»

Novinca v družini AMD Polaris: RX 470 in RX 460

Slo-Tech - AMD je predstavil še dve novi grafični kartici na arhitekturi Polaris, ki v nižjem cenovnem razredu dopolnjujeta RX 480. Na E3 PC Gaming Show so RX 470 napovedali kot idealno kartico za "igranje v 1080p", ki je v bistvu malo oskubljena RX 480. Po drugi strani je RX 460 namenjena uporabi v varčnejših sistemih (uradna dikcija je "hladna in učinkovita rešitev za e-šport"), saj je njena deklarirana poraba največ 75 W, je povedala AMD-jeva izvršne direktorica Lisa Su.

Podrobnih tehničnih specifikacij niso razkrili, zato si moramo pomagati z že poznanim in s špekulacijami. Vemo, da bo RX 480 stal 200 dolarjev, RX 470 in RX 460 pa manj. RX 460 sede v eno PCI-E režo in nima dodatnega priključka za napajanje, kar priča o šibkejših...

196 komentarjev

Prvi Polaris je tu kot Radeon RX 480

AnandTech - Na tajvanskem Computexu je AMD predstavil prvo grafično kartico, ki uporablja grafični procesor nove generacije Polaris 10 (Ellesmere XT). Zanimivo je, da gre za kartico nižjega srednja razreda, saj bo Radeon RX 480 od konca meseca naprodaj za 200 dolarjev.

Radeon RX 480 ima 2304 tokovne procesorje (stream processor), frekvenco 1266 MHz, 4 ali 8 GB (odvisno od modela, 8-GB bo kakšnih 40 dolarjev dražji) pomnilnika GDDR5 z 2,0 GHz na 256-bitnem vodilu in zmogljivost okrog 5,5 teraflops. Kot smo pričakovali, je zgrajena v 14-nm tehnologiji FinFET. Podpira tehnologijo Freesync za glajenje izrisa sličic in priklop DisplayPort 1.3/1.4. Čisto vseh podrobnosti AMD še ni izdal, tako da ne poznamo števila teksturnih enot, ROP-ov in točne...

539 komentarjev

Flash z grafičnim pospeševanjem

Pred in po strojnem pospeševanju

vir: engadget
engadget - Najnovejša beta različica Adobovega Flasha, ki je označena s številko 10.1 ter je na voljo za Linux, OS X in Windows, že prihaja s podporo grafičnemu pospeševanju. Zaenkrat sicer to velja le za različico, namenjeno operacijskim sistemom Windows, ki pospešuje le video vsebine, enkodirane v format h.264. Za izkoriščanje grafičnega čipa boste seveda potrebovali primerno strojno opremo, saj ni mogoče izkoristiti kar kateregakoli grafičnega čipa. Najbolj so na udaru uporabniki netbookov zaradi zastarelega čipa GMA 950, ki, jasno, ni podprt.

Podprte so na drugi strani vse grafične kartice iz ATIjevih serij 4000 in 5000 ter v primeru matičnih plošč še serije 3000. Pri konkurentih, nVidii, ki je pravzaprav pionir izkoriščanja grafičnih jeder za preračunavanje takšnih in drugačnih podatkov, so načeloma podprte vse grafične kartice od serije 8000 naprej, vključno z...

53 komentarjev

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij

Vezno čipovje nVidia

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidiini načrti, da bi izdelala vezno čipovje za podnožje LGA-1156, so očitno propadli. Ker jim Intel ni izdal licence za vodilo QPI, niso mogli izdelati veznega čipovja za zmogljivejše podnožje, LGA-1366, a so trdili, da že imajo licenco za vodilo DMI. Slednje je Intel že uporabljal za komunikacijo med severnim in južnim mostom na starejših platformah, Core i5 (in Core i7) procesorji pa že vsebujejo severni most. Logično je torej, da je Intel za komunikacijo procesorja s preostalim veznim čipom uporabil kar DMI.

Po besedah nVidie je Intel javnosti podajal napačne informacije, npr. da nVidia nima DMI licence. Zeleni zato menijo, da bi bilo skorajda nemogoče tržiti njihova vezna čipovja...

56 komentarjev

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

Nvidia in nova vezna čipovja

The inquirer - Nvidia pripravlja nova vezna čipovja, ki pa za razliko od slavnega Nforce 4 ne bodo na voljo v obliki enega čipa, ampak bo tokrat rešitev bolj klasična - torej severni in južni mostiček. Nov izdelek bo slišal na ime Tforce, na voljo bo pa v dveh izvedbah.

Severna mosta bosta dva - in sicer bosta oba imela integriran grafični krmilnik, kar v tem primeru pomeni okleščen GF6200 TC, ki bo imel na voljo le dva cevovoda in bi naj konkuriral ATI-jevemu Radeon Xpress 200. Bo pa boljša izvedba, Tforce 6150 za razliko od Tforce 6100 podpirala še Pure Video in PCIe režo za zunanjo grafično kartico.

Prav tako bosta na voljo dva južna mostička, poimenovana Nforce 420 in Nforce 410. Nforce 420 bo vseboval podporo za štiri S-ATA priključke, Gigabit LAN in RAID, medtem ko bo Nforce 410 podpiral dva S-ATA priključka, RAID in 10/100 Mbit LAN vmesnik.

12 komentarjev

VIA P4M800 Pro

The Register - Via je pričela z razpošiljanjem novega veznega čipovja za cenejše rešitve v navezi z Intelovimi procesorji, poimenovanega P4M800 Pro.

Novo vezno čipovje podpira DDR2, hitrosti FSB do 1066 Mhz, vsebuje grafično jedro S3 Unicrome Pro s podporo HDTV ter SDTV, DVI in VGA izhodim, na voljo pa je tudi podpora za zunanje AGP vodilo.
Južni mostiček sliši na ime VT8237R+ in podpira Via Vinyl Audio 5.1, do štiri IDE naprave in dva S-ATA priključka. Poleg tega ima integriran še 10/100 Mbps mrežni vmesnik in lahko upravlja z do osmimi USB 2.0 napravami.

1 komentar

Nova ATi Radeon Xpress nabora

The Register - Že nekaj časa je znano, da pri ATi delajo na svojem veznem čipovju. Pravzaprav gre za dve različni čipovji s kodnima oznakama RS480 in RX480.
Sedaj se je razvoj končal in pri ATiju že razpošiljajo prve primerke za proizvodnjo. V duhu marketinške terminologije so jih preimenovali v Radeon Xpress 200 in 200P. Skupno jima je to, da sta v prvi vrsti namenjena Athlonom 64 ter močnejšim Sempronom, vsebujeta PCI Express podporo ter vgrajen grafični čip, ki nudi popolno podporo DirectX 9.0 in Vertex ter Pixel shaderem 2.0.

Med opremo spada pri vsakem ena PCI-E 16x reža, ki bi naj po novem nadomestila AGP vodlo, štiri PCI-E 1x za dodatne kartice, še vedno pa podpirata tudi PCI standard. Med izhode lahko prištejemo VGA in DVI, AC 97 osemkanalni zvok, do osem USB 2.0...

17 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

Izboljšanje hlajenja veznega čipovja

Tech Patrol - No tole pa je za začetnike zelo dober članek. Pove in pokaže nam, kako izboljšati hlajenje veznega čipovja, dodam pa lahko, da se tako izboljša hlajenje kateregakoli čipa.
Proizvajalci so ponavadi škrti s termalno pasto, tako da pomaga že samo nanos le te med čip in hladilnik. Če koga to zanima, zve vse detajle tukaj. Dodal bi samo še tole, po mojih izkušnjah, je dal tip v tem članku na čip preveč termalne paste.

0 komentarjev

Prava izbira veznega čipovja za Linux

AnandTech - Linuxaši se še vedno (po vsem tem času [;)]) morate ubadati s pravilno izbiro komponent za vaš operacijski sistem, saj so ene precej bolje podprte od drugih. Pazljivi morate biti celo pri čipovjih, saj je pravilna izbira včasih kritičnega pomena. No, izbiro vam bo zagotovo olajšal ta članek na AnandTechu, v katerem so raziskali vpliv veznega čipovja na performanse in splošno delo v Linuxu. Priporočljiv ogled za vse linuxaše.

0 komentarjev