»

Enojedrni Yonah procesorji na vidiku?

News.com - Intel kljub dvojedrni usmerjenosti po prvotni predstavitvi dvojedrnega Pentium M procesorja s kodnim imenom Yonah načrtuje tudi enojedrno verzijo, ki bo namenjena predvsem prenosnikom nižjega cenovnega razreda.

Steve Smith je na IDF dejal, da pričakujejo, da bodo enojedrni procesorji v nižjem cenonem razredu ostali še kar dolgo. Analitiki so špekulirali, da bi nekaj strank lahko prebegnilo k AMDju, če Intel nebi imel niti ene enojedrne rešitve. Špekulira pa se tudi o proizvodnji enojedrnikov.

Najbolj verjetna možnost je, da bo Intel naredil vse procesorje dvojedrne, kot enojedrnike pa prodajal tiste, ki bodo imeli tako ali drugače poškodovano jedro, obstaja pa tudi možnost, da bodo eno jedro preprosto izklučili.

Seveda obstaja tudi možnost pravega enojedrnega čipa, a če pogledamo Celeron linijo izdelkov, so to le okrnjeni Penitum 4 procesorji, torej je zadnja možnost skorajda neverjetna.

3 komentarji

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Povratek Peltierjevih elementov?

The inquirer - Znano je, da je Intel na Intel Developer Forumu predstavil dvojedrne procesorje zasnovane na jedru Montecito, ki naj bi v prihodnosti tekmovali z dvoglavimi AMD-jevimi rešitvami. Prav tako je že precej dobro znano dejstvo, da se Intelovi procesorji zadnje generacije zelo grejejo. Na the Inquirerju tako pišejo, da bodo novi dvojedrni procesorji porabili več kot 150 W električne energije, kar pomeni, da bo tudi hlajenje teh procesorjev, ob upoštevanju dejstva, da gre za strežniške procesorje, poseben izziv. Ampak pri Intelu se ne dajo - v hladilnike za nove procesorje nameravajo vgraditi TEC-e ali po domače Peltierjeve elemente. Slike hladilnih reber za nove procesorje so na voljo tukaj. Kako se bodo ta dejansko obnesla, pa bomo še videli.

11 komentarjev

Itaniumi 2 bodo predstavljeni na IDF

X-Bit Labs - Kot kaže bo Intel prihodnji teden na IDF-ju uradno najavil nove procesorje Itanium 2 s kodnim imenom Madison 9M. Itaniumi bodo namenjeni zmogljivim strežnikom, na voljo pa bodo v izvedenkah do 1,7 GHz z 9, 6 ali 4 MB L3-predpomnilnika. Prav tako namerava Intel predstaviti oskubljeno različico s kodnim imenom Fanwood, ki bo cenejša in bo namenjena dvoprocesorskim strežnikom in delovnim postajam. Oboji procesorji bodo imeli sistemsko vodilo s 400 MHz in bodo združljivi z obstoječo infrastrukturo. Več o tem.

7 komentarjev

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit...

28 komentarjev

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev

Intel in dvojedrni procesorji

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, bo Intel svoj prehod na dvojedrne procesorje malce pospešil. Naslednjo generacijo Pentiumov M, kodno poimenovano tudi Jonah, ki bo namenjena tako namiznim računalnikom kot tudi prenosnikom, bomo očitno dočakali že v drugi polovici prihodnjega leta ali v začetku leta 2006.

Jonahi bodo zgrajeni iz dveh Dothanov v 65-nanometrski tehnologiji, od katerih bo eden deloval vedno, drugi pa samo kadar računalnika ne bodo napajale baterije. Jonah naj bi porabil 45 W električne energije, jedro pa bo merilo 1,0 do 1,2 cm2. Njegovi nasledniki bodo Merom, Conroe (2006) in Gilo (2007), o katerih pa jasno še ni veliko podatkov (pravzaprav komaj kaj). Več o tem.

22 komentarjev

Vedno več podatkov

vir: BBC
BBC -

Dejstva, da ljudje proizvajamo iz dneva v dan več podatkov, ni potrebno posebej poudarjati. A vendar, ste se kdaj vprašali, koliko? To so se vprašali raziskovalci na kalifornijski univerzi (University of California, Berkeley) in produkcijo podatkov po svetu temeljiteje raziskali.

Raziskovalci zdaj trdijo, da vsako leto vsak Zemljan proizvede 800 megabajtov podatkov, torej za dobršen CD. Tako danes hranimo na papirju, filmu, optičnih in magnetnih enotah dvakrat več podatkov, kot smo jih pred štirimi...

12 komentarjev