»

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

Za varnost ne potrebujete popolne kode, samo pametne uporabnike

Slashdot - Pri ITBusiness so opravili intervju z eno dandanes najvplivnejših oseb v IT industriji, Bill Gatesom. Pogovarjali so se predvsem o varnosti v Microsoftovih izdelkih in o tem, kaj razvijalci počno glede izboljšanja le- te.

Glede na odgovore vodilnega moža nameravajo v prihodnosti veliko sredstev vložiti v osveščanje uporabnikov, kako uporabljati požarne zidove in o tem, da je programsko opremo treba posodabljati, če želijo ostati varni. Sicer pa ni pozabil povedati, da jim njihova posebna orodja in interni pregledi kode omogočajo skoraj popolno programsko kodo.

Na podlagi teh izjav se postavlja vprašanje, če ne bo morda prihajajoči Longhorn omejil uporabnika na brskanje po 'varnem' spletišču stran na msn.com ter igranju zaupanja vredne pasjanse. [;)]

28 komentarjev

Prihaja Red Hat 7.3 (Skipjack)

Slashdot - Pred dnevi je izšla nova distribucija SuSe in sicer verzija 8.0. Tokrat Red Hat "vrača udarec" z novo distribucijo ki nosi številko 7.3, njeno kodno ime pa je Skipjack (skipjack [skipdžaek] n skakač; cepetavček, (igrača); naut majhna jadrnica). Nova distribucija je še v beta fazi razvoja, obširni pregled njenih novih lastnosti si lahko preberete na linuxjournal.com. Če ste avanturisti, si že lahko dol-potegnete beta verzijo z Red Hat download strani.

0 komentarjev

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

SuSE (najbrž) ne bo več podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Vsi vemo, da Linux ni bil nikoli mišljen samo kot x86 operacijski sistem, ampak ga vzporedno razvijajo še za nekaj drugih platform - med drugim tudi Alpho. Ker pa je Compaq prodal svoj Alpha oddelek Intelu, in ker slednji namerava vso Alphino tehnologijo vgraditi v prihodnje rodove Intanium procesorjev, lahko pričakujemo, da bodo številna Linux podjetja prenehala razvijati svoje distribucije za Alpha platformo. Eno izmed takih podjetij je SuSE, ki je najavilo, da je zaradi nedavnih dogodkov (tehnologija Alpha procesorjev bo vgrajena v Itaniume) precej negotov razvoj prihodnjih distribucij za to platformo.
Korak je sicer logičen, saj se nobenemu programerskemu podjetju ne splača podpirati praktično mrtve arhitekture. Seveda pa distribucijska podjetja ne bodo izgubila veliko, saj bodo izgubljeno še vedno lahko nadoknadila s prodajo distribucij za Intelove Itaniume, nov posel pa jih najbrž čaka tudi s predstavitvijo AMD-jevih 64-bitnih Hammer procesorjev. ...

0 komentarjev