»

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

Mobilnik s trdim diskom

Samsung SPH-V5400

Slashdot - Samsung je predstavil prvi mobilni telefon s trdim diskom. Samooklicani dosežek sliši na ime SPH-V5400 in vsebuje disk premera 1 palec s kapaciteto 1,5 GB, kar je bistveno več od običajne kapacitete novejših mobilnikov dražjega razreda, 100 MB.

Telefon se ponaša tudi s predvajalnikom glasbe v obliki MP3, slovarjem in podporo za elektronske knjige. Na zunanji strani je opremljen z zaslonom OLED velikosti 128x128 pik, na notranji pa se nahaja zaslon LCD velikosti 320x240 pik. Klik! in še nekaj slik!

22 komentarjev

Za vsakega uslužbenca skoraj dva pretvornika

Reuters - IBM bo v prihodnjih dneh vpoklical okoli 553 tisoč električnih pretvornikov za svoje prenosne računalnike. Modeli ThinkPad serij i, 390, 240 in deloma s so bili namreč opremljeni s pretvorniki podjetja Delta Electronics Inc. iz Tajvana, slednji pa so se zaradi pregrevanja lahko celo stopili ali v skrajnem primeru povzročili ogenj. Pretvorniki s 56 vati moči so bili na voljo tudi kot dodatek, računalniki pa so se prodajali med januarjem 1999 in avgustom 2000. Klik!

Vprašanje je seveda, kje so bili uporabniki cela štiri leta?!

4 komentarji

Mulci bodo dobili prenosnike

Slashdot - V Johnsonovi osnovni šoli v Dallasu se bojijo velikega števila vpisanih novih učenecev, ker bodo imeli težave pri oskrbi s knjižnim gradivom. Tako naj bi jim zaradi 20-odstotnega povečanja vpisa avgusta zmanjkalo 600 knjig, čakalna doba pa bi narasla na kar 3 mesece. Američani pa seveda ne bi bili Američani, če ne bi našli elegantne rešitve tudi za tak problem. Vsak vpisani petletnik oz. šestletnik bo ob začetku šolanja prejel IBM-ov ThinkPad z naloženimi ustreznimi učnimi gradivi in 2000 književnimi besedili. Klik!

No, saj zdaj gremo tudi mi v EU in ...

24 komentarjev

IBM predstavil novega peresno lahkega prenosnika serije X40

IBM - IBM je predstavil nov zelo lahek prenosni računalnik, Thinkpad X40. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po masi, saj tehta vsega 1, 25 kg. To pomeni, da gre za najtanjšega in najlažjega člana družine prenosnikov ThinkPad. Kljub zelo omejenim dimenzijam ima prenosnik še vedno tipkovnico standardne velikosti.

Skupaj s prenosnikom so pri IBM-u predstavili tudi povsem novo tehnologijo iz serije ThinkVantage Technology, imenovano "Rescue and Recovery with Rapid Restore". Nova tehnologija integriranemu varnostnemu sistemu omogoča, da se zažene še pred zagonom operacijskega sistema. S tem razrešuje probleme, ki so nastali v računalniku tudi tedaj, ko dostop do operacijskega sistema ni več mogoč. Tehnologija bo na voljo v vseh prenosnikih serije ThinkPad X40.

Novinci prihajajo na prodajne police v marcu. Za več informacij kliknite sem.

2 komentarja

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev

Spet ena "modra"

Reuters - Zgodbe, kako se različne "plemenite" organizacije v imenu velikih imen založništva borijo proti nemoralnim piratom, postajajo naš vsakdanjik. Verjetno ne mine dan, da ne bi omenjali tožbe, patenta ali ideje, kako preprečiti nelegalno kopiranje avtorskih vsebin. Danes dodajamo nov kamen v mozaik.

Kot poroča Reuters, je ameriška (kje drugje sicer lahko sploh najdemo razne ideje) veriga WMT.N začela prodajati samouničljive DVD medije, znane tudi kot EZ-D. Kupec za ceno malo več kot 7 zelencev dobi vakuumsko zaprt medij, ki na zraku postaja čedalje manj berljiv. Tako je deklarirana doba gledanja 48 ur, kar pa je premalo, ugotavljajo v novici.

Tako se upravičeno sprašujejo, kako lahko ti mediji sploh konkurirajo klasičnim, ki si jih za nekaj manj denarja za nekaj več časa sposodimo v videoteki. Edina razlaga, ki mi pride na pamet, je dejstvo, da gre za prodajo v Združenih državah. To tudi nekaj pomeni.

Hvala Todyu, ki nas je opozoril na zanimivost.

7 komentarjev