»

krugle

Wired News - Naslednji mesec bo splet izzvala nova storitev krugle, iskalnik posvečen odprtokodnim projektom. Specializiranost bo prinesla možnost (eksplicitnega) iskanja po dokumentaciji ali izvorni kodi. Najuporabnejša novost pa je nedvomno kombinacija dodajanja lastnih zaznamkov k najdenemu, zdrževanje zanimivih zadetkov v lastno zbirko in deljenja slednje z drugimi.

Bo takšna storitev omilila NIH sindrom med odprtokodniki?

7 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

Gmail in Yahoo!Mail z novostmi

Google News - Novosti ponudnikov brezplačnih računov elektronske pošte se na srečo vrstijo dan za dnem. Google je storitvi Gmail dodal možnost dostopa do računa preko protokola POP, tako da lahko pošto odslej prebirate v vašem priljubljenem poštnem odjemalcu. Prav tako je nova možnost posredovanja pošte na drug poštni račun. Zaspal pa ni niti Yahoo!, ki je med velikimi tremi doslej ponujal še najmanj prostora. V prihodnje si bo delil drugo mesto, saj je kapacitete povečal na 250 MB.

Pred leti so nekateri vodilni ponudniki ukinjali brezplačne račune elektronske pošte, Yahoo! in Hotmail pa sta zmanjšala kapacitete. Pesimisti so napovedovali, da se čas brezplačne elektronske pošte izteka, a vse dvome o tem je razblinil Gmail.

Če ne drugega je prav gotovo sprožil revolucijo med glavnimi ponudniki brezplačnih računov elektronske pošte. Ko je predstavil račune s kapaciteto 1 GB, je Yahoo!Mail svojih 4 MB dvignil na 100 MB, Hotmail pa 2 MB na 250 MB.

Zaradi odličnega vmesnika bi bil Gmail gotovo...

32 komentarjev

Kmalu Slo-Techova trgovina glasbe?

Google News - Očitno je prodaja glasbe po internetu zažarela v vsem svojem sijaju. Potem ko se je uveljavil Applov iTunes, ki sicer ni bil pionir na tem področju, se je kmalu pojavila močna konkurenca v obliki Microsofta, Yahoo!-ja in še koga. Zdaj se jim je pridružila še storitev EasyMusic.com, ki jo predstavlja Stelios Haji-Ioannou, ustanovitelj letalske družbe EasyJet in prvi mož podjetja easyGroup. Pravzaprav bo Haji-Ioannou samo uporabil obstoječo storitev Wippit, ki jo bo ponujal pod svojo blagovno znamko. Tako kot pri poletih se lahko tudi tu nadejamo poceni storitev, saj bodo pesmi na voljo že od 45 centov naprej. Podrobnosti!

V Sloveniji nobena od omenjenih storitev ne deluje ...

14 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Bo Apple prisiljen podražiti pesmi iz svoje glasbene trgovine?

MacWorld UK - Apple bo morda prisiljen zaprti svojo glasbeno trgovino, v kateri stanejo posamezne pesmi 0.99$ in jih je do zdaj prodal že več kot 50 milijonov. Zakaj? Zaradi pohlepa, ki ga velike glasbene založbe že tako ali tako stresajo nad (ne-)kupci. Slednje namreč mislijo, da je cena, po kateri Apple prodaja glasbo, prenizka in kot protiukrep temu zahtevajo podražitev na 1.25$ ali celo 2.49$. Večina strokovnjakov je mnenja, da bo takšen korak končal celotnen trg legalne prodaje glasbe preko interneta. Le upamo lahko, da se kaj takšnega ne bo zgodilo, saj bomo sicer izgubili enega izmed "draguljev" današnjega interneta. Klik!

Na novico nas je opozoril PicNiK.

8 komentarjev

WB bo ponudil svoje filme preko interneta

SiliconValley.com - Vse bolj se zdi, da se bodo tudi razni filmski studii začeli posluževati podobnih taktik, kot jih uporablja glasbena industrija - svoje izdelke bodo začeli ponujati preko interneta v zameno za nekaj dolarjev. Kot poroča SiliconValley.com, bo Warner Bros preko interneta ponudil nekaj svojih velikih uspešnic, kot so Harry Potter and the Sorcerer's Stone in Mars Attacks, preko servisa CinemaNow.

Na žalost pa za nekaj dolarjev ne bomo dobili "polne različice" filma, ampak tako, ki bo po 24-ih urah prenehala delovati. 700 megazložni filet, ki smo ga prenesli iz interneta pa bo po izteku 24-ih ur le neuporaben skupek ničel in enic, ki bo odžiral dragocen prostor na disku, dokler ne bomo ponovno plačali licenčnine. Kako se bo WB-jeva ponudba filmov obnesla preko interneta bo pokazal čas, ampak če vprašate mene, boste za precej manj denarja še vedno odnesli več, če si film ogledate na DVD-ju ali v kinu.

4 komentarji