»

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju

Google News - Steve Ballmer je s svojim 2600 besed dolgim pismom o ugodnem Windowsu in dragem Linuxu stopil na žulj razvijalcem Linuxa, ki so se seveda takoj odzvali. Predstavniki Novella, ki si lasti SuSE, in Mandrakesofta Ballmerja seznanjajo, da je v svoji primerjavi izbral le tiste podatke, kjer je Windows v prednosti.

To seveda pušča senco dvoma na Microsoftovo kampanijo "Get the Facts", kjer so dejstva (Facts) definirana na Microsoftov način. Tudi uporabljeni podatki, predvsem o hitrosti in varnosti, so pridobljeni iz raziskav, ki jih je naročal Microsoft in ki so daleč od nepristranskosti. Več o tem.

Računanje je igra.

91 komentarjev

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

Microsoft - Steve Ballmer, prvi mož prve softverske hiše, je napisal e-pismo o tem, kako je za podjetja Windows cenejši kot Linux oz. UNIX. Kot prednosti omenja predvsem majhne stroške postavitve, manj potrebnega časa za načrtovanje, več razpoložljivih strokovnjakov, manjše število potrebnih strežnikov ter nenazadnje tudi varnost in hitrost. Za primerjavo navaja še nekaj ne-sponzoriranih podjetij, ki so z izbiro Microsoftovih izdelkov prihranila veliko časa in denarja.

Ali (spet) prihajajo časi, ko se bodo ljudje naučili računati?

65 komentarjev

Vrednost jedra sodobnega operacijskega sistema: Linux

Slashdot - Kolikšna je vrednost odprtokodnega jedra Linux? To vprašanje se je porodilo, ko je Jeff V. Merkey na novičarski skupini linux.kernel objavil ponudbo, da za petdeset tisoč dolarjev odkupi linux jedro oz. njegovo kodo v določenem trenutku v času.

Na to ponudbo je Ingo Molnar odgovoril, da bi bil razvoj linux jedra iz "ničle" po izračunu programa za približno oceno vrednosti kode SLOCcount vreden kar 175 milijonov dolarjev. Ko je to opazil avtor programa SLOCcount, David A. Wheeler, se je še sam poglobil v oceno kode in prišel na plan z oceno 612 milijonov dolarjev. Naj samo omenim, da jedro obsega že preko 4,2 milijona vrstic izvorne kode.

To vsekakor ni mačji kašelj, zakaj ne pa si preberite v oceni Davida A. Wheelerja.

37 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

Doom III tudi za Linux

več strani - Pri Id Software so držali svojo obljubo in dva meseca po izidu tretje inkarnacije igre Doom izdali še verzijo za Linux. Za delovanje potrebujete vsaj gigaherčni procesor s 256 MB pomnilnika, jedro 2.4 ali 2.6 in glibc 2.0 ali boljši. Edina večja omembe vredna težava je, da Doom III ne bo tekel na ATI-jevih karticah, ki uporabljajo fglrx gonilnik, so pa zatrdili, da pri ATI-ju že pospešeno delajo na popravku. Posebnih 64-bitnih verzij ni pričakovati, delujejo pa 32-bitne povsem zadovljivo tudi na 64-bitnih Athlonih. Več informacij in prenos demo različice lahko najdete na tej strani. Klik!

33 komentarjev