»

3D procesorji

Ars Technica - Že nekaj časa se velika proizvajalca CPU-jev srečujeta s težavo, ki jo povzroča fizična razdalja med tranzistorji na procesorju. Ker so v pogledu načrtovanja procesorji praktično dvodimenzionalni, prihaja do težav zaradi razdalj med posameznimi komponentami procesorja. Če na kratko obrazložim - imamo dva tranzistorja, velikosti 1µm (mikrometer). Če sta povezana z 1mm dolgo povezavo, to pomeni, da signal med njima prepotuje razdaljo, ekvivalenteno prostoru, ki ga zasede 1000 tranzistorjev. Če velikost tranzistorjev zmanjšamo na 1nm, obdržimo pa isto povezavo, prepotuje signal razdaljo,...

30 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

Palm OS 5 dlančnik

več strani - Sony je danes predstavil Clie NX serijo dlančnikov, ki bodo poganjali nov Palmov operacijski sistem. Vsebovali bodo 200 MHz procesor, 320x480 TFT ekran, 16 MB pomnilnika in prav tako 16 MB ROMa, možnost za brezžično povezavo, "luknjo" za Memory Stick, snemalnik glasu in MP3 predvajalnik. Predstavili so modela NX 70 in NX 60, razlika med njima je le v tem, da ima NX 70 vgrajeno kamero, ki je zmožna zajemati filmčke v MPEG 4 formatu in slike v ločljivosti 640x480 točk. Vključena je še Sonyeva programska oprema z veliko koristnimi aplikacijami.

Glede na specifikacije izgledata dlančnika kot solidna, veliko pa je odvisno tudi od novega operacijskega sistema, videti pa bomo morali tudi vzdržljivost baterije. Klik ter klik!

0 komentarjev

Iomega Peerless drive

Hardware Zone - Iomega je včeraj predstavila svoj nov sistem prenašanja podatkov velike kapacitete. Sprejme lahko 10 ali 20 GB podatkov. Če dokupimo dodatne medije, pa seveda kapaciteto podvojimo, potrojimo..... . Sami prenosi se vršijo do hitrosti 15 MB/s s Firewire vmesnikom (druga možnost pa je USB), kar zadosti tudi potrebe najbolj zahtevnih uporabnikov. Sami mediji, ki jih uporablja Iomega, so v bistvu trdi diski z integriranimi blažilnimi mehanizmi, ki skrbijo, da se ne poškoduje.
Na voljo bodo od 15. junija.
In še cena:
20 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$749
10 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$679
10 GB cartridge = S$275
20 GB cartridge = S$345

Malo več slik enote je tukaj: LINK.

14 komentarjev

Sony predstavil DD-RWje

ZDNet - Sony je včeraj predstavil prve CD-RW medije, na katerih jih me uspelo doseči dvojno gostoto zapisa, torej 1.3GB. Medij so poimenovali DD-RW, podvojitev gostote pa so dosegli z zmanjšanjem razdalje med posameznimi sledmi zapisa. Na žalost mediji niso združljivi z današnjimi pogoni, tako da bo potrebno za njih izkoristek kupiti novo napravo. Te naj bi se v trgovinah pojavile že začetkom aprila, Sonyeva pa se bo ponašala s ceno okoli $250. Tudi cena medijev bo za to kapaciteto kar ugodna, in sicer okoli $2 za DD-R in $4 za DD-RW.
Čeprav tehnologija izgleda obetavno, je vseeno nekako v senci DVD-R/W standarda, ki pa je trenutno še preveč drag in v povojih, da bi bil viabilna opcija. Sony je tako predstavil nekaj vmesnega in zna se zgoditi, da jim bo uspelo. Več tukaj.

0 komentarjev

Zanimiv Sonyev malček

USB Workshop - Ok, priznam, takšne novice ne sodijo ravno na računalniško stran, ampak zadeva se mi je zdela precej zanimiva in dokaj povezana z našimi hišnimi mlinčki. Sony je tako predstavil svojo NHS-MS10 Hi-Fi komponentno, katerega posebnost je to, da sprejema samo Memory Sticke kot glasbene medije in se je sposobna preko USBja povezati z računalnikom. Kakšna je prednost Memory Sticka (največji so trenutno 64MB Sticki, ki so dovolj za okoli 120 minut CD glasbe) pred "navadnimi" CDji ali kakšnim drugim medijem (MDji...) mi zaenkrat še ni popolnoma jasno, mogoče pa boste pri ugotavljanju bolj uspešni vi. Zadeva je za okoli 600$ (ajs, peče ) trenutno na voljo samo na Japonskem, toda verjetno se bo kmalu razširila tudi drugod po svetu. Več tukaj.

0 komentarjev