»

Dva ponudnika interneta za petino svetovnih odjemalcev

Največjih deset

vir: Ars Technica
Ars Technica - Veliko število državljanov Kitajske in njeno hitro razvijanje skupaj pomenita, da je veliko tudi internetnih naročnikov. Pričakovali bi, da bo prav tako veliko tudi ponudnikov, a, morda zaradi komunističnega režima, temu ni tako. Daleč najpopularnejša sta namreč dva, China Telecom in China Unicom, ki imata po 55 oz. 41 milijonov naročnikov. Njuna uporabniška baza se bliskovito viša, saj sta še lani imela vsak po skoraj 10 milijonov naročnikov manj. Posledično ta dva ISP-ja s širokopasovnim internetom oskrbujeta kar petino svetovne populacije.

Velik prepad v številu naročnikov se pokaže že na tretjem mestu, kjer je nekoliko presenetljivo japonski NTT s 17 milijoni naročniki. V deseterici...

9 komentarjev

ajax Windows kot Web OS

Slashdot - Michael Robertson je dobro znana osebnost v internetni skupnosti. Med drugim je odgovoren za kar nekaj znanih projektov (kot npr. mp3.com, Linspire.com in po novem tudi ajax13.com). Tokrat pa je odgovoren za izid novega projekta pod imenom ajaxWindows, ki je internetni operacijski sistem. Služi lahko prenašanju zbirke mp3-jev in dokumentov med vsemi napravami s pipico v svet ter brskalnikom.

Več si lahko preberete tukaj.

7 komentarjev

Adijo, Winamp!

Slashdot - Winamp, eden najbolj priljubljenih predvajalnikov digitalne glasbe za okolje Windows, zaključuje svojo kariero. Podjetje Nullsoft, ki je delovalo pod okriljem giganta AOL, je namreč zaprlo svoja vrata. Glede na to, da Winampov klon za Linux prav tako stagnira in da se je že govorilo o Winampu za Linux, se lahko ponižno nadejamo, da bo AOL po vzoru tradicije z Netscapom odprl kodo Winampa. Po drugi strani pa se zdi, da je čas tovrstnih predvajanikov glasbe že mimo.

Kdo bo torej nasledil Winamp?

57 komentarjev

Windows Media Player 10

Google News - Danes je Microsoft izdal končno različico večpredstavnega predvajalnika Windows Media Player 10 in nas že s tem dejstvom pozitivno presenetil, saj smo pričakovali še eno različico beta. Glavna novost programa je digitalni nakupovalni center, ki uporabnikom v ZDA omogoča povezavo z več spletnimi trgovinami, med drugim CinemaNow Inc., Musicmatch Inc., MusicNow LLC, Napster LLC in Wal-Mart Music Downloads. Od jutri bo poskusno na voljo tudi Microsoftova nova trgovina glasbe, MSN® Music.

Windows Media Player 10 pri prenosu glasbe uspešno sodeluje z več kot 70 prenosnimi predvajalniki, vendar velja opozoriti, da med podprtimi napravami ni iPoda. Ironično je tudi, da za delovanje trgovine potrebujemo podporo ActiveX, ki je na voljo le v sistemih Windows. Tako je Microsoft odbil uporabnike iPodov in Applovih računalnikov hkrati. Več informacij.

Po neuradnih informacijah naj bi različica Microsoftu na splet "ušla" prehitro, zato so potem nekoliko pohiteli in jo tudi uradno...

29 komentarjev

AOL tudi v Linuxu

PC Linux Online - Linspire je danes naznanil, da je na voljo programska oprema za povezavo na internet preko AOL-ovega klicnega dostopa za njihovo distribucijo Linuxa. Največji ponudnik interneta na svetu s skoraj 30 milijoni naročniki je tako po Windowsu in Mac OS X našel mesto tudi v prostem operacijskem sistemu. Ker je program na voljo skupaj z izvorno kodo, ga lahko kmalu pričakujemo tudi v drugih distribucijah Linuxa. Po zagotovilih prvega moža Linspira, Michaela Robertsona, je odjemalec za AOL-ov internet v Linuxu prvovrstna pridobitve za njihov operacijski...

13 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Microsoft in "Lindows" spravljena

PC Linux Online - Microsoft in Lindows.com (današnji Linspire) sta z dogovorom končala več mesecev trajajoče nesporazume glede imena Lindows. Lindows bo po celem svetu zamenjal svoje ime z Linspire, svoje izdelke s starim imenom pa mora umakniti s trga do 14. septembra letos. Microsoft bo v zameno moral plačati 20 milijonov zelencev, v last pa bo dobil tudi domene lindows.org, lincdowsos.com in druge. Klik!

Pred kratkim je Linspire, ki si je v skupnosti uporabnikov Linuxa močno popravil ugled, predstavil PhoneGaim. Gre za prvi odjemalec za Linux, ki omogoča klepet po različnih protokolih (ICQ, IRC, AIM, Yahoo!, MSN ...) in odslej omogoča tudi zvočno komunikacijo s pomočjo VoIP. Klik!

6 komentarjev

Dellova linija namiznih računalnikov z Linuxom

PC Linux Online - Dell je te dni predstavil svojo prvo linijo namiznih računalnikov z Linuxom v Evropi. Z Italijanskim podjetjem Questar, ki prodaja Dellove računalnike, so sklenili dogovor o prodaji računalnikov, ki bodo imeli nameščeno angleško ali italijansko različico operacijskega sistema Linspire 4.5.

Po specifikacijah sodeč so računalniki namenjeni manj zahtevnim kupcem, ki pa zagotovo predstavljajo večinski delež domačih uporabnikov. Izbira distribucije je tudi pokazala, da je Linspire oz. nekdanji Lindows prebrodil začetne težave, saj mu podporo izkazuje čedalje več podjetij. V ceno je poleg samega računalnika vštet še operacijski sistem, letna naročnina za prenos več kot 1800 aplikacij za končne uporabnike in 3-letna tehnična podpora.

10 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

AOL z "Netscape" storitvijo

Slashdot - Znano je, da je pred časom internet ponudnik AOL, ki je pod okriljem medijske korporacije Time-Warner, kupil podjetje Netscape. Z razpustitvijo podjetja Netscape in ustanovitvijo Mozilla Fundation se je nato končala pot podjetja, ki je dolgo časa ustvarjalo vodilni brskalnik Netscape Communicator.

Sedaj so se bistre glave pri AOL-u domislile, da bi lahko tržno znamko uporabljali še naprej. Tako kanijo pod imenom Netscape ponuditi cenejši internet dostop tistim, ki ne potrebujejo 'naprednih' zmožnosti. Tako bodo dobili samo en elektronski naslov in verjetno ne bodo prisiljeni v uporabo posebnega AOL brskalnika.
Glede na to, da je storitev več kot polovico cenejša ter veliko manj nadležna za uporabnika, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da jo bodo z veseljem izkoristili bolj napredni uporabniki, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga prisiljeni uporabljati AOL.

0 komentarjev

Brezžični GBA

Slashdot - Končno je prišlo do premika v vodah mobilnih igralnih postaj. Tako sta te dni Motorola in Nintendo napovedala brezžični adapter za Gameboy Advanced. Dodatek za 'igračko' bo tako omogočal sočasno tekmovanje med štirimi igralci. Zaradi zasičenosti 2.4Ghz frekvenčnega območja so pri Motoroli razvili posebno tehnologijo, tak da naj bi vse skupaj boljše delovalo.

Na letošnjem 2003 Tokyo Game Show pa je imel predsednik Nintenda, Satoru Iwata, tudi govor, v katerem je nakazal smernice razvoja igričarske industrije. Tako po njegovih besedah igričarji počasi odraščamo in si želimo vedno bolj sofisticiranih in kvalitetnih iger. Prav tako nam je pomebno, da lahko eno igro...

0 komentarjev

AOL na Linux, AOL-client na Mozillo

Slashdot - AOL se je odločil, da bo večino svojih strežnikov prenesel na Linux. Razlog je samo en - cena.
Druga, bolj zanimiva stvar pa je, da bodo šli na svojih odjemalcih iz IE na Mozillo. To pomeni okoli 30 miljonov novih uporabnikov mozille. Pravijo, da pri tem to, da se z Microsoftom ne marajo (in precej tožijo) ni razlog za zamenjavo, ampak da gre za popolnoma tehnične razloge. No po drugi strani še ni pričakovati AOL odjemalca za Linux... ker noben Linux luser ne uprablja AOLa :).

7 komentarjev