»

Konec Socket370 procesorjev

X-Bit Labs - Štiri leta dolga doba Socket370 procesorjev se očitno končuje. Intel je namreč danes javno objavil, da bo prenehal z izdelovanjem svojih procesorjev (Celeronov) za to podnožje. S postopkom prenehanja proizvodnje so začeli že pred dobrim tednom, 11. april 2003 pa postaja datum, po katerem ne bo več možno dobiti novih Socket370 procesorjev. Klik!

4 komentarji

Teac naznanil 52-kratni bralnik

CDRLabs - Sicer je to že starejša novička, a vseeno. Teac je naznanil novi 52-kratni bralnik zgoščenk, ki je sposoben brati s hitrostjo 7,8 MB v sekundi, s povprečnim dostopnim časom 120 ms. Deluje na IDE vodilu, podpira 12 cm in 8 cm cedeje ter vse trenutne formate (no, DVDja ne [:D]). Teac seveda ponuja tudi dvoletno garancijo. Klik!

4 komentarji

Intel napada s P4 Celeroni

The inquirer - Po podatkih, ki sem jih dobil tukaj, bo Intel 15. maja izdal Kar dva nova procesorja - 1.4 GHz Celeron in 1.7 GHz Celeron. Medtem ko bo prvi še vedno zasnovan na stari tehnologiji in bo podpiral samo 100 MHz vodilo, bo drugi zasnovan na P4 arhitekturi. To pomeni, da bo podpiral 400 MHz vodilo, ukaze SSE2, a bo obenem imel samo 128 KB sekundarnega predpomnilnika. Čeprav procesor zaradi majhne količine predpomnilnika ni postavljen ravno v vlogo favorita, pa bi AMD vseeno moral poiskati ustrezno rešitev proti novim Intelovim čipom za spodnji del tržišča, saj je frekvenčno že zdavnaj zaostal s svojimi Duroni. No ja, AMD se še vedno lahko pohvali s tem, da njegovi Duroni zmorejo SMP in da se dobro odrežejo v navezi s pomnilnikom DDR. Vendar koliko časa še?

7 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev

Pa še Creative...

The Nando Times - Intel, Dell, Yahoo... Vsa ta podjetja so v preteklem času odpuščala delavce zaradi prevelikih stroškov. V taisti koš sedaj spada še Creative, ki se je odločil, da bo odpustil 400 delavcev, kar znese 10% celotne delovne sile, ter zaprl tovarno v Pennsylvanii. Razlog? Isti kot vedno: "Drastično bomo zmanjšali stroške". Kot vidite, celotno računalniško področje trpi z izgubami (razen redkih izjem). Tudi Yahoo, ki je bil smatran za največjega, je v primerjavi z lanskim letom zgubil kar 90% na vrednosti delnic, odpustili so pa domala vse direktorje vsake od podružnic tega giganta. Ja, tako je to... Temu obdobju sedaj bi lahko na grobo rekli "ločevanje listja od plev", saj se bo šele sedaj, po težkem udarcu, pokazalo, katero podjetje ponuja kvalitetne storitve. Taka podjetja bodo obstala in preživela. Podjetjem (in s tem mislim tudi e-podjetja), ki so pa prišla na trg samo zaradi čimhitrejšega zaslužka, se pa ne piše dobro....

1 komentar

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev