»

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.1

Slo-Tech Linux 2.1

Slo-Tech - Po torkovi predstavitvi v Kiberpipi je tudi na internet prišla zadnja različica Slo-Tech Linuxa z zaporedno številko 2.1. Tokrat v dveh različicah - ena z 2.4 in druga 2.6 jedrom ter obilico drugih izboljšav v samem srcu sistema. Žal tako dramatične izboljšave prinašajo tudi težave, tako da objavljamo obe. Poleg tega smo tudi prenovili grafično podobo ter posodobili aplikacije.

Zaradi velikega zanimanja ter razvoja P2P tehnologij smo se odločili, da bo ta različica na voljo samo preko bittorrenta.

Slo-Tech GNU/Linux V2.1 [kernel 2.4]
Slo-Tech GNU/Linux V2.1 [kernel 2.6]

41 komentarjev

Trčenje galaksij

vir: ESA
Slashdot - Mednarodna ekipa znanstvenikov je danes objavila, da so opazovali največje trčenja dveh gruč galaksij doslej. Dogodek, ki ga je posnel XMM-Newton observatorij, po količini sproščene energije prekaša le Veliki Pok. Ob tem so nastale hurikanom podobne razmere z več sto milijonov stopinj vročimi udarnimi valovi, ki potujejo po vesolju in bodo skupaj s spremembami gravitacije preoblikovali obe, sedaj združeni, gruči.

Ta dogodek potrjuje hipotezo, da so največje gruče nastale z združevanjem ter da velike ves čas rastejo in požirajo druga drugo. Novonastala (združena) gruča, poimenovan Abell 754, je od zemlje...

26 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Izšel Scribus 1.2

Kiberpipa - Scribus je profesionalni prostokodni program za namizno založništvo. Med njegovimi najbolj zanimivimi sposobnostmi je upravljanje prikaza barv (color managment), popolna podpora za tiskarski standard PDF/X3, risanje SVG gradnikov, hitrost, prenosljivost (deluje tudi v okolju Cygwin v Windows-ih in v okolju Fink na Applih) in seveda prostost.

Po enem letu garanja smo končno dočakali najnovejšo različico prostokodnega programa za namizno založništvo: Scribus 1.2. Hkrati z razvojem programa so intenzivno pisali tudi dokumentacijo, ki jo sedaj najdete na ločenem spletnem naslovu.

Ravno sedaj pa smo dočakali tudi prvo komercialno uporabo Scribusa -...

14 komentarjev

Preizkus nove odprte pisarne

PC Linux Online - OpenOffice.org se je po različici 1.0 nad pričakovanji razširil po svetu in tudi pri nas, kjer je slovenska različica bila tudi večkrat nagrajena. Po nekaj nadgradnjah je zdaj napočil čas, da se začnejo aktivne priprave na izdajo druge velike različice proste pisarniške zbirke. Tako imate priložnost, da preizkusite prve zametke razvojne različice 1.9.m49 (680_m49). Nove razvojne različice izidejo dvakrat na mesec in so namenjene le razvijalcem. Toda konec koncev ste lahko to tudi vi. Klik!

Beta-različica OOo 2.0 naj bi izšla še letos, februarja kandidat za izdajo in marca končna različica.

9 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Slix na Sredinem seminarju

Slo-Tech - V sredo, 3. marca, ob 18.15 bo na FMF na Jadranski 21 v Ljubljani (glede lokacije si oglejte tudi povezano novico) v predavalnici M3 v 2. nadstropju Žiga Kranjec predstavil Slix. Za tiste, ki še ne veste, za kaj gre, naj omenim, da je to "živa" distribucija Linuxa, ki ima marsikaj skupnega s trenutno Slo-Techovo, npr. skupne korenine v Knoppixu, izdelali pa so jo v Ljudmili. Vstop je seveda prost. Klik!

Kdo ve, morda pa bi znalo biti poučno za ustvarjalce Slo-Tech GNU/Linuxa ...

5 komentarjev

Gonilniki nVidia 1.0 za Linux

Nvidia - Končni XFree86 4.0 gonilniki OpenGL za nVidio so zunaj. Dobite jih tule. Podprte so praktično vse njihove kartice, imajo pa tudi veliko že narejenih RPMjev za različne sisteme. Zanimivo je, da licenca za gonilnike prepoveduje dekompilacijo, reverzni inženiring in poskus pridobitve izvorne kode. Funny... izvorna koda se dobi na njihovih straneh.

1 komentar