»

Microsoft izdal izvorno kodo .NET Frameworka

Microsoft - Microsoft je v četrtek kot obljubljeno izdal izvorno kodo .NET Frameworka.

Trenutno je izvorna koda najpogosteje uporabljenih "knjižnic" na voljo uporabnikom razvojnega okolja Visual Studia 2008 ( navodila za uporabo), namenjena pa je predvsem kot pomoč pri razhroščevanju, saj omogoča enostaven vstop (step-into) v notranjost knjižnic samega Frameworka.

Čeprav je koda na voljo pod Microsoftovo referenčno licenco, ki dovoljuje zgolj vpogled in uporabo za namene razvoja aplikacij, bo ta poteza nedvomno razveselila mnoge razvijalce, ki bodo tako lahko lažje razumeli delovanje frameworka in tudi pomagali pri njegovem razvoju.

Microsoft namerava postopoma izdati kodo še za ostale dele frameworka in omogočiti vpogled tudi izven Visual Studia.

30 komentarjev

Internet Explorer 7 le za XP

Slashdot - Microsoft je potrdil, kar smo pravzaprav že pričakovali. Prihajajoč brskalnik Internet Explorer 7 bo moč namestiti le na najnovejše Windows, tj. različico XP. Razloga, zakaj stari dinozavri, ki še vedno uporabljamo Windows 2000, ne bomo mogli uporabiti novega IE, sta po Microsoftovih besedah dva. Prvi je stadij, v katerem je trenutno podpora Windows 2000 (extended support), drugi pa povsem tehnične narave. IE7 bo vseboval nekatere varnostne popravke in izboljšave, ki se naslanjajo na funkcionalnosti drugega servisnega paketa za Windows XP, zato pod drugimi različicami ne bi delovale. Slashdot.

120 komentarjev

Nova luknja Internet Explorerja

Slashdot - Secunia je odkrila novo varnostno luknjo v najbolj razširjenem brskalniku na svetu. Napaka tiči v zloglasni komponenti ActiveX za urejanje DHTML, natančneje v nekaterih primerih uporabe funkcije execScript(). Omogoča izvajanje zlonamerne skriptne kode v uporabnikovem brskalniku, kar lahko InternetExplorerjevci™ tudi sami preskusite. Luknja je bila potrjena na v celoti zakrpanem (če smemo temu zdaj sploh še tako reči) Internet Explorerju na Windows XP SP1/SP2. Začasna rešitev je, da nastavite visoko stopnjo varnosti na internetu (kar onemogoči ActiveX v celoti).

37 komentarjev

Internet Explorer se izkaže pri pokvarjeni kodi

Slashdot - V spletnem dnevniku Microsoftovega programerja Larrya Ostermana, programerja pri Microsoftu že od časov DOS-a 4.0, so na Slashdotu zasledili zapis o obnašanju različnih spletnih brskalnikov, ko se le-ti spopadejo s pokvarjeno ali drugače nepravilno napisano HTML-kodo.

"Testiranje" je potekalo tako, da so brskalnikom dali različno "pokvarjeno" HTML-kodo in opazovali, kaj se zgodi. Na seznamu preizkušenih brskalnikov so se znašli Microsoft Internet Explorer, Mozilla, Opera, Lynx in Links.

Rezultati preizkusa so pokazali, da so se vsi brskalniki, razen Internet Explorerja, v takih primerih sesuvali iz večih razlogov, med katerimi so bila najpogostejši: nanašanje na neveljaven kazalec (NULL pointer reference), "buffer overflow"-napake ter splošno dolgo trajanje pri poizkusu obdelave narobe napisanega ukaza.
V primeru, da želite to poskusiti doma, je priložil tudi povezave do orodij, katera je uporabil za testiranje.

Hja, tako je, ko se Microsoft odloči testirati konkurenco.

12 komentarjev

Popravki za IE od sedaj samo za Windows XP

Slashdot - Microsoft se je odločil, da bo od danes naprej izdajal varnostne popravke samo za Internet Explorer za Windows XP in novejše sisteme. Tako je skoraj 200 milijonov uporabnikov, ali 49.2 odstotka, ostalo brez kakršnih koli varnostnih izboljšav za svoje Windows 2000, ME, 98 in 95, slednje pa je vse prej kot v skladu z Microsoftovimi obljubami o varnosti. Microsoft svojo odločitev utemeljuje z odgovorom, da je logično, da so najnovejše različice najbolj varne, obenem pa je zanikal, da izkorišča trenutno varnostno situacijo za monopoliziranje trga.

A če na situacijo pogledamo še iz druge luči - morda bo pa to pomenilo dodatnih 200 milijonov uporabnikov za alternativne brskalnike in večjo konkurenco za Microsoft. Sicer vam pa tudi ostane 'poceni' nadgradnja tako programske kot tudi s tem povezane strojne plati vašega računalnika.

29 komentarjev

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev