»

Japonci bodo plačevali s prstnimi odtisi

Slo-Tech - Pri japonskem podjetju Hitachi so obelodanili, da bodo v kratkem praktično preizkusili nov sistem za plačevanje, ki bi naj nadomestil uporabo klasičnih kreditnih kartic. Predlagan sistem temelji na biometrični tehnologiji, ki identificira vene v uporabnikovih prstih, pri čemer bi sistem naj bil po besedah predstavnikov Hitachija in njihovega partnerja, izdelovalca kreditnih kartic JCB, ultimativno varen.



Pri Hitachiju bodo septembra začeli s poskusno uporabo biometričnega plačevanja na 200 Hitachijevih zaposlenih, s čimer bodo skušali oceniti, ali je nov sistem pripravljen na trg. "Prstno plačevanje" poteka tako, da uporabnik zgolj podrži svoj prst pred čitalcem (brez dotika), sistem pa nato na...

37 komentarjev

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

digg.com - Na Nizozemskem, na delftski univerzi za tehnologijo, so uspešno izdelali ter "uglasili" najmanjšo struno na svetu. Izdelana je iz ogljikovih nano-cevk in meri približno 2 nanometra v premeru ter 1 mikrometer v dolžino.

Sama struna leži na silicijevem oksidu, skozi katerega teče močan izmenični tok. Pod vplivom tega toka začne struna nihati za približno 8 nanometrov, s frekvenco nekaj deset MHz. S spreminjanjem frekvence in moči toka elektrike, ki teče skozi silicijev oksid, jim je uspelo dovolj napeti nano-cevke, da delajo kot strune.



Več informacij o izdelavi teh cevk je na Physorg.

20 komentarjev

Se nam obetajo novi magnetni procesorji?

Slo-Tech - Tako izgleda. Skupni napori univerze v Durhamu, Imperial Collega v Londonu in Sheffieldske univerze so prinesli prve rezultate. S prvimi prototipi magnetnih logičnih vrat jim je uspelo izvajati vse logične operacije današnjih polprevodniških računalnikov. Nova tehnologija ne proizvaja veliko toplote in je precej bolj enostavna in mogoče celo cenejša za proizvajati kot današnja, saj so novi procesorji sestavljeni iz enostavnih kovinskih plasti.

Zaradi enostavnosti in nizke cene izdelave se bo tehnologija vsaj na začetku uporabljala predvsem v zelo poceni napravah za enkratno uporabo. Manjše oddajanje toplote pa bo botrovalo tudi k odstranitvi hladilnih teles in manjšim dimenzijam naprav.

Bo to pomenilo, da nam ne bo treba več hladiti procesorjev?

12 komentarjev

Terabajt na ploščku velikosti CD-ja

Slashdot - Fiziki na Imperial College London so odkrili novo metodo, s katero, pravijo, bo potencialno mogoče na optični disk velikosti CD-ja oz. DVD-ja v dvoslojni dvostranski tehniki zapisati terabajt podatkov ali 472 ur visokokvalitetnega filma, torej 250 GB na plast, kar je desetkrat toliko, kot omogoča BluRay. Svojo iznajdbo so patentirali že julija. Docent oddelka za fiziko dr. Török verjame, da bodo prvi diski na osnovi te tehnologije nared v letih 2010-2015. Več o tem in Slashdot.

27 komentarjev

Grafična zgodovina nezaželene elektronske pošte

Slashdot - Raymond Chen, sicer zaposlen v Microsoft-u, je shranil vsako nezaželjeno elektronsko sporočilo, ki ga je prejel na službeni elektronski naslov od leta 1997. Iz kopice pošte je na koncu sestavil grafični prikaz vsega spam-a ter virusov. Tu na kratko pa še nekaj superlativov:
  • Prvo arhivirano sporočilo - 22. april 1997
  • Največje sporočilo - 1,3 MB, s precej slikami in teksta
  • Najmanjše sporočilo - 372 bajtov
  • Najslabši dan glede na količino spam-a po velikosti: 8. januar 2004
  • Najslabši dan glede na količino prejetega spam-a: 22. avgust 2002
  • Najslabši dan glede na velikost in količino virusov: 24. avgust 2003 - zmagovalec tako po velikost (1,7 MB) kot tudi po količini (49)
Ko je Raymond vse skupaj seštel, je prišel do približno 19000 nezaželjenih sporočil s skupno velikostjo 227,6 MB, ter 3500 virusnih sporočil s skupno velikostjo 61,8 MB.

24 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Bo požarni zid onesposobil spam?

Slashdot - Na Univerzi v Queenslandu so morda razvili eno izmed trenutno najbolj potrebnih zaščit sploh. Njihov požarni zid naj bi bil namenjen preprečevanju prehoda neželene elektronske pošte, po slovensko spama. Eden izmed razvijalcev je tudi Matthew Sullivan, ki trdi, da trenutno dostopno tovrstno programje samo filtrira spam, njihova rešitev pa vzpostavi požarni zid, ki ustavi vso pošto, nadaljnje potovanje pa dovoli samo tisti, ki je vredna tega imena.

Rešitev v sekundi obdela 90 poštnih sporočil, pričakovana napaka, ki jo je potrdil preskus, pa je 1 proti 25 tisoč. Rezultat naj bi bil celo boljši, kot so ga dosegli pri ročnem razvrščanju. Zanimivo je, da so se posega lotili na svojevrsten način, brez pregledovanja vsebine sporočil s ključnimi besedami. Klik!

10 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

Zgodovina 'Bill Gatesove' poštne prevare

Wired News - Ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo, da Microsoft testira program za sledenje elektronske pošte, zato Bill Gates ponuja nek manjši znesek za vsako kopijo sporočila, ki ga boste posredovali naprej? Gre za tipično lažno verižno sporočilo. Vendar pa so se pri Wired News odločili ugotoviti, kdo je avtor tega sporočila.

Pri Wired so tako odkrili, da je sporočilo nastalo 18. novembra 1997, njegov avtor pa je Bryan Mack, ki je bil takrat študent na University of Houston.

Eden od njegovih prijateljev je namreč dobil nek spam, in Bryan je v šali rekel, da bi še on lahko napisal kaj boljšega. Tri minute kasneje je nastalo "Bill Gatesovo sporočilo", ki ga je poslal nekaj svojim prijateljem, ti pa so ga posredovali naprej... in da, doživeli smo celo prevod v slovenščino.

6 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji