»

Delež Internet Explorerja padel pod 90%

BBC - Onestat.com sporoča, da je po njihovi analizi tržni delež najpopularnejšega brskalnika padel pod 90%. V pol leta je Microsoftov brskalnik tako izgubil kar 5 odstotonih točk. Čedalje bolj viden delež uporabnikov mu kradejo brskalniki, zasnovani na Mozilli, skupaj že 7,35%. Med temi jih največ uporablja Mozilla Firefox, skupaj 4,58%, kar je več od Internet Explorerja 5. Firefox 1.0, ki ga je v dobrih dveh tednih preneslo 6 milijonov uporabnikov, uporablja manj kot 1,8% deskarjev. Opera je pristala na 1,3% uporabnikih.

90 komentarjev

Firefox 1.0 RC 1

Mozillazine - Izšla je ena izmed zadnjih različic priljubljenega brskalnika pred splavitvijo različice 1.0. Firefox 1.0 RC 1 je nadgradnja predstavitvene izdaje Firefoxa 1.0 PR in ne prinaša novih zmogljivosti, odpravlja pa 250 hroščev.

Uradne najave prvega kandidata za končno različico še ni, zato se za prenos odpravite na strežnik FTP, kjer je zbranih tudi nekaj lokaliziranih različic in med njimi so tudi slovenske (XPI, Linux, Windows, Mac OS X). Veseli bomo, če boste preskusili slednje.

Pred kratkim je bil posodobljen tudi načrt za izdajo naslednjih različic Firefoxa. Firefox 1.0 naj bi tako izšel 9. novembra (11/9).

9. novembra bo splet spet naš!

12 komentarjev

Firefox naskakuje 10-odstotni delež

OSNews - Tiskovni predstavnik Mozilla Foundation, Bart Decrem, je v pogovoru za ZDNet UK izjavil, da pričakuje 10-odstotni tržni delež Firefoxa ob koncu leta 2005. Na podvig kaže tudi število prenosov brskalnika, saj je različico 0.8 v štirih mesecih preneslo 3,3 milijone uporabnikov, 0.9 v treh mesecih 6,5 milijonov in 1.0 PR 5 milijonov v le enem mesecu. Tudi ZDNet UK sam zaznava občutno porast uporabnikov Firefoxa oz. Mozille, saj jih je bilo februarja 9, oktobra pa kar 19 odstotkov. CNET News.com in W3Schools.com zaznavata enak trend.

28 komentarjev

Celostranski oglas Firefoxa v The New York Times?

Slashdot - Razvijalci in podporniki Mozille so se lotili najobsežnejše oglaševalske kampanije doslej. S skupnimi močmi bodo poskušali zbrati vsoto denarja, s katero bodo zakupili oglas v dobro znanem časopisu The New York Times. In to ne kar običajen oglas, pač pa oglas čez celo stran. Kampanija se je pravkar začela, namenjena pa ni le oglasu, ampak celotni splavitivi različice 1.0. Imena darovalcev bodo del oglasa. Podrobnosti!

Oglas bo seveda namenjan prihajajoči različici 1.0 brskalnika Firefox, ki je po nestrpnosti čakanja celo presegla praznovanje Mozille 1.0. Na strani Spread Firefox poleg omenjenega oglasa zbirajo tudi prijave za udeležbo na zabavah ob izidu Firefoxa 1.0, lahko pa se prijavite tudi kot organizator zabave. Na voljo so tudi številni gumbi za promocijo Firefoxa, število prenosov zadnje različice pa je že krepko preseglo 5 milijonov.

15 komentarjev

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Netscape se vrača

Mozillazine - Slo-Tech, 16. julij 2003: AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille.

Tako se je končala zgodba zbirke programov Netscape, ki je od navedenaga trenutka naprej začela toniti v pozabo. A ne za dolgo. Razlog ni v tem, da marsikateri uporabnik, predvsem v podjetjih, še vedno uporablja Netscape za obiskovanje spletnih strani in branje elektronske pošte. AOL, lastnik Netscapa, se je po zanimivem toku dogodkov namreč odločil, da v začetku poletja vendarle izda novo različico Netscapa, ki bo temeljila na najnovejši Mozillini tehnologiji.

7 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

Deset let Pentiumov

X-Bit Labs - Skorajda smo pozabili omeniti za vse nas zelo pomembno obletnico. V mesecu marcu namreč mineva deset let, odkar so na tržišče prvič prišli Pentium procesorji. Daljnega 22. marca 1993 je Intel prvikrat na trg poslal Pentium procesorje, takrat tikatakajoče pri skromnih 60 in 66 MHz, grajene v 0,80-mikronski tehnologiji s tremi milijoni tranzistorjev. In uspešno ime se je obdržalo celo desetletje. Bodo procesorji znamk Prescott in Tejas še vedno nosili legendarno ime Pentium? Preglednica vseh Penitum procesorjev do danes.

35 komentarjev

StarOffice: Dodaj v košarico

The Register - Po prevzemu izdelka StarOffice od podjetja StarDivision, je Sun Microsystems uvedlo dobrodošlo novost v 'cenovni' politiki: zastonjskost tudi za komercialne uporabnike.

S težko pričakovano 6. izvedenko pisarniškega paketa, ki v prenekaterih pogledih uspešno konkurira (razen verjetno najpomembnejšemu: uporabljanost) Microsoftovemu Office-u, pa se bo tovrstna politika končala. Sun namreč kani prodajati licence. Cene trenutno še niso znane, je pa jasno, da bodo morale biti veliko nižje od onih pri najbolj znanem konkurentu. Izjema je pak platforma Solaris, za katero bo skupek programja na voljo kot zastonjska 'nadgradnja'. No, v jok nikar. Projekt OpenOffice.org bo živel in se razvijal vzporedno s komercialnim bratom, le brez programja za podatkovne baze.

8 komentarjev