»

Microsoft izdal izvorno kodo .NET Frameworka

Microsoft - Microsoft je v četrtek kot obljubljeno izdal izvorno kodo .NET Frameworka.

Trenutno je izvorna koda najpogosteje uporabljenih "knjižnic" na voljo uporabnikom razvojnega okolja Visual Studia 2008 ( navodila za uporabo), namenjena pa je predvsem kot pomoč pri razhroščevanju, saj omogoča enostaven vstop (step-into) v notranjost knjižnic samega Frameworka.

Čeprav je koda na voljo pod Microsoftovo referenčno licenco, ki dovoljuje zgolj vpogled in uporabo za namene razvoja aplikacij, bo ta poteza nedvomno razveselila mnoge razvijalce, ki bodo tako lahko lažje razumeli delovanje frameworka in tudi pomagali pri njegovem razvoju.

Microsoft namerava postopoma izdati kodo še za ostale dele frameworka in omogočiti vpogled tudi izven Visual Studia.

30 komentarjev

Windows Monad shell - res podrobno

Ars Technica - Eno izmed področij, kjer Linux operacijski sistemi nedvomno imajo velikansko prednost pred Microsoft Windows je ukazna lupina, ki je v slednjem daleč od kakšne resne uporabnosti. Microsoft je že pred nekaj časa objavil namero, da to korenito spremeni - in tako se je lotil izdelave ukazne lupine Monad (zastonj beta verzijo lahko dobite tukaj), ki naj bi ponujala funkcionalnost, podobno tisti kot jo poznajo uporabniki Linux sistemov.

Na Arstechniki so pripravili obsežen, 13 stranski opis Microsoftove ukazne lupine, kjer je novost natačno predstavljena z vseh zornih kotov. Rezultat? Avtor članka je nad MS-jevo pogruntavščino kljub nekaj pomanjkljivostim navdušen. Očitno je Microsoft s to aplikacijo zadel v črno.

55 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Spletna ukazna vrstica

Slashdot - YubNub je nov način interakcije s spletom, ki nam omogoča, da s preprostimi ukazi v stilu ukazne vrstice lahko poganjamo različna iskanja iz ene same centralne strani.

"g Firefox" nam bo denimo prikazal kje lahko snamemo trenutnega spletnega favorita, "gim noob" nam bo pokazal nekaj zanimivih slik, "wp Slovenia" nam bo povedal kaj angleška Wikipedija meni o naši državici, če pa bi radi dodali kak nov ukaz, pa ga lahko dodate tudi sami z ukazom "create"... je morda kdo že poizkusil zagnati ukaz "ls"?


Vse skupaj bi bilo dokaj revolucionarno, če Firefox ne bi vsega tega vgrajeno v desnem kliku na katerokoli iskalno okence podpiral že dolgo časa kar v svoji naslovni vrstici.

16 komentarjev

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Zalman "brezventilatorsko" ohišje

Nordic Hardware - Pridem domov, se stegnem pod mizo in preklopim stikalo na električnem razdelilcu. Prižge se računalo in kmalu zavihra še mojih šest ventilatorjev. Hrup, ki se pri tem sprošča, se lahko kosa z večjim sobnim ventilatorjem pri višjih hitrostih. Ugasnem tiste na ohišju, saj jih za deskanje po internetu ne potrebujem in kmalu slišim samo še glasbo iz radia, brez nadležnega vrtinčenja zraka. Navijanje ima svojo ceno. [:(] A obstajo tudi drugačne rešitve. Pred skoraj enim letom smo objavili slike doma narejenega ohišja brez vsakega ventilatorja (glejte povezani novici), tokrat pa vam predstavljam še industrijsko rešitev.

Zalman - sveti križar v vojni proti hrupu - nas zopet preseneča. Veliko je bilo špekulacij okoli tega čudeža moderne tehnike hlajenje, a izgleda, da se sanje uresničujejo. Popolnoma tiho delovanje omogoča njihovo 25 kg težko aluminijasto ohišje, ki je polno toplotnih cevi oz "Heatpipeov". Zadeva je sicer še prototip, a izgleda pripravljen na izdelavo. Za ceno €700 - €1000...

26 komentarjev

Microsoftova nova ukazna vrstica

Slashdot - Na Microsoftovi PDC 2003 so med drugim predstavili tudi naslednjo generacijo ukazne vrstice, ki so jo poimenovali kar Microsoft Shell oz. s kodnim imenom MONAD. Nova ukazna vrstica predstavlja Microsoftov odgovor na vedno glasneješe zahteve po UNIX-like ukazni vrsti, ki bo omogočila izkušenemu uporabniku, predvsem pa sistemskemu administratorju ter programerjem, bolj efektivno delo v njihovem najljubšem operacijskem sistemu.

Jason Nadal je v svojem blogu opisal nekaj novih zanimivih zmožnosti, ki jih bomo nekoč ugledali v naslednji generaciji Oken - Longhornu. Glede na to, da lahko že sedaj v Windows Server 2003 vse postorimo iz ukazne vrstice je še izboljšana različica samo še dodatni...

36 komentarjev

Linux ukazi

Overclockers Australia - Uff, pa smo spet pri Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga delajo vsi zapriseženi partizani, ki se pogumno borijo proti Microsoftovi nadvladi, khm... , no ja ;). No, v preteklosti smo lahko slišali že kar veliko različic, kako naj bi Linux postal najbolj zastopan produkt na slehernemu računalniškemu disku. Žal se te napovedi (še) niso uresničile. Razlog? Kup nastavljanja v terminalu in gora tekstovnih ukazov. Da bi vse to vsaj malce omilili, bo novopečenim Linuxašem zagotovo prišla prav ta stran, kjer je obravnavanih kar nekaj ukazov, ki novim uporabnikom lahko še kako koristijo. Tisti, ki pa na Linux gledate bolj zviška, pa samo za foro poglejte, koliko ukazov ta OS premore in se malce zamislite, ko boste naslednjič spet pljuvali po tekstovnih ukazih ;).

4 komentarji