»

AMD drugi najpomembnejši igralec brez livarne

Expreview.com - AMD se je z ločitvijo svojih livarn na hitro zavihtel na kar drugo mesto med proizvajalci polprevodniških čipov, ki nimajo svojih livarn. Drugo mesto je lani držal Broadcom, ki je bil leto poprej (2007) tretji, saj ga je takrat prehitela nVidia. Lani sta mesti zamenjala (Broadcom, kot rečeno, drugi, nVidia pa tretja), medtem ko je le-ta letos padla na le 5. mesto. Dve mesti, na račun nVidie in Marvella, je pridobilo in se zavihtelo na četrto mesto najvišje uvrščeno tajvansko podjetje, MediaTek.

Kralj med brez-livarnimi podjetji je zadnja tri leta Qualcomm, ki ima letos s 6,5 milijarde dolarji prihodkov od prodaje za kar milijardo dolarjev prednosti pred AMDjem. Zanimivo je, da sta (od pred...

10 komentarjev

Igranje 3D iger na Linuxu

Hardware Upgrade - Vsem znani odprtokodni operacijski sistem na mnogih področjih s številnimi inovacijami prehiteva Okna, ena utrdba pa zaenkrat ostaja še neosvojena. Uganili ste, to so igre. Praktično vse, ki so trenutno na trgu, so namenjene operacujskemu sistemu Windows, za alternative pa obstaja le peščica naslovov. Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX, pa tudi tiste, zgrajene na osnovi OpenGL, niso zmeraj podprte. Dosegljivi naslovi so ponavadi le največji (od prastare kvake pa do novejših Unreal Tournament 2004 in Doom III), ki si nočejo privoščiti enostavne izgube dela trga, tako da je izbor zelo boren. Po kvantiteti je Linux torej daleč zadaj, a še vedno ostaja odprto vprašanje o dejanskih grafičnih zmogljivostih....

16 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

Prihaja ATI Radeon X700

X-Bit Labs - Na internetu so se pojavile govorice o prihodu ATIjevega grafičnega procesorja Radeon X700, kodno imenovanega tudi R410. ATI cilja na izdajo omenjenega grafičnega procesorja sredi septembra in bo namenjem srednjemu razredu grafičnih kartic. X700 bo prevzel več lastnosti svojega večjega brata X800, kodno imenovanega tudi R420, vendar bo imel za razliko od slednjega le 8 cevovodov. Grafični procesor bo narejen v 0.11 mikronski tehnologiji, s čemer bodo znižali stroške materiala in proizvodnje. Tako ATI cilja na delovne frekvence procesorja okoli 500Mhz. Kot kaže se je ATI nekoliko ustrašil nVidiine serije kartic Geforce 6600 (GT), ki bi bile prehuda konkurenca Radeonu X600, ki je le nekoliko izboljšana različica grafičnega procesorja RV350, ki poganja Radeone 9600. Celotna novica

13 komentarjev

NVIDIA GeForce 6600 GT na preizkušnji

Slo-Tech - Na znani strani Tom's hardware guide so v kremplje dobili nove modele Nvidiinih kart, adutov v boju s Kanadskim ATI-jem. Kartica se je (presenetljivo) dobro odrezala v vseh danih torturah in nabrisala Radeona x600xt z levo roko. Sicer ATI ne počiva, saj njegovi nadzorniki delavce prav veselo bičajo in priganjajo h gradnji še večjih piramid ... Khm, še hitrejših grafikulj za masovno uporabo, kot je npr. x700. A do nadaljnega NVidia vodi.

Mogoče še utrinek iz enega zanimivejših testov; v Doom3 pri resoluciji 1024×768 6600GT zmagoslavno nabriše tudi ATIjevega favorita x800xt. Sicer zgolj za 0,1 sličico na sekundo, a glede na to, da sta kartici različnih razredov, je ta rezultat odličen. Še povezava do celotnega preskusa.

Na test nas je opozoril tudi ricola78, ki je predstavil članek na AnandTech.

19 komentarjev

Specifikacije GeForceaFX 5700

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno že znano, namerava nVidia to jesen rahlo prenoviti svojo ponudbo grafičnih kartic, tako da bo lahko dostojnejši tekmec ATi-ju. GeForceFX 5600 (NV31) se bo tako poslovila, saj jo bo nasledila inačica 5700 s kodnim imenom NV36. Tu so najverjetnejše specifikacije, ki pa so še vedno neuradne:
  • 82 milijonov tranzistorjev,
  • štirje cevovodi
  • 500 MHz GPU in ~325 MHz pomnilnik,
  • 0,13-mikronska tehnologija izdelave.
Kaže torej, da bo NV36 rahlo hitrejša od NV31 in Radeona 9600 Pro predvsem v pomnilniško zahtevnih operacijah, medtem ko se bo tehtnica prevesila na stran Radeona pri delu s Pixel Shaderju 2.0, ki jih je ATi res odlično implementiral. Tu.

3 komentarji

Prerojeni ATI Radeon 9500 Pro

AnandTech - Kot je že kar nekaj časa v navadi v računalniški industriji, se novi izdelki predstavljajo tudi po več mesecev pred njihovo dejansko dobavljivostjo v trgovinah. ATI tu ni nobena izjema, saj za Radeona 9500 Pro vemo že kar nekaj časa, vendar pa šele sedaj dejansko prihaja na prodajne police. Če ste komaj čakali nanj, je to vsekakor dobra novica, a počakajte, to še ni vse: ATI ima za vas pripravljeno še eno zelo prijetno presenečenje.

Kot kaže so se pri kanadskem proizvajalcu grafičnih kartic odločili, da bodo iz njihovega Radeona 9500 Pro iztisnili še nekaj več hitrosti, da bo lahko uspešnejše konkuriral GeForce4 družini kartic (in morda celo svojemu bratu 9700?). Kot so ugotovili na AnandTech-u, so pri ATI-ju izdelali optimizirano vezje za 128-bitni spominski vmesnik, mu omogočili namestitev celotnih 128 MB spomina ter zamenjali Samsungove pomnilniške čipe za Hynixove. Prvi testni primerki so bili namreč posajeni kar na čipovje močnejšega 9700 Pro in so imeli le 64 MB pomnilnika....

12 komentarjev

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

ATI spet odgovarja nVidii

X-Bit Labs - ATI, kanadski proizvajalec grafičnih kartic, ki je s svojim Radeonom 8500 pošteno zmešal štrene nVidii, načrtuje bližnjo prihodnost z osvežitvami Radeona 8500. Marca kani namreč nVidia izdati svoj novi procesor NV25, ki, ne le da bo delal na mnogo višjih frekvencah tako pomnilnika kot procesorja, bo vgrajeval tudi nove funkcije. ATI s svojim prihajajočim čipom R300 še ne more odgovoriti, ker ga imajo v načrtu razviti in izdati do poletja leta 2002 (kar se lahko zlahka prestavi na zgodnjo jesen). Kaj mora ATI storiti, da bo še vedno konkurenčen? X-bitovci pravijo, da bo ATI osvežil linijo produktov, temelječih na R200 čipu tako, da bo pohitril pomnilnik in procesor na vrtoglavih 300 MHz. A le kje bo ATI dobil 300 MHz DDR pomnilnik?

7 komentarjev