»

Digitalno založništvo in filmski krasni novi val

Utrinek s Pipinega odprtega termina

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa vas v tem tednu vabi v svoje prostore na Spletne urice, ki bodo to sredo namenjene prihodnosti - prihodnosti digitalnega založništva. Amazonov e-bralnik Kindle je na pohodu (tudi kot aplikacija za PC, Mac in iPhone), iPad prihaja 3. aprila, konkurenca na področju e-bralnikov pa bo velika. O tem, kako so na (r)evolucijo založništva pripravljeni založniki in kaj nove platforme pomenijo za razvijalce, kdo od slovenskih založnikov bo prvi stopil na digitalni trg, bo govora v obliki diskusije oziroma okrogle mize v sredo ob 19. uri. Za tiste, ki ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo neposredni prenos v Kiberpipinem videoarhivu.

Torkovi Pipini odprti termini...

0 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

POT: Spyware

Kiberpipa - Večina uporabnikov se vsakodnevo srečuje z nadležnimi pritajenimi programi, ki prikazujejo reklame in zbiraje podatke o uporabi računalnikov. Dejstvo, da se večina domačih uporabnikov niti ne zna ubraniti še dodatno poslabša zdravje računalnikov. Predstavljeni bodo primeri različnih okužb in postopkov kako se jih ubraniti.

V torek, v Kiberpipi, ob 19 uri. Predaval bo Jožko Škrblin.

2 komentarja

POT: Poškodbe pri delu z računalnikom

Kiberpipa - So vas roke že kdaj bolele po dolgotrajnem tipkanju? Imate trd vrat in neprestano bolečine v hrbtu? Ali vas je samo strah, da boste nekoč zaradi česa naštetega trpeli? To ni reklama, je vabilo na predavanje o poškodbah pri delu z računalnikom. Tina Kogoj bo poleg poučnih vsebin tudi odgovarjala na vaša vprašanja ter vam svetovala glede vaših navad.

V torek, 16.11., ob 19. uri v Kiberpipi.

12 komentarjev

POT: Postavitev domačega omrežja

Kiberpipa - Ko si omislimo širokopasovni dostop do interneta se nam ponavadi sami od sebe postavita dve vprasanji: 1. kako omogočiti dostop do interneta več računalnikom hkrati ter 2. kako zavarovati naše domače omrežje pred zlobnimi vsiljivci z interneta. Na predavanju si bomo pobliže ogledali, kako lahko s pomočjo 'odsluženega' računalnika in nekaj spretnosti postavimo mrežni usmerjevalnik (router), ki bo naše domače omrežje povezoval z internetom in opravljal funkcijo požarnega zidu. Seveda bo vse skupaj poganjal operacijski sistem Linux.

Seveda se bo vse skupaj odvijalo v okviru Kiberpipinega odprtega termina, ki bo tudi tokrat v torek, ob 19h. Predaval bo Gašper Koren.

25 komentarjev

POT: Namizno založništvo v Linuxu

Kiberpipa - V torek, 2. novembra, bo ob 19h Boštjan Špetič predstavil namizno založništvo v Linuxu. V zadnjem letu je nekaj prostokodnih grafičnih programov za Linux končno doseglo uporabnost. Z njimi so letos poleti v ZDA celo začeli ustvarjati komercialen tednik. Predstavili bomo tri najpomembnejše med njimi (Scribus, Inkscape, GIMP - vsi tečejo tudi pod Windows) ter nekaj pomožnih orodij. Kot iztočnico za pogovor bomo pokazali še nekaj zanimivih izdlekov, ki so jih uporabniki po svetu naredili s temi orodji.

Vljudno vabljeni na predstavitev v Kiberpipo, vroč čaj in kakšno mandarino ali dve.

5 komentarjev

POT: Kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

Kiberpipa - Prejšnji teden ste zelo dobro sprejeli načrtovani Pipin odprti termin, ki se odvija vsak torek ob 19. uri v prostorih Kiberpipe. Po razmeroma teoretičnemu uvodu si bomo ta teden pogledali bolj praktične napotke za povezovanje operacijskih sistemov Windows in Linux s pomočjo protokola Samba.

Poskus deljenja datotek med različnimi operacijskimi sistemi s pomočjo Sambe v domačem okolju je za marsikoga boleča izkušnja, ki jim da občutek, da so stvari nepotrebno zahtevne. Gašper Žejn bo v svojem predavanju predstavil orodja, ki pridejo priložene novim Linux distribucijam, in napotke, kako jih uporabljati. Predstavljeni bodo tudi razni načini, kako lahko naš sistem samodejno odkrije, kaj vse teče na omrežju in znotraj sistema samodejno predpripravi povezave, da je kasnejše povezovanje hitro in preprosto.

Gašper Žejn bo tako vodil predavanje, kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

9 komentarjev

Pipini odprti termini

Kiberpipa - V Sloveniji primanjkuje pravih srečanj uporabnikov Linuxa in ostalih odprtih izdelkov (Openoffice.org, Scribus, Cinelerra, ...), na katerih bi lahko delili izkušnje med seboj in se skozi predavanja udeležencev tudi seznanili s kakim novim trikom ali programom.

To praznino bomo v Kiberpipi zapolnili z rednimi tedenskimi odprtimi srečanji, na katerih bomo vsak teden organizirali predavanje, nato pa bo sledilo druženje med uporabniki in izmenjava izkušenj. Pipini odprti termini so namenjeni vsem, ki se srečujejo ali pa si šele želijo seznaniti z odprtimi tehnologijami, saj so idealno mesto da dobijo več informacij ter se "v živo" pogovorijo o problemih.

Kot uvod v Kiberpipina odprta srečanja bo v torek, 12.10.04, ob 19.00 uri Jure Čuhalev predstavil nekaj pomembnih korakov, kako se lotiti raziskovanja novega izdelka. Predavanje, ki ima v mislih predvsem kako se spoprijeti s prvim prehodom na Linux, vendar so postopki primerni za katerikoli odprtokodni program. Predznanje ni potrebno.

45 komentarjev

Zbirka trikov in napotkov za optimizacijo Windowsov

Jaz - Andrej mi je danes poslal eno res uporabno povezavo, ki jo moram res deliti z vami. Gre za ogromno stran, ki je polna najrazličnejših trikov in napotkov za optimizacijo in boljše delo z Windows (9x, NT, 2k...) operacijskimi sistemi. Stran je resnično grda in zabasana, toda odlične vsebine jih res ne gre odrekati. Res vam moram predlagati, da zberete pogum in se poglobite vanjo... izplačalo se bo! Še enkrat thnx, Andrej!

3 komentarji