographic Industry, ki od podjetij zahteva uveljavitev načela "three strikes and out" po katerem naj bi uporabnike, ki kršijo avtorsko pravno zakonodajo trikrat opozorili, nato pa bi jih izključili iz interneta.

Virgin Media naj bi tako uporabnikom v okviru "izobraževalne kampanje" najprej deset tednov le pošiljala opozorila, v katerih pa bo združenje britanskih glasbenih založnikov uporabnike jasno opozorilo, da bo v primeru nadaljevanja kršitev sledil izklop in postopek na sodišču.

Po nekaterih ocenah je namreč v Veliki Britaniji kar 6,5 milijonov uporabnikov interneta, ki svoj internetni priključek vsakodnevno uporabljajo v "kriminalne namene".

Resne...

85 komentarjev

Plinovod za dostop do interneta?

Yahoo News - Pri Nethercomm-u pravijo, da so razvili novo tehnologijo za dostop do interneta -- da nam za internetno cesto služi kabelski priključek, telefonska parica, zrak (wireless) ali celo električno omrežje, smo se že nekako navadili, a sedaj se jim je pridružil nov prenosnik -- plinovod. Med drugim trdijo tudi, da je z njihovo tehnologijo moč pošiljati celo TV signal, zadevo pa naj bi omogočali ultraširokopasovni oddajniki, ki naj bi bili celo cenejši od trenutno najbolj uveljavljenih na bakreni parici oz. koaksialnem kablu. Testiranje nove tehnologije naj bi se začelo v določenih delih ZDA naslednje leto.

Upamo lahko, da bodo svoje trditve uresničili in z zamikom tudi k nam pripeljali prepotrebno konkurenco domačemu Telekomu. Nenazadnje lahko tudi toplarne v naših mestih začno razmišljati o razširitvi svoje ponudbe, mojo babico pa že skrbi, da se bo njen štedilnik nalezel virusov.

26 komentarjev

Sony podpisal pogodbo o legalni izmenjavi glasbenih datotek

BBC - Svetovni gigant Sony BMG in angleško podjetje PlayLouder MSP sta podpisala pogodbo s katero podjetje PlayLouder MSP svojim uporabnikom omogoča legalno izmenjavo glasbenih datotek, katerih založnik je Sony BMG, s pomočjo p2p omrežja. Playlouder MSP bo svojo storitev začel tržiti konec septembra, naročnina pa bo znažala 27 angleških funtov (dobrih 9600 SIT) na mesec za osnovni 1 Mbps paket. Datoteke se bodo izmenjevale z že obstoječimi rešitvami, omrežje podjetja pa bo temu početju posebej prirejeno. Seveda izmenjava z uporabniki drugih ponudnikov dostopa do interneta ne bo možna.

Pojavila se je tudi hipoteza, da bi lahko glasbena industrija s podobnimi pogodbami z ostalimi ponudniki dostopa do interneta na leto zaslužila približno 13 milijard dolarjev dobička, seveda ob predpostavki, da bi pogodbo sklenili vsi ponudniki širokopasovnih povezav.

Kakašna bi bila cena te storitve v Sloveniji? Pustimo se presenetiti ...

8 komentarjev

POT: Postavitev domačega omrežja

Kiberpipa - Ko si omislimo širokopasovni dostop do interneta se nam ponavadi sami od sebe postavita dve vprasanji: 1. kako omogočiti dostop do interneta več računalnikom hkrati ter 2. kako zavarovati naše domače omrežje pred zlobnimi vsiljivci z interneta. Na predavanju si bomo pobliže ogledali, kako lahko s pomočjo 'odsluženega' računalnika in nekaj spretnosti postavimo mrežni usmerjevalnik (router), ki bo naše domače omrežje povezoval z internetom in opravljal funkcijo požarnega zidu. Seveda bo vse skupaj poganjal operacijski sistem Linux.

Seveda se bo vse skupaj odvijalo v okviru Kiberpipinega odprtega termina, ki bo tudi tokrat v torek, ob 19h. Predaval bo Gašper Koren.

25 komentarjev

POT: Kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

Kiberpipa - Prejšnji teden ste zelo dobro sprejeli načrtovani Pipin odprti termin, ki se odvija vsak torek ob 19. uri v prostorih Kiberpipe. Po razmeroma teoretičnemu uvodu si bomo ta teden pogledali bolj praktične napotke za povezovanje operacijskih sistemov Windows in Linux s pomočjo protokola Samba.

Poskus deljenja datotek med različnimi operacijskimi sistemi s pomočjo Sambe v domačem okolju je za marsikoga boleča izkušnja, ki jim da občutek, da so stvari nepotrebno zahtevne. Gašper Žejn bo v svojem predavanju predstavil orodja, ki pridejo priložene novim Linux distribucijam, in napotke, kako jih uporabljati. Predstavljeni bodo tudi razni načini, kako lahko naš sistem samodejno odkrije, kaj vse teče na omrežju in znotraj sistema samodejno predpripravi povezave, da je kasnejše povezovanje hitro in preprosto.

Gašper Žejn bo tako vodil predavanje, kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

9 komentarjev