»

Transparentna Slovenija #2: Razkriti tekači Istrskega maratona

Mapa spletne strani Istrski-maraton.si je bila široko odprta v splet

Slo-Tech - Društvo Istrski maraton, ki je organizator istoimenskega maratona na slovenskem Primorju, za svojo spletno stran uporablja platformo Wordpress. Organizatorji mednarodnega dogodka (spletna stran je tako v Slovenščini kot Italijanščini in Angleščini) so imeli podobno »učinkovito začito« na spletni strani kot spletna trgovina Kidstar.si. Če je uporabnik k URL naslovu spletne strani dodal »/uploads«, je lahko dostopal do vseh računov in dobavnic (popravek: do 10 predračunov generiranih v spletni trgovini), ki jih je društvo izdalo.



Tako je lahko kdorkoli, brez dodatnega računalniškega znanja, dostopal do osebnih podatkov udeležencev maratona in kupcev izdelkov, ki jih društvo prodaja prek spleta.
Primeri računov strank:






Informacije o varnostnem incidentu smo pred objavo članka...

52 komentarjev

eChallenges e-2005

RIS - Če vas zanima tehnologija, vas bo ta novica razveselila. V Grand hotelu Union v Ljubljani se bo prihodnji teden (od 19. do 21. oktobra) odvijala konferenca o informacijski ter komunikacijski tehnologiji eChallenges e-2005. Sodelovalo bo več kot 43 držav, veliko pozornosti pa bo namenjene Sloveniji, saj bomo prva država, ki omenjeno konferenco gosti, odkar smo se lani pridružili Evropski uniji. Dogodek uživa podporo Evropske komisije, njegov cilj pa je vzpodbuditi razvoj raziskovanja novih tehnologij. Več na domači strani.

2 komentarja

Neskončna nadaljevanja

Slashdot - Največja založniška hiša zemeljski obli, ki pokriva 25% trga, Electronic Arts, bo v torek izdala igro Madden N.F.L. 06. V tej verziji nam bodo presenetili z razsvetljenim delom igrišča, da bo lahko podajalec bolje videl kam in komu mora podati, poleg tega bomo lahko spremljali ob-igriščno življenje atletov. Zvrhan koš novosti torej.

Do konca leta kanijo izdati 26 iger, vključno s šestnajsto različico igre N.H.L. Hockey in enajsto verzijo naslova Need for Speed, samo ena od njih ne bo nadaljevanje. Podjetje se torej zelo naslanja na preizkušene konje (in nezahtevne kupce). Tudi ostali založniki se močno oklepajo uspešnic, saj smo povsem novim naslovom priča strašno redko. Devet od deset lansko leto najbolje prodajanih iger so bila nadaljevanja. GTA: San Andreas, paradni konj podjetja Take-Two Interactive Software, je peto nadaljevanje te igre.

EA je letos prvič zabeležil izgubo v višini 58 milijonov zelencev (Q1). Se je trg (in vi, dragi bralci) naveličal nadaljevank?

Še izviren ...

26 komentarjev

Deveti ljubljanski maraton -- v živo

Slo-Tech - Danes se v Ljubljani odvija deveti ljubljanski maraton, kar najbrž lahko občutite vsi, ki danes s svojim avtomobilom niste mogli v center Ljubljane. Po številu promocijskih tekov in tekov za mlade s prilagojenimi dolžinami, bo ob enajstih dopoldne prišlo do tistega pravega 42-kilometerskega teka, na katerem sodelujejo udeleženci iz kar 26 držav.

Le-tega boste lahko tudi, hvala sodobni tehnologiji, spremljali v živo. Na zemljevidu boste lahko spremljali trenuten položaj vodeče ženske in vodečega moškega, hkrati pa tudi spremljali galerijo slik, ki jih bodo organizatorji prenašali na stran s pomočjo UMTS povezave.

Dan, ko so buzz-wordi, kot so bluetooth, gps, gprs in umts dejansko pokazali nekaj uporabne koristi ...

9 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev