»

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v...

51 komentarjev

Obletnica XP SP2 in napoved za SP3

Slo-Tech - Te dni mineva leto dni od izida zloglasnega Service Pack 2 (krajše SP2) za operacijski sistem Windows XP. Prinesel je veliko novosti, poleg popravkov tudi izboljšanje varnosti (Security Center), žal pa tudi nekompatibilnost z nekaterimi napravami in programjem.

Te dni pa so na plan prišle informacije o naslednjem servisnem paketu - kot poročata zdnet.com in silicon.com, bi naj Service Pack 3 bil nared drugo leto, po izidu Windows Viste, ki je trenutno prioriteta. Realno to porine izid SP3 vsaj do božiča 2006 ali kar do spomladi 2007.

Bo tudi XP dočakal toliko servisnih paketov kot 2000?

13 komentarjev

Google ponovno napada.

Slo-Tech - Očitno je da ne mine dan brez dogajanja v Googleplexu. Po, recimo temu, uspešni splavitvi Google namiznega iskanja so se spravili nad knjižnice. Kar nekaj strani namreč poroča, da Google namerava v sklopu svojega iskalnika ponuditi vsebino petih ameriških knjižnic (Harvard, Stanford, Univerza v Michiganu, Univerza v Oxfordu in Javna knjižnica mesta New York (New York Public Library)) v digitalni obliki.

Uporabnik bo nad zadetki svojega iskanja dobil seznam knjižnih del, ki se tičejo te tematike. S klikom na delo bo dobil možnost prebiranja vseh javno objavljenih del oz. kratek povzetek vsakega avtorskega (torej s copyright-om zaščitenega) dela. Celoten projekt digitalizacije zna biti kar zalogaj za Google, saj samo univerza v Michiganu vsebuje 7 milionov del (Google ocenjuje da bo digitalizacija UM trajala šest let).

Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor MSN in Yahoo - v vsakem primeru je pa očitno, da so ostali iskalniki več ali manj tisti, ki Googlu sledijo.

Pa vi? Ste že kdaj...

17 komentarjev

Iskanje lokalno, drugič

News.com - V zadnjih preteklih mesecih se je Google začel pospešeno seliti na druga področja. Eden najbolj odmevnih kosov njihove programske opreme je bil gotovo Google desktop search, za katerega se je sicer izkazalo, da ima nekaj varnostnih lukenj, a je vseeno prišel v precej množično uporabo. Prav tako so se že pojavile govorice o izdaji svojega Instant messenger programa.

To pa seveda nikakor ni všeč njegovemu najbližjemu konkurentu, MSNju, saj mu število uporabnikov počasi, ampak vztrajno pada. Zato so se odločili za svojo protiofenzivo in to z izdajo svojega lastnega programčka za lokalno iskanje, ki deluje na podoben način kot Googlov. Samo orodje je bilo v razvoju že dlje časa, saj so tehnologijo predstavili že v juliju, medtem ko je izid Google Desktop Searcha vplival na to, da so razvoj pospešili ter točneje določili datum izida. Odločili so se, da bodo orodje izdali do konca tega leta in s tem neposredno konkurirali Googlu.

Medtem pa je tudi Yahoo! že objavil začetek razvoja...

11 komentarjev

Google Instant Messenger?

Slashdot - Silicon.com poroča, da bi naj Google razmišljal o izdaji svojega Instant Messenger programa.

Čeravno se špekulacije o tem pojavljajo že en čas, pa so sedaj doživele majhno potrditev in to pri izdaji Google Desktop Toola, o katerem je bilo že precej napisanega.

Namreč v tem programčeku je bilo opaziti vdelana podpora za google_im:// protokol kar je precej vzpodbudilo špekulacije, drugi "dokaz" pa je Googlov odkup podjetja Picasa ter njihovega IM programčka.

35 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

Microsoft lovi pisca virusov

Silicon - Gotovo se še spomnite virusne mrzlice, ko sta Blaster v večji in SoBig v manjši meri pustošila po širnem spletu. No, kasneje se je pojavilo nekaj izpeljank oz. predelav virusov, katerih avtorje so večinoma polovili, a še vedno ostaja uganka, kdo je prvotna virusa napisal in spustil v svet. Microsoft je tako danes razpisal 250.000 dolarjev nagrade za vsako informacijo, ki bo vodila do prijetja avtorja bodisi Blasterja ali SoBiga. Če nemara veste, kje se skrivata oba, pa boste dobili kar pol milijona, če boste seveda to informaciji delili z redmondskim velikanom. Več o tem.

21 komentarjev