»

Intelov Light Peak že prihodnje leto

Kabel za Light Peak

CNet - Intel je prve prototipe svoje nove tehnologije Light Peak pokazal septembra. Gre za novo komunikacijsko vodilo, ki naj bi s prenosom podatkov med napravami v računalniku prek optičnih kablov nadomestilo gomilo različnih vodil v današnjih sistemih. Light Peak ne bo nadomestil le USB-ja, temveč bo uporaben tudi za povezavo zaslonov, pripravo omrežja in podobno. Intelovo čipovje pa bo skrbelo, da so bodo raznovrstni podatki pošiljali z ustrezno prednostjo. Intelove smele ideje so z njim zamenjati USB, Firewire, DVI, HDMI, DisplayPort in Ethernet. Tehnologijo bodo poskusili standardizirati prek USB Implementers Foruma. Kljub drznim napovedim Intel nove tehnologije ne odriva v nedoločljivo prihodnost, ampak hrabro napoveduje pojav na trgu...

16 komentarjev

GT200 s porabo 250 W

več strani - Fudzilla poroča, da naj bi poraba nVidiinega grafičnega jedra z oznako GT200, na katerem naj bi temeljila grafična kartica GeForce 9800 GTX, znašala kar 250 W. Do tega zaključka so na omenjeni strani prišli zaradi dejstva, da bo omenjeno jedro izdelano v 65-nanometerski tehnologiji, vsebovalo pa bo preko milijardo tranzistorjev. Hkrati z veliko porabo po tako jedro potrebovalo tudi zmogljiv hladilnik za odvajanje toplote.

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj nVidia ne preide na 55-nanometersko tehnologijo, kot je to storil njen konkurent AMD. Odgovor se skriva v zapletenosti prehoda, tako naj bi nVidia ostala na 65-nanometrih in s tem preprečila morebitne težave z novim jedrom ter s tem povezane zamude predstavitev nove grafične kartice. Le ta naj bi luč sveta zagledala v drugi polovici letošnjega leta, takrat pa naj bi tudi AMD predstavil svoj R700. Več o tem si preberite na Hartware.net.

46 komentarjev

NEC in vodno hlajeni prenosniki

Frosty Tech - NEC je predstavil (po lastnih besedah) najtanjši sistem vodnega hlajenja, ki je namenjen prenosnikom. Sistem je sestavljen iz piezoelektrične črpalke, ki je integrirana z rezervoarjem in z aluminijasto ploščico s kanalom za pretok vode, ki s procesorja prenaša odvešno toploto.

Rešitev bi naj bila sposobna odvesti 80W toplote, kar je vsekakor dovolj za hlajenje prenosnega računalnika, obenem pa črpalka zagotavlja dober pretok vode in s 30dB glasnoti pri delovanju tudi ni preglasna. In še slikica sistema:

14 komentarjev

Dvojedrni procesorji v 2005

Slo-Tech - Zelo vroča tema v naslednjem letu bodo vsekakor dvojedrni procesorji. Izraz "dvojedrni" pravzaprav pomeni, da bomo imeli dve jedri na eni sami procesorski ploščici in preprosto povedano je to le malce bolj napredna oblika dvoprocesorskih sistemov, saj omogoča paralelno procesiranje s samo enim procesojem (torej ne potrebujemo osnovne plošče za dva procesorja), poleg tega pa lahko obe jedri tudi neposredno dostopata do registrov drugega.

AMD in Intel ter tudi VIA so napovedali in tudi že demonstrirali svoje dvojedrne procesorje. Na Xbitlabs so napisali zanimiv članek, ki govori o specifičnih implementacijah "dual-core" procesorjev AMD, Intel in VIA. Poleg tega pa lahko izvemo tudi še...

25 komentarjev

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit...

28 komentarjev

Intel na 65 nanometrih

Digit Life - Intelu je spet uspel korak stopničko višje, kar se tiče velikosti procesa izdelave čipov. V prodajo so namreč prišli prvi statični RAM s kapaciteto 4 Mbit in tehnologijo izdelave vsega 65 nanometrov.

Novost prinaša približno 30 odstotno zmanjšanje tranzistorjev glede na 90 nanometerski proces. Vendar pa je za zdaj Intel s tem kvečjemu sledil Moorovemu zakomu, saj zaenkrat Intel še ne namerava začeti z masovno proizvodnjo teh čipov pred letom 2005.

Pri izdelavi teh čipov so se morali zateči že k posebnim trikom pri izdelavi kot so druga generacija raztegnjenega silicija (strained silicone), bakrenim notranjim povezavam in k uporabi posebnih dielektrikov, saj znaša širina vrat v posameznem tranzistorju le 35 nanometrov.

Podrobneje so se temu postopku posvetili na Digit-Life-u

8 komentarjev

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev

Intel predstavil mikroprocesor

X-Bit Labs -

Intel je včeraj uradno najavil svoj resnično mikroprocesor, ki bo uporabljal posebno "wireless-Internet-on-a-chip" tehnologijo, česar raje ne bi slovenil. Nov procesor bo po zagotovilih Intela prvi, ki bo povezaval strateško pomembne funkcije mobilnikov s funkcijami žepnikov.

Zadeva je zaenkrat poimenovana Intel PXA800F, a se utegne ime še spremeniti; verjetno v očem kaj prijaznejšega. Procesor bo tekel pri 312 MHz, sodeloval pa bo s polmegabajta SRAM pomnilnika. Proizvodnja posameznih primerkov se je že pričela, masovno proizvodnjo pa pričakujemo v tretji četrtini leta. Priporočena cena je 35 dolarjev za kos v paketih po 10.000 procesorjev. Tukajle!

0 komentarjev

Intelova brezžična miška

EverythingUSB - Podjetje Intel se nam je močno vtisnilo v spomin s svojimi procesorji, procesorskimi nabori (chipseti), matičnimi ploščami, mrežnimi karticami, potem pa se seznam Intelovih produktov, ki so znani velikim množicam ljudi, počasi konča. Vendar pa je Intel vedno hotel biti vsestranski proizvajalec, zato so se preizkusili tudi s svojimi tipkovnicami, miškami in igralnimi ploščki (gamepadi). Žal so vse te Intelove naprave ostale precej prezrte, saj se je Intel vedno bolj usmerjal v oglaševanje svojih čipov, kot pa v cenene tipkovnice, miške in ostalo potrošno robo. Morda je imel Intel celo prav, de ni pretirano vlagal v oglaševanje prej omenjenih izdelkov, saj nekateri enostavno ne morejo ven iz povprečja. Tako se je zgodilo tudi z Intelovo Wireless Series miško, ki je ima sicer nekaj odlik (dober softver in simetričnost, ki naredi miško uporabno tako za levičarje, kot za desničarje), vendar žal ne prinaša nobenih revolucionarnih novosti. Zato je ta novica mišljena bolj kot zanimivost,...

1 komentar